ОДРЖАН 13. ЈАЊСКИ ВИШЕБОЈ

Велики број Срба из Републике Српске, Републике Србије и региона окупио се на 13. Јањском вишебоју одржаном од 15. до 17. јула 2022. године у Стројицама, Општини Шипово. Органзатори ове спортско-забавне и етно-туристичке манифестације били су Завичајно удружење Јањана из Војводине, Удружење Јањ – Шипово, Општина Шипово и КУД Јањ Стројице.

На традиционалном 13. Вишебоју одржана су такмичења у кошевини у три категорије, такмичења у традиционалним спортским дисциплинама, као и такмичења у етно дисциплинама које су карактеристичне за ову област. Поред такмичења, посетиоци су могли да уживају и у богатом културно-уметничком програму.

Такмичење у кошевини, за које је владало велико интересовање, по други пут је одржано као Меморијал “Милан Маријанац“ у знак сећања на првог председника Завичајног удружења Јањана и оснивача Јањског вишебоја.

Такође, велику пажњу изазвало је такмичење у избору најлепше јањске народне ношње у пет категорија, јер овај крај је познат по томе да као простор има највише очуване ношње у Републици Српској. Посебно је интересантно да сва омладина у Јању има народну ношњу захваљујући и КУД Јањ Стројице.

У културно-уметничком делу програма наступили су СКУД “Војковићи“ Источна Илиџа, КУД “Пискавица“ Бања Лука, Фолклорна секција “Копривна“ – Удружење жена “Вретено“, КУД “Никола Кокошар“ Шипово и КУД “Јањ“ Стројице.

Цео програм, укључујући такмичења и културно-уметнички део допринели су да 13. Јањски вишебој протекне успешно, као и презентовање народног изборног стваралаштва и неговање традиције, културе и обичаја српског народа са ових простора.

Када је у питању такмичарски део, кошевина – Меморијал “Милан Маријанац“ донела је следеће резултате:

 

Сениори:

 1. Мирко Кецман
 2. Милорад Сладојевић
 3. Недељко Керлец

Ветерани:

 1. Перо Плавшић
 2. Савко Малиновић
 3. Цвијан Миловац

 

Победу у најбоље покошеној парцели однео је Зоран Ракита

 

 

Омладинци:

 1. Бошко Џакић
 2. Младен Плавшић
 3. Милан Миловац

 

У екипној кошевини резултати су следећи:

 1. Мркоњић Град
 2. Петровац
 3. Купрес
 4. Јањ

 

Поред такмишења у кошевини, организовано је такмишење у спортско-витешким дисциплинама за које је такође било велико интересовање.

Победе су однели:

У надвлачењу конопца:

 1. Термоелектрана Угљевик
 2. Крајишки витезови
 3. Српски Соко Невесиње

Бацање камена с рамена:

 1. Александар Новаковић
 2. Војислав Грубиша
 3. Радован Спремо

Скок у даљ из места:

 1. Радован Спремо
 2. Ратомир Баштић
 3. Александар Новаковић

Обарање руке (крбање) – десна рука:

 1. Јовица Плавшић
 2. Младен Цигановић
 3. Милорад Толимир

Обарање руке (крмање) – лева рука:

 1. Срђан Бодирогић

Такмичење у шаху:

 1. Мирослав Јовишевић
 2. Дражен Базина
 3. Раде Црепуља

 

Поред спортских такмичења, организовано је и такмичење у справљању јела у котлићу у којем је прво место припало Удружењу Јањ – Стројице, друго Бифтеку Шипово, а треће место освојила је породица Јовишевић.

Најукуснији кајмак припремила је Мљекара Ковачић, друго место припало је Светлани Томић, а треће Ради Поповић. Најукуснији сир гужваш припемила је Петра Џакић, одмах за њом Маја Ђукић и Мара Миловац, док је треће место, али не мање важно освојила Бранка Столић.

 

У току 13. Јањског вишебоја бирале су се најлепше ношње, као и најлепше рукотворине.

 

Најлепше обучена женска особа у Јањску ношњу:

 1. Сава Максимовић
 2. Милица Илић
 3. Јелена Миловац и Светлана Џакић

 

Најлепше обучена мушка особа у јањску ношњу:

 1. Иле Илић
 2. Душан Џакић
 3. Ђуро Учур и Дејан Клисарић

 

Најлепше обучена девојчица у јањску ношњу до 17 година:

 1. Сања Милојевић
 2. Марија Клисарић
 3. Вања Црепуља

 

Најлепше обучен дечак у јањску ношњу до 17. година:

 1. Стефан Миловац
 2. Бошко Џакић

 

Најлепше обучена деца у јањску ношњу до 7 година:

 1. Милица Миловац
 2. Ивана Максимовић
 3. Јован Гутић
 4. Раде Ђукић
 5. Марија Миловац
 6. Богдан Рађен

 

Најлепше мушке рукотворине израдили су:

 1. Ново Томић
 2. Миленко Миловац и Драган Калкан
 3. Перо Малиновић

 

Најлепше женске рукотворине израдиле су:

 1. Мара Миловац
 2. Деса Поповић и Бранка Столић
 3. Светлана Томић

 

Завичајно удружење Јањана, Удружење Јањ – Стројице и КУД Јањ Стројице велику захвалност изражавају свим спонзорима 13. вишебоја који су се ове године одазвали у великом броју и без којих ова велика и важна манифестација не би могла да се одржи: Компанија Виторог Нови Сад, “Зока трејд“ Шипово, Општина Шипово, Министарство културе Републике Србије, Министарство просвете и културе Републике Српске, Фонд за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Браћа Јовановић Шипово, Кум Компани Шипово, Шики Маркет Шипово, Пламида д.о.о. Шипово, Медекс пром Шипово, Радомекс Шипово, Каменорезац Тркуља Шипово, Дрвомонт л.д. Шипово, Малиновић Компани Шипово, М. Жељо Шипово, Мотел Оморика Каћ, Топ трејд Топић Нови Сад, Гафро Комерц, Гавранић Брчко, Породица Полетановић Нови Сад, Горан Савковић Раковац, Булевар Коп, Јоветић Нови Сад, Ада Компјутерс Нови Сад, Вулканизер Сава Кула, Месомаркет Тешић Гроцка, Миличић с.т.р. Стројице, Бојан Миличић Стројице, Идеал Промет Шипово, Ресторан Плива Шипово, Д.О.О. Граха Шипово, Свадбени салон Аполон Језеро, Дендро Феникс Шипово, Кузо д.о.о. Шипово, Фарма кока носиља Дувљак Шипово, Подрум пића Интер М.Ц.Т. Шипово, Фарма крава Ковачић, Смештај на селу Шобић, Фризерки салон Спома Шипово, Бранко Павловић Шипово, Брвнаре Џаја Шипово, Печењара Вук Шипово, Милован Пиљић Бата Шипово, Дејан Обрадовић Шипово, Свадбени Маркез Шипово, Јефтенић Милан Џета, Чајевац Шипово, Весна Маринковић, Мира Гајић, Прота Школоља Драган и Шумско газдинство Шипово.

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар