АКТУЕЛНО:

СЕДМО ПРЕЛО ОТОЊАНА И РАДЉЕВЧАНА ОДРЖАНО У ВОЈЦИ

У Војци код Старе Пазове, у свечаној сали ,,Круна“ 2.јуна  одржано  је седмо по реду прело становника Отона и Горњег Радљевца, далматинских села која припадају книнској општини у Хрватској. На седмом дружењу скупило се близу 200 Отоњана и Радљевчана свих животних доби, од 2 до 92 као што је Бошко Вишекруна од 92 године.

Као и сваке године прве суботе у јуну, уз музику, вечеру и пиће причале су се приче, рецитовало се и говориле анегдоте о неком срећнијем времену, оном проведеном у родном крају.

У име  организатора свим земљацима који су улепшали ово дружење захвалио се Срђан Тинтор, као један од млађих људи који су се прикључили организацији прела у последње три године уз Николу Атлију и зачетнике прела Рајка Радана, Тихомира Кнежевића и Петра Лукача.

„Као главни програм вечери је музика  која и сваке године улепшава ово вече, за коју је задужена крајишка група Тромеђа , чији је један од чланова Рајко Радан, наш организатор и  мештатин села. Иначе наше село је познато по музици и веселим људима па је тако још један наш мештанин, члан  групе Треф Бенд Зоран Судар, отпевао блок песама. Као гост изненађења био је, нама свима добро познат Миле Делија“, испричао је Тинтор који је пре 4 године заједно са мештанком села Бојаном Атлија започео акцију прикупљања средстава за обнову цркве Св. Пророка Илије у Отону.

„Отон чине четири села, Отон поље, Отон Брдо, Кобилице и Бендер, а Горњи Радљевац чине четири заселака, Бајићи, Мијевићи, Добријевићи и Лукачи. Свим овим селима и засеоцима заједничко је једно- црква Св Пророка  Илије. То је једна парохија. Црква је саграђена 1702. год. С обзиром да је стара и после толико година, потребна јој је обнова,  па смо се организовали са циљем да  наша светиња добије лепши изглед. Ова организација не би могла да се покрене без благослова Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Никодима, на чему смо му веома захвални. У  Бојанино и моје име хвала свима који су до сада оставили  прилоге за обнову  цркве, а то је око 60 људи. Надамо се, уз Божију помоћ и помоћ свих добрих људи, да ћемо успети да сакупимо довољно средства. За сада смо прикупили око 4,5 хиљаде евра. Имамо  групу на Фејсбук страници која носи назив села, тако да су сви прилози до сада транспарентни и они који желе могу да имају увид средстава на истој“, навео је Тинтор додајући да је  већина  становништва у овим селима данас старија популација.

„Некада су све куће бројале по много чланова, данас је то много другачије. Неке куће броје по двоје чланова, неке једног а неке ни једног. Људи су расељени по свим континентима после прогона 1995. године. Једино се окупљамо за нашу сеоску славу, за Светог Илију 2. августа, по весељима али нажалост и по сахранама. Поносни смо што наше  млађе популације своје годишње одморе проводе у селу, тако да село ,,живи” током годишњих одмора и надамо се да ћемо тако наставити да га оживљавамо све више”, закључио је Тинтор.

Један од зачетника организације прела заједно са Петром Лукачем и Тихомиром Кнежевићем је и Рајко Радан из Отона који сваке године своје комшије и пријатеље увесељава крајишком песмом, без хонорара, као свој допринос дружењу.

Према његовим речима прело добија на значају јер се широм света прочуло о овом скупу и већ за следећу годину имају  најављене нове госте из Канаде, Америке, Аустралије, Енглеске и Исланда.

,,Прело организујемо са циљем да се не забораве корени. Желимо да пренесемо на млађе генерације да никад не забораве ко су и одакле су. Село смо изгубили али обичаје нисмо. Понели смо их са собом и негујемо их. Прело нема никакав политички циљ, искључиво је завичајног карактера. Кад смо почели прве године, било нас је око 30 и сваке године се број повећавао, па смо ове године дошли до броја око 200 људи”, навео је Радан додајући да снима и песму  која ће носити наслов „Нашем Отону“ која говори о овом малом месту  у книнској општини.

новинарка „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар