Херцеговци у Новом Саду помјерају границе хуманости: Земљаци, придружите нам се у добровољном давању крви!

Посљедњег дана новембра млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и Заводом за трансфузију крви Војводине организовали су шесту по реду акцију давања крви у Новом Саду у просторијама Удружења.

Према ријечима Бојана Миленић, једног од организатора,  за нешто више од четири сата, колико је трајала акција укупно је прикупљено 92 дозе крви.

Бојан Миленић са представницима Црвеног крста Новог Сада

– Самој акцији опдазвало се више од 100 давалаца што је изненадило и нас, али и медицинско особље из Завода за трансфузију крви – каже Миленић и додаје да је на претходној акцији прикупљено 59 доза а да је овога пута број доза скоро дуплиран.

Организаторке акције

– Акција је била врло успјешна захваљујући прије свега великом ангажовању младих из Удружења. Многи који су упознати са активностима младих су импресионирани са позитивном енергијом и резултатима рада, а пошто их лично све добро познајем могу скромно да тврдим како наше Удружење има најбоље и најхуманије младе образоване људе. Наша младост не заборавља одакле су дошли, не заборављају своје претке честите сељаке који су крвљу и знојем бранили земљу Херцеговину, подизали и васпитали своје потомке – говори Миленић који у раду са младима има скоро деценијско искуство.

Марко Ничевић: Ваших пет минута добре воље спасиће нечији живот

Један од организатора Марко Никчевић је увјерен да је Удружење на правом путу.

– По цичи зими окупити више од сто људи на једном мјесту – говори више од било каквих ријечи – каже Никчевић и додаје да су Херцеговци својим примјером поставили задатак  људскости граду Новом Саду.

ДОШЛИ ДА ДАЈУ КРВ, ПА НА РОЧИШТА: Адвокатска канцеларија Радовић

–  Ми смо удружење које је завртило точак хуманости, а 92 јединице крви су импозантна бројка. По масовности, ако изузмемо акције факултета, ово је рекордна акција добровољног давања крви у Новом Саду. Позвао бих и остала  завичајна удружења, а бројна су посебно у Новом Саду,  да слиједе наш примјер – поручује  Никчевић.

Акцију су својим присуством увеличали и помогли Црвени крст Новог Сада чији представници секретар  Драган Лазић и сарадник Раде Станојчић нису крили одушевљење.

ДР Васо Кулиџан родом из Мостара остао затечен одзивом својих земљака из Херцеговине

Своје импресије са препуним просторијама Удружења нису крили ни предсједник Удружења Божидар Миловић, Војо Вукоје један од оснивача Удружења као и проф др Бранко Баљ члан Извршног одброра.

Војо Вукоје и Бојан Миленић

Богату трпезу уз неизбјежне уштипке и сир из мјешине, као и освјежење припремили су млади организатори уз помоћ Удружења и наших земљака.

Овога пута није изостала ни медијска подршка од стране Радио телевизије Војводина чија је екипа снимила кадрове из Удружења и разговоре са представницима Завода и Удружења.

Јелена Радмиловић редовна на акцијама

– За наредну годину планирамо три акције у Новом Саду. У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине и Црвеним крстом Новог Сада договорићемо  термине. Потрудићемо се да додатно мотивишемо наше чланове и пријатеље, а и да покренемо остала завичајна Удружења да организују акције добровољног давања крви – поручују млади из Удружења.

Т. ЋОРОВИЋ
ФОТО: ЗОРАН СЕКУЛИЋ

Нема коментара

Напишите коментар