Од Задруге, преко Сеоске заједнице културе до КУД-а Пригревица

Културно-умјетничко друштво Пригревица под овим именом постоји од 1996.године, али то није почетак фолклорне организације у Пригревици. Већ након колонизације становништва из Лике 1945. и са Баније 1946. убрзо се организује Задруга.

– У новом окружењу након дневних обавеза, људи су се самоиницијативно скупљали по широким војвођанским улицама, љети држали игранке, а зими по кућама на такозваним прелима. Да би, нешто више од двадесет година по колонизацији била организована Сеоска заједница културе из Пригревице која је у свом саставу окупљала пјевачке и фолклорне групе – рекла нам је Душица Мрђеновић предсједница КУД-а, умјетнички руководилац, кореограф ансамбла и ментор рецитаторских секција и напоменула како је Сеоска заједница културе из Пригревице била нарочито фолклорно успјешна.

– Гостовали су по многим крајевима бивше Југославије као и у иностранству, а на њиховом репертоару су биле игре из свих бивших република Југославије. Нарочито је важно истаћи да се осамдесетих година у Вршцу одржавао важан фестивал, на којем су пригревачки кудовци редовно освајали награде. По ријечима Момчила Тодорића, првог предсједика Удружења, да би се стигло до Вршца морале су се проћи све смотре, а добар пласман у Вршцу омогућавао је учешће на најважнијем и најпрестижнијем фолклорном фестивалу осамдесетих година, а то је била Смотра фолклора балканских народа у Охриду – рекла нам је Душица Мрђеновић и навела да је Пригревица учествовала на тој смотри средином осамдесетих година прошлог вијека.

 

Долазе деведесете и гомилају се проблеми КУД-а


Затим долазе деведесете и нажалост Сеоска заједница кутуре престаје да постоји, а након рата се оснива Културно-умјетничко друштво Пригревица, које је регистровано 1996.године и бројало је преко 300 чланова. Међутим, како је вријеме пролазило, млади у све већем броју су одлазили у град, тако се и број чланова КУД-а знатно смањио.

– Временом се чланство смањило због одласка младих у град, па тако, данас КУД Пригревица има нешто више од 50 чланова.

Поред малог броја чланова, КУД се бори и са многим другим проблемима.– Стање које сам затекла у КУД-у било је веома незавидно, прво у погледу фундуса ношње, а тај проблем наслијдила је и моја претходница – рекла је за Српско коло Душица Мрђеновић нова предсједица КУД-а и додала како нису успјели да сазнају гдје су ношње, а камоли да се врате у њихов економат.

Душица нам је рекла да на њено велико задовољство, а и осталих чланове КУД-а ствари иду на боље. Остварило се јединство групе.

– Највише смо трпјели због аполитичности, али мислим да је сада свима јасно да је наш једини циљ очување културе на прави начин и да смо вољни радити у корист наше заједнице – рекла нам је Душица и додала да је основни план рада друштва очување јединства зарад општег интереса.

Њен лични план je свакако проширење рада КУД-а на литерарну и драмску секцију, организовање литерарних вечери, као и оживљавање Дома културе.

– Тиме ћу покушати да организујем неколико пута годишње позоришне представе – рекла је Душица и навела да су предности Пригревице што имају највећу салу у општини, највећу сцену и добру вољу.

– Сигурна сам да ће КУД Пригревица оставрити многе своје планове у будућности, и докле год постоји и једна заинтересована особа, без обзира на старосну доб, ја нећу одустати од својих идеја – рекла нам је Душица за крај нашег разговора и додала да се захваљује грађанима Пригревице на повјерењу, свима онима који подржавају њихов рад и Српском колу на медијском простору.

КУД Пригревица има три секције: пјeвачка, играчка и рецитаторска.Пјевачка секција се састоји из 4 групе: мушка личка пјевачка група под руководством Јована Мандарића, женска личка пјевачка група под руководством Анке Половине, женска банијска пјевачка група под руководством Марице Радић и мушка банијска пјевачка група под руководством Милорада Зубера (банијска пјесма) и Милоша Радојчића ( крајишка пјесма), а најновије основана група Виле Крајине која има трочлани састав – Душица Мрђеновић, Анђела Граовац и Душана Кандић.

Фолклорна секција се састоји од извођачко фолклорног ансамбла и дјечјег фолклорног ансамбла.

Рецитаторска секција се састоји од дјеце која играју фолклор.

Поред бројних гостовања по Србији, КУД Пригревица је ове године гостовао и у Хрватској и Црној Гори.

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар