Обиљежено 29 година од ослобођења Потпећа, Смолуће и Тиње

У Бијељини је данас обиљежено 29 година од ослобађања 7.000 Срба Потпећа, Смолуће и Тиње код Тузле, који су извучени из окружења херојским подухватом Војске Републике Српске, уз садејство са јединицама МУП-а Српске и борцима из ових мјеста.

Тим поводом на Градском гробљу Пучиле служен је парастос за 150 Срба из ових мјеста страдалих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату од којих је више од 70 погинуло у окружењу у Смолући.

Предсједник Брачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да се око 7.000 Срба из села Потпећ, Смолућа и Тиња у 1992. године нашло у окружењу, нападнути јаким снагама такозване Армије БиХ.

– Становници тих мјеста покушали су да се заштите на све могуће начине, али пред много надмоћнијим непријатељем то није било могуће, те су остали у тоталном окружењу, у условима који су били немогући за голи живот – рекао је новинарима Стевановић.

Он је подсјетио да је Војска Републике Српске акцијом под називом „операција Смолућа“ извршила пробој према тим људима, како би се становништво извукло на слободну територију.

Стевановић је додао да је акција успјела, али је велики број људи изгубио живот бранећи села у окружењу и у пробоју који је био неминован да би се спасили људи.

– Данашње сјећање на борце који су дали живот за Републику Српску је порука да Српску морамо бранити јер је она једини гарант опстанка српског народа – рекао је предсједник градске Борачке организације.

Саво Цвијетиновић, који је у вријеме ослобађања Смолуће 1992. године био начелник станице безбједности Лопаре, рекао је да су и данас, скоро три деценије након акције ослобађања, успомене још свјеже јер је ова операција била толико упечатљива да се тешко може заборавити.

– Са ове временске дистанце о тој операцији може се можда и другачије размишљати, али је у то вријеме постојала нада и жеља команданта тузланског корпуса такозване Армије БиХ да се овај дио очисти од Срба и да се они елиминишу и нестану са овог простора – каже Цвијетиновић.

Он сматра да је ова операција и битка за Смолућу требала бити на љествици важнијих догађаја, посебних догађаја за Републику Српску, а не само за ову регију.

– Око 7.000 људи је спасено овом сјајном операцијом Војске Републике Српске. Познато је да су свјетски моћници одредили карактер овог рата и прије него што је почео, тако да данас имамо апсурд да се на одговорност позивају они који су се бранили и били у окружењу. Тужиоце и правосуђе БиХ не интересује да постоји наредба команданта тузланског корпуса која се налази у предмету који је формирала Република Српска – рекао је Цвијетиновић и напоменуо да за злочине у Смолући нико није одговарао.

Љубан Илић из Смолуће, помоћник команданта за морал и вјерска питања Одреда Смолућа рекао је да је становништво било у окружењу три мјесеца и да се и након 29 година сви сјећају тих догађаја као да је било јуче.

– Била је тотална блокада, а борбена дјеловања непријатељ је започео нападом на Тињу и Потпећ, па су становници прешли код нас у Смолућу и организовано смо се бранили – рекао је Илић и додао да је свакодневно неко гинуо или је рањаван, било цивил или борац.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да се данас обиљежава дан херојског ослобођења Смолуће, Потпећа и Тиње.

– Обруч у трајању од два и по мјесеца и ослобађање близу 8.000 људи показује колика је одважност, храброст војника Републике Српске која је била неопходна да се сачувају људи- рекао је Петровић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар