Одржан 12. Сабор „Крушедолска звона 2018“

Дванаеста по реду манифестација „Крушедолска звона 2018“ која се организује у знак сјећања на жртве хрватске војно-полицијске акције „Бљесак“ и све Србе жртве ратова у 20. Вијеку, одржана је 26. маја испред фуршкогорског манастира Крушедол.

Програм је почео Архијерејском литургијом коју је служио епископ сремски Василије, а након парастоса приређен је пригодан програм уз учешће великог броја КУД-ова, пјевачких и фолклорних група и глумаца из Србије, Хрватске и Републике Српске.

Манифестацију је отворио и благословио епископ сремски Василије, који је истакао да је манастир у Крушедолу већ 500 година мјесто сабрања српског народа, светиња у коју смо увијек добродошли. Владика Василије пожелио је српском народу јединство у Духу светоме и у благослову и поретку Светог Саве и да се коначно сабере и никад више не раздваја.

„ Да више не будемо странци једни другима, преко једне ријеке, преко једне планине, или неке урвине, него да будемо једно свето биће од Аустралије до Ванкувера и свих других мјеста на свијету гдје данас живи српски народ“, рекао је владика Василије.

У име домаћина обратио се предсједник Завичајног удружења Славонаца из Инђије Вељко Вукелић који је нагласио значај овог свесрпског сабора у Крушедолу кога како је рекао не би било да није владике Василија и неколико ентузијаста.

„Да није било Крушедола питање је да ли би нас оволико било и да ли би нас уопште било, нас Срба преко Саве, Дунава и Дрине. Иако није најстарији манастир Фрушке горе, Крушедол је најзначајнији јер су овдје мошти Бранковића, Обреновића, Чарнојевића, наших јунака и знаменитих људи. Овјде смо јер су Крушедолска звона прије три вијека окупљала српски народ након велике голготе и сеобе Срба 1690. године и овдје су одржана три сабора, 1708. 1710. и 1713. године, и сва три су имала огроман значај за српски народ. Између осталог сачували су јединство српске православне цркве, и сачували су Србе као народ“, рекао је Вукелић додајући да су та звона од памтивјека била звона која су нас окупљала и пратила од крштења преко вјенчања па до умирања.

„Тај звук црквених звона дио је наше хришћанске душе и он нас и данас окупља“ закључио је Вукелић.

Традиционалну „Крушедолску бесједу“ говорио је Миша Ђурковић, директор Института за европске студије, који је као „први задатак“ српском народу у будућности истакао борбу за враћање служења обавезног војног рока ради одбране и евентуалних ратова, подсјетивши да је под притиском великих сила прије седам година у Србији укинуто служење обавезног војног рока.

 

Овогодишњем Сабору присуствовали су изасланици предсједника Републике Српске Милан Љепојевић и предсједник ДНС-а Марко Павић, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Општине Инђија Владимир Гак, замјеник предсједника Општине Земун Дамир Ковачевић, остали представници институција Србије и Републике Српске, представници удружења избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ, као и њихови пријатељи.

Програм манифестације представљао је смотру духа и народног стваралаштва изворних пјевачких група и више културно-умјетничких друштава која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја, попут КУД-ова „Петрова Гора Кордун“, „ Славонија у срцу“, „ТЕНТ“, „Дика Слатина“, „Жегар живи“,“Ђорђе Натошевић“ из Новог Сланкамена, „Никола Тесла“ из Београда, оркестар хармоникаша из Угљевика, млади умјетници, солисти, пјевачи и гуслари.

Водитељи програма биле су Маја Колунџија Зорое и Јована Марић.

Сабор је организовала Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске заједно са Завичајним клубом Славонија из Инђије а сабор је подржало и Представништво Републике Српске у Србији.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар