Одборници са сјевера КиМ усвојили декларацију: Формирати ЗСО, таблице и документа почетак обрачуна са Србима

Одборници четири општине са сјевера Косова и Метохије пружили су данас у декларацији усвојеној на заједничкој сједници у Звечану подршку предсједнику Србије Александру Вучићу да у наредних седам дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно рјешење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, у складу са интересима грађана српске националности, уз очување мира, стабилности и сигурности.

У документу одборници општина Сјеверна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток захтијевају се да се најхитније и без икаквих одлагања формира Заједница српских општина, онако како је дефинисана споразумима у Бриселу јер је то, како се истиче, „потреба српског народа како би се кроз њу заштитила наша колективна права“ и подсјећају да је прошло скоро 10 година и да српски народ не прихвата било какво одлагање овог процеса чији је гарант Европска унија.

Одборници су најавили да ће у случају да не дође до компромисног рјешења, као српски политички представници заједно са свим сународницима започети процес напуштања свих косовских институција на свим нивоима, почев од централних и локалних институција, па до суда, тужилаштва, полиције и свих осталих институција чиме се тотално разграђује Бриселски процес.

У декларацији коју је прочитао предсједник Скупштине општине Звечан Срђан Милосављевић позивају се Кфор и остале међународне институције да у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и у складу са Војно-техничким споразумом из Куманова осигурају мир и безбједност за све грађане и „не дозволе да буду инструмент у рукама Приштине која настоји да насиље користи као средство политичке борбе за рјешавање отворених питања“.

Истиче се да „главни извор нестабилности на сјеверу долази из правца Приштине, а један од њих је и долазак специјалних полицијских јединица у које српски народ нема повјерење“.

-Позивамо команду мисије КФОР да спречи долазак до зуба наоружаних специјалних јединица косовске полиције из Приштине у мирне српске општине, а међународну заједницу да уразуми Приштину како би се повукле једностране и антисрпске мере – поручили су одборници у декларацији.

Они су позвали грађане и да „не упадну у замку једностраних одлука и примамљивих понуда Аљбина Куртија по питању регистарских таблица и личних докумената“ јер то није у складу са договором у Бриселу и навели да „Приштина то користи као почетак коначног обрачуна са српским народом и Србијом на овим просторима“.

-Ми, политички представници ћемо као и до сада увек бити испред свог народа и борити се за мир и њихова права на живот достојан човека. Уверавамо грађане да смо од нашег председника Александра Вучића добили јасне и чврсте гаранције да се неће дозволити прогон и погром нашег народа, и да српски народ неће бити сам у овим тешким и изазовним временима – навели су одборници општина са сјевера КиМ у декларацији.

Истакли су да су опредијељени за мир и дијалог, за компромисна и дугорочна рјешења, али су указали на то да је за дијалог потребно да и друга страна уважи интересе српског народа и поштује преузете обавезе.

У декларацији се наводи и да је на сједници разматрана политичко-безбједносна ситуација „прије свега у односу на једностране потезе централних власти из Приштине којима се угрожавају основна људска и политичка права српског народа, перманентно крши Бриселски споразум, онемогућава формирање Заједнице српских општина, крше сви постигнути споразуми“.

Тим потезима се, такође, додају, „угрожава мир и спокојство грађана институционалним насиљем, монтираним истрагама и судским процесима, константним упадима до зуба наоружаних специјалних јединица Приштине, пребијањем и рањавањем грађана српске националности забраном гласања и изјашњавања на референдуму, онемогућавањем пружања здравствене неге одузимањем лекова, запленом санитетских возила, спречавањем процеса вакцинације грађана, онемогућавањем слободе кретање уништавањем сеоских путева, намером одузимања личних докумената, спречавањем спортских догађаја и манифестација, а свесни да је питање регистарских таблица и улазно/излазног документа само почетак јачег притиска на српски народ са циљем протеривања Срба са ових простора, наводи се у декларацији“.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар