Одржан 14. Фестивал фолклора Стазама наших предака

У порти Храма Светих Ћирила и Методија 25. маја одржан је 14. Фестивал фолклора Стазама наших предака у организацији КУД-а Ћирило и Методије из Бусија. Поред домаћина на Фестивалу су наступали и КУД Милан Егић из Брезничана, СКУД Просвјета Војнић, КУД Младост Нова Пазова, дјечји црквени хор који је под вођство свештеника Драгана Зорице извео пјесму Света Крајина и школска секција ОШ Бранко Радићевић из Бусија коју воде учитељице Дивна Атлагић и Лола Глођајевић у сарадњи са Снежаном Тишмом.

Завичајне стихове надахнуто је говорила крајишка пјесникиња Рајка Срдић Милић.

Предсједница КУД-а Ћирило и Методије Снежана Вељо изразила је наду да ће многобројна публика уживати у наступима.

Јереј Драган Зорица благословио је скуп и поручио да треба да останемо на стазама наших предака.

– КУД је добро мјесто гдје дјеца могу да науче све што је дио наше традиције и идентитета. Наше игре, и пјесме које су духовне и културне вриједности које баштинимо кроз вијекове. Култура почива на култу, наш култ је православље. Док смо чврсто у вјери никакви вјетрови и вјетрометине овог свијета нам не могу ништа.

Представник општине Земун Бошко Радовановић поздравио је све у име Градске општине Земун и предсједника Гаврила Ковачевића.

– Општина је увијек подржавала и подржаваће пројекте који имају за циљ очување крајишке културе и традиције. Наша дјеца морају да знају одакле потичу, гдје су им коријени и да та сазнања преносе својој дјеци. Србија је наша мајка у којој живимо, али Крајину не смијемо никада да заборавимо.

Предсједник Отаџбинског покрета Драгомир Лалић је већ по традицији уручио букет цвијећа Снежани Вељо и захвалио јој се што неуморно ради са дјецом и младима у КУД-у.

– Окомиле су се на нас велике авети, али док је нама овакве омладине и дјеце, наших Крајишника опстаће Србија и српски народ. Неће нама никакве резолуције нашкодити, борићемо се грчевито.

Лалић је говорио о значају Ћирила и Методија и важности да се баштини култура сјећања.

Сву учесници програма су испунили очекивања публике која их је са позорнице испраћала громогласним аплаузима.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар