АКТУЕЛНО:

Одлично казивање Дејана Стојаковића у монодрами „Слушај како говори Сава Мркаљ“

У Музеју Доситеја и Вука, синоћ је изведена београдска премијера монодраме „Слушај како говори Сава Мркаљ“ у извођењу глумца Дејана Стојаковића.

Иако се сваког тренутка могла очекивати киша, вријеме нас је ипак послужило, те је публика уживала у казивању у пријатном амбијенту баште Музеја. Сат времена, колико траје представа, је пролетело.

На београдском извођењу окупила се цијела екипа, па су се публици поред глумца поклонили и текстописац проф. Гордана Илић Марковић и режисер Душко Ашковић.

Ово је прича о умном човјеку и прогањаном учењаку, али исто тако нам говори о положају Срба православаца у Војној крајини, о положају мислећег, а сиромашног Србина.

 

Ова монодрама до сада је играна међу припадницима српске заједнице у неколико мјеста у Хрватској укључујући и Карловац недалеко од којег је, у селу Сјеничак, Сава Мркаљ рођен 1783. године. Изведена је у кампусу Универзитета у центру Бечу у ареалу бечке болнице у којој је 1833. Мракљ умро. До сада је у Србији изведена у Крагујевцу и данас у Београду.

 

Заинтересовани ће монодраму моћи погледати и 21. августа у Театријуму (Вука Караџића 1) у Београду.

Извођењу је присуствовао и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, многи професори, представници завичајних удружења…

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар