Одбрана тражи ослобађање генерала Младића

Првог дана расправе о жалбама на првостепену пресуду некадашњем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, којом је осуђен на доживотни затвор, његови адвокати затражили су од петочланог жалбеног вијећа да пресуди преиначи у ослобађајућу.

Младићев бранилац Драган Иветић и правни савјетник Пета-Луис Багот су током трочасовне расправе образлагали жалбене аргументе, тврдећи да је претресно вијеће Хашког трибунала, који је наслиједио Механизам за кривичне судове, погријешило када је њиховог брањеника прогласило кривим.

– Добар део тога на чему се темељи `удружени злочиначки подухват` догодио се пре него што је Младић именован за врховног команданта Војске Републике Српске 1992. године – рекао је Иветић.

Он је нагласио да злочини који су се одиграли прије него што су Младић и његова војска формирани не могу бити приписани њима на основу изведених доказа у другим поступцима.

– Веће је погрешило што је приписало њима ове злочине и утврдило да је Младић крив – рекао је Иветић и истакао да постоје непосредни докази да Младић није дијелио злочиначку намјеру која би била у складу са свеобухватним злочиначким подухватом.

Он је оспорио Младићеву везу са другим припадницима удруженог злочиначког подухвата и његово учешће у њему.

Позивајући се на праксу Трибунала у другим случајевима, Иветић је истакао да је првостепено вијеће морало да установи да ли је Младић дијелио заједнички циљ са осталима из удруженог злочиначког подухвата.

– Ми тврдимо да у пресуди није на одговарајући начин утврђено, нити образложено којим конкретним поступцима је Младић допринио удруженом злочиначком подухвату у релевантном временском периоду, док је био командант – нагласио је адвокат.

Он је посебно указао на то да постоје докази да су Младић и његови потчињени све вријеме радили на искорјењивању српских паравојних формација, као и да није имао заједнички циљ са њима, преноси Тањуг.

– Судско веће је игнорисало доказе о томе, па је извело пристрасан и погрешан закључак, те је описало непостојеће везе, тврдећи да је постојао заједнички циљ – навео је Иветић.

Он је као примјер Младићеве борбе против дјеловања паравојних јединица навео то да је једна елитна јединица коју је лично командант Младић ангажовао послата на Илиџу да се обрачуна и ухапси припаднике паравојне јединице која је у том подручју дјеловала.

Иветић је констатовао да је претресно вијеће погријешило и што је повезивало Младића са дјеловањем политичара, умјесто да види јасну раздвојеност између војних и политичких циљева.

Правни савјетник у Младићевом правном тиму Пета-Луис Багот претходно је оспоравала конкретне доказе и свједочења на основу којих је он проглашен кривим.

Своје аргументе сутра ће изнијети Тужилаштво које се жалило јер је по једној тачки оптужнице Младић ослобођен за наводни геноцид у шест општина у БиХ.

По других девет тачака оптужнице Младић је проглашен кривим и осуђен је на јединствену, најтежу казну – доживотног затвора.

Младић је лично у судници присуствовао расправи и носио је заштитну маску на лицу.

Његов главни бранилац Бранко Лукић јуче је отказао своје учешће, као и правни савјетник Борис Зорко, јер се не слажу са начином на који Механизам жели да спроведе ову расправу, практично по сваку цијену, у вријеме пандемије вируса корона и лошег здравственог стања њиховог клијента.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар