Удружење Дрварчана у Београду, у хотелу Југославија, организовало традиционално завичајно дружење

ЗА ДРВАР ИМА НАДЕ


У име Извршног одбора Удружења, присутне је поздравио предсједник Стеван Бањац, пожеливши пријатно вече свим Дрварчанима, посебно онима који су за ову прилику стигли из завичаја, уважене госте, представнике Цркве и других удружења. Бањац је изразио задовољство што се овај скуп поново организује у хотелу Југославија, гдје се све до посљедњих ратних збивања традиционално одржавао. Поред Бањца,  скупу су се обратили и Горан Броћета, актуелни начелник општине Дрвар и Миодраг Линта, предсједик Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштине Србије. Након тога, услиједио је пригодан културно-умјетнички програм, а наставак дружења Дрварчана трајао је  дубоко у ноћ.

 

У врло кратком обраћању, Бањац је рекао да не жели одузимати вријеме онима који су дошли на ово дружење, дугим говорима, нити ће представљати резултате рада удружења, већ је позвао све оне који желе, да то могу да ураде на непосредан начин доласком у нове просторије удружења на Новом Београду, у Улици Милутина Миланковића. Једино је истакао да и ове године, као и прошле, Удружење  планира преко љета и јесени, спровести неколико активности у Дрвару,  прије свега, везаних за просвјету и културу, а посебно за рад  Градске библиотеке  и читаонице у Радничком дому.

 

СЈЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ СВИХ РАТОВА


„На данашњи дан, с поносом, треба да се  присјетимо  жртава огромног броја наших предака , пријатеља и чланова породица, који су  се 25. маја  1944. године,  као и током цијелог  Другог свјетског рата,  супростављали фашизму  и нацизму. Без идеолошких  и других предрасуда, ми, њихови потомци, треба с поносом да их се сјећамо и помињемо их, као и све друге наше претке и земљаке који су  гинули и крварили,  да би опстали на тој суровој вјетрометини  – Тромеђи Далмације, Босанске Крајине  и Лике“, закључио је, своје излагање Бањац, додајући да нема намјеру да он нешто више прича о Дрвару, јер већина присутних тамо има родбину, обилази тај крај и добро је упозната са тренутном ситуацијом.

Свакако о Дрвару много више је имао да каже начелник општине Горан Броћета, дошавши заједно са Синишом Сердаром архијерејским намјесником граховско-дрварским и замјеником епископа петровачко-бихаћког  Сергија.

Броћета је пренио поздраве Дрварчана земљацима који живе у Београду, а надовезујући се на помен свим жртвама страдалим у одбрамбеним ратовима, истакао да је започет  пројекат изградње централног обиљежја за погинуле борце  Републике Српске из Дрвара, чије отварање је планирано за Дан општине, 27. јула. С поносом је истакао да треба да се у мају отвори и Дјечији вртић „Мајка храброст“, а затим се осврнуо на комуналну инфраструктуру.

„Желим да напоменем да инфраструктурни пројекти које смо осмислили иду по плану. Прије свега, то се односи на пробијање раскрснице код старе апотеке, спајање улица Јове Кецмана и Босанскопетровачке. Та улица ће бити освјетљена до краја, као и Марије Бурсаћ и насеље Голубић. Асфалтирају се улице Црногорска, Београдска, УСАОЈ-а, 29. новембра и још неколико мањих дионица“, таксативно је набројао Броћета, закључујући свој говор ријечима, да упркос  свим проблемима са којима се тренутна власт сусреће, ипак има наде за Дрвар.

 

ПОВЕЗАНОСТ СА РОДНИМ КРАЈЕМ


У свом обраћању, народни посланик Милорад Линта, захвалио се, прије свега, домаћину дружења, Удружењу Дрварчана у Београду, на челу са Стеваном Бањцем, чији је циљ очување наше традиције, културе, обичаја, са једне стране, и све јаче повезивање Дрварчана у Србији са својим родним крајем.

„Добро је познато да је положај преосталих Срба у Федерацији веома тежак,  готово трагичан. Да су дискриминисани  на свим пољима, од запошљавања, образовања, расподјеле буџетских средстава до тога да велики број њих не може да врати узурпирану имовину. Због тога,  стратешки циљ Србије и Републике Српске мора да буде опстанак Срба у ФБиХ и јачање њиховог политичког положаја. Први велики испит и шанса да се оснажи политички положај Срба у ФБиХ  јесу предстојећи општи избори који ће бити одржани 7. октобра ове године, на које морамо изаћи јединствено“, истакао је Линта, а као позитивне примјере још једном истакао начин на који су Срби изашли на локалне изборе у Сребреници, односно оне одржане на Косову и Метохији. Линта је напоменуо да све опширније информације Дрварчани и Граховљаци могу добити у својој новоотвореној канцеларији на Новом Београду, али да је најважније да се сви који имају право гласа масовно пријаве, региструју и изађу на предстојеће изборе, прије свега, због свог и добра будућих нараштаја.

 

ПАРАЛЕЛНО СОКОЛОВИ И ЕТНО


Дружење  је настављено културно-умјетничким програмом, а дух Крајине и Дрвара, свако од учесника пренео је на свој специфичан начин. Програм су отворили мушка пјевачка група „Крајишки соколови“, а наставила етно-пјевачка гупа КУД „Мира Лукач“ Дрвар,  у сарадњи са  женском пјевачком групом КУД „Грахово“.

Након њиховог наступа присутни су уживали у добром избору пјесама Модус бенда.

Текст и фотографије Жељко ЂЕКИЋ

ВЕЛИКИ БРОЈ ГОСТИЈУ


Поред поменутих Миодрага Линте, Горана Броћете и Синише Сердара, на дружењу Дрварчана били су присутни и Анђелко Вучић, као и представници Удружења  Дрварчана из Новог Сада и Бања Луке, Удружења Граховљана из Београда,Удружења Петровчана из Београда, Завичајног клуба Срб из Београда, Удружења Огњена Марија Ливањска и многи други пријатељи Дрвара.

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар