10. Јањски вишебој

Oдржан 10. Јањски вишебој 2018. године у мјесту Стројице (општина Шипово)

Од 19. до 22. јула у Стројицама (општина Шипово) одржан је 10. јубиларни Јањски вишебој. Ријеч је о спортско-забавној и етно-туристичкој манифестацији, која се традиционално одржава у овом мјесту. Завичајно удружење Јањана из Војводине, КУД Јањ Стројице и Општина Шипово су били организатори ове манифестације.

Као и сваке године велики број Јањана из свих крајева Републике Српске, Србије, европских земаља, па чак из далеке Канаде, дошао је на 10. Јањски вишебој. За све Јањане Вишебој је много више од спортског такмичења. То је прилика да се сретну браћа и сестре, школски другови, комшије, пријатељи и кумови, и да се подсјете на своје дјетињство и младалачке дане проведене у Јању. Поред Јањана, Вишебој је посјетио и велики број гостију који су поријеклом из сусједних општина, а сада живе у другим дијеловима Републике Српске и Србије.

 

Кошевина у три категорије


Такмичења у кошевини одржана су у три категорије: јуниорској, сениорској и ветеранској. Омладинци и ветерани косе у знак симболике. Ветерани одлазе са косачке сцене, а омладинци ће тек преузети примат. У најзначајнијој косачкој дисциплини учествовали су најбољи косци из бивших југословенских република. У веома изједначеној конкуренцији до побједе је стигао косач из Љига, са чувеног Рајца, Милорад Спасојевић, коме је ово било прво учешће на Јањском вишебоју.

 

Традиционалне вјештине


Такмичења у традиционалним вјештинама, скок у даљ, бацање камена и надвлачање конопца, ове године окупила су понајбоље такмичаре из Републике Српске и региона. Посебно је било неизвјесно и занимљиво у надвлачењу конопца, у коме су учествовале најснажније дружине, као што су: Српски соко из Невесиња, Соколови из Гацка, те дружине из Требиња, Пркоса и Бањалуке. Пркошки витезови су по трећи пут освојили прво мјесто.

 

ЕТНО ДИСЦИПЛИНЕ


Посебну драж и пажњу на Вишебоју изазивају етно дисциплине, које сублимирају све оно што је карактеристика Јања: избор најљепше јањске ношње, мушке и женске рукотворине, избор најукуснијег јањског кајмака и сира, као и прављење и дегустација чувене јањске пите. Све то заједно чини посебан угођај за све посјетиоце.

 

Програм


И ове године, јубиларне, организатори су се потрудили да културно-умјетнички и забавни програм буде на високом ниво. Ове године учествовала су чак четири КУД-а: из Јања, Шипова, Мркоњић Града и Бањалуке. Посебан утисак на све посјетиоце оставио је дефиле свих учесника обучених у народне ношње кроз центар Стројица. У забавном програму наступили су Митар Мирић, Жаре и Гоци, Баја Мали Книнџа и Ћоле бенд.

 

НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА

Захваљујући бројним спонзорима, како из Јања и Шипова, тако и из Војводине, наградни фонд за све дисциплине износио је 8.000 конвертибилних марака. Уз новчане награде додијељено је и 8 пехара, 60 медаља, 60 плакета и 40 захвалница.Цијелу четвородневну манифестацију, готово беспријекорно , организовали су Завичајно удружење Јањана из Војводине, КУД Јањ Стројице и Општина Шипово.

Текст и фото: Цвијан Савковић

[ezcol_1quarter]

Фудбал:
1. Земљотрес – Бабићи
2. Тодорићи – Стројице

Скок у даљ из мјеста:
1. Баштић Ратомир – Бањалука
2. Спремо Радован – Гацко
3. Ковачевић Драган –Невесиње

Бацање камена с рамена:
1. Ковачевић Бошко – Невесиње
2. Црепуља Милорад – Бањалука
3. Куљић Дражен – Билећа

Надвлачење конопца:
1. Пркошки Витезови – Пркоси
2. Крајишки Витезови – Бањалука
3. Српски соко – Гацко

[/ezcol_1quarter] [ezcol_1quarter]

КОШЕВИНА:

Сениори
1. Спасојевић Милорад – Љиг (Србија)
2. Прљевић Марио – Томиславград
3. Тркуља Милош – Петровац

Ветерани
1. Савко Малиновић
2. Илинко Плавшић
3. Цвијан Миловац

Јуниори
1. Плавшић Младен
2. Максимовић Синша
3. Џакић Бошко

[/ezcol_1quarter] [ezcol_1quarter]

Мушка ношња:
1. Џакић Бошко
2. Максимовић Синиша
3. Вранић Бојан

Женска ношња:
1. Миловац Милана
2. Ђукић Анђела
3. Шумар Вања

Дјечја ношња:
1. Максимовић Наташа
2. Лекић Милан
3. Попадић Данијел

[/ezcol_1quarter] [ezcol_1quarter_end]

Женска рукотворина:
1. Миловац Мара
2. Дражена Јокић
3. Ракита Роса

Мушка рукотворина:
1. Томић Ново
2. Миловац Миленко
3. Савковић Маринко

Најукуснији јањски кајмак:
1. Рада Џакић
2. Деса Ђукић
3. Драгица Миловац.

Најукуснији јањски сир:
1. Ђукић Милана
2. Џакић Мира
3. Максимовић Верица

[/ezcol_1quarter_end]
Нема коментара

Напишите коментар