АКТУЕЛНО:

Обиљежено 79 година од усташког масакра у Разбоју Љевчанском

На Стегића ади у Разбоју Љевчанском, у општини Србац, данас је служен парастос за 22 жртве усташког терора побијене крајем марта 1944. године од којих је најмлађа била тринаестомјесечна беба.

Предсједник ОО СУБНОР-а Србац Богдан Давидовић рекао је да се овај злочин, за који нико није одговарао, никада не смије заборавити.

„Усташе су крајем марта 1944. године на Стегића ади, поред Врбаса, ликвидирале 20 чланова породица Јове, Милутина и Михајла Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића, од којих је већина била млађа од 15 година. Најстарија жртва био је четрдесетчетворогодишњи Милутин Стегић, а најмлађа тринаестомјесечна беба Петра Стегић. Са овог мјеста шаљемо поруку да њихове жртве никада неће бити заборављене“, истакао је Давидовић.

Он је додао да је у Другом свјетском рату општина Србац изгубила 468 бораца и 506 цивила, што је око пет одсто тадашњег броја становника.

У име потомака говор је написао Милутин Стегић, а прочитао га је предсједник Савјета мјесне заједнице Разбој Љевчански и одборник Јордан Куваља, који је присутне упознао са историјатом изградње и симболиком овог спомен обиљежја.

Парастос је служио протонамјесник Младен Продановић, који се захвалио свима који чувају од заборава ово мјесто страдања.

Спомен обиљежје на мјесту злочина подигнуто је 1987. године, а СУБНОР из Српца је 2012. године поставио плочу са именима жртава.

Цвијеће су положиле делегације потомака жртава и мјесне заједнице Разбој Љевчански, затим представници општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, делегација СУБНОР-а Србац, представници Борачке организације Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Удружења ратних војних инвалида Србац.

Извор: твАТВ

Нема коментара

Напишите коментар