Обнова храма Светих Архангела у Костајници

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, завршени су планирани радови на обнови храма Светих Архангела у Костајници.

Овом приликом измијењена је цјелокупна дотрајала дрвена конструкција кровишта, а стари лимени покров замијењен је новим покровом од бибер цријепа. Уједно је измијењена и цјелокупна хоризонтална и вертикална лимарија и постављена нова фасада на олтарској апсиди и горњој зони звоника храма.

Храм Светих Архангела изграђен је на темељима старог који је срушен од стране усташа 1941. године. Његове темеље осветио је Епископ Симеон 15. јуна 1970. године, а по завршетку градње освећен је 3. септембра 1972. године. Грађен је по пројекту проф. Драгомира Тадића у српско-византијском стилу. У овом храму се са посебном пажњом чувала и највећа светиња Епархије горњокарловачке – рука Светог Теодора Комоговинског.

У последњем рату 90-их година прошлог вијека, храм је значајно оштећен бројним минирањима околних зграда и моста на ријеци Уни који спаја Хрватску и Босанску Костајницу. Током 1993. године, извршени су само најнужнији поправци кровишта и оштећених дијелова фасаде, а потпуна обнова остављена је за боља времена.

На иницијативу надлежног парохијског свештеника, а уз свесрдну подршку великог броја вјерника парохије костајничке, током грађевинске сезоне текуће 2020. године започели су дугоочекивани радови на обнови ове светиње. Велика подршка и помоћ при извођењу радова услиједила је од стране Епископа Герасима, Епархијског управног одбора Епархије горњокарловачке, Српског народног вијећа из Загреба, Града Хрватске Костајнице и Вијећа српске националне мањине Града Хрватске Костајнице.

Благодарећи Господу Свемилостивом, планирани дио радова успјешно је завршен, а у зависности од расположивих средстава, у наредној години би требали наставити са извођењем преосталих фасадерских радова и постављањем нових подних облога.

Овом приликом позивамо Вас драга браћо и сестре да својим прилозима помогнете обнову ове наше светиње. Позивамо Вас да дјелом своје пожртвоване и несебичне љубави према Богу и Цркви својој, искажете свој неодољиви порив заједништва који почива у сваком човјеку као боголиком бићу Божјем. Позивамо Вас да својим потомцима, својим будућим поколењима оставите у наследство истинско свједочанство своје вјере и љубави према свему што је свето и честито.

Све Ваше прилоге (кунске и девизне) можете уплатити на жиро-рачун Српске православне црквене општине у Костајници отворен код Привредне Банке Загреб:

ИБАН 58 2340 0091 1101 8183 9.

Сва питања везана за обнову можете постављати на Е-маил: спцо.костајница@епархија-горњокарловацка.хр као и на телефон 00385 (0)95 87 87 197.

парох парохије костајничке
протојереј-ставрофор Славиша Симаковић
Епархија горњокарловачка
Нема коментара

Напишите коментар