Одржан 19. „Сабор старог пјевања у Срба“

Традиционално, на Тројчиндан, у порти цркве Светог Ђорђа у Новом Горажду је одржан деветнаести по реду Сабор старог пјевања у Срба. На овогодишњем Сабору је учествовала 61 пјевачка група, у мушкој и женској конкуренцији, из Републике Српске, Црне Горе и Србије, те велики број вокалних и инструменталних солиста.

Све пјевачке групе разврстане су у двије категорије: пјесме из Републике Српске и пјесме из окружења Републике Српске.

 

У мушкој конкуренцији, у категорији пјесме из Републике Српске, прва награда је припала мушком пјевачком друштву „Огњиште“ из Фоче, друго мјесто је освојила група „Плави Невени“, такође из Фоче, док се трећим мјестом окитила група „Извор“ из Чајнича.

Код жена, у истој категорији, прво мјесто је освојило КУД „Војковићи“ из Источног Сарајева, друге су биле чланице КУД „Младост“ из Пала, а треће чланице КУД „Миленко Ђукић Чико“ из Бијељине.

У категорији пјесме из окружења Републике Српске, мушка конкуренција, прво мјесто је освојила мушка пјевачка група „Завичајци“ из Чачка, друго мјесто су заузели чланови пјевачке групе „Љубишња“ из Пљеваља, а треће „Буковички јарани“ из Ивањице.

У конкуренцији жена, награде су подијељене на сљедећи начин: Прво мјесто су подијелиле женске пјевачке групе „Беле раде“ из Ивањице и „Бисери Моравице“, такође из Ивањице, друго мјесто „Драгачевски вез“ из Лучана, а треће „Звуци Кадињаче“ из Бајине Баште.

 

По завршеном такмичарском дијелу програма, услиједио је ревијални дио, са наступом познатог естрадног умјетника Миљана Миљанића, а потом и велико народно весеље, све до вечерњих сати.

Општи је утисак да је и овогодишњи Сабор перфектно организован, а о чему свједоче и изјаве учесника и гостију. Нигдје, кажу, не буду дочекани срдачно као што је то случај у Новом Горажду. И ове године је за чланове свих пјевачких друштава и солисте обезбјеђена цјелодневна храна и освјежење, безбједност учесника и посјетилаца је била на највишем нивоу, технички детаљи озвучења и сцене су функционисали беспријекорно… Представник организатора, уједно и предсједник СПКД „Просвјета“ из Новог Горажда, Драгољуб Стојановић, је тим поводом од стране „Прве интернет телевизије БиХ Људи говоре“ награђен и Повељом за најбољег организатора саборовања старог срског пјевања, што је овом познатом и признатом здравичару свакако велики морални подстрек да и у својим најзрелијим животним годинама настави са активностима које имају за циљ очување српске традиције на горажданским просторима.

У наставку чланка, погледајте и фото-галерију са јучерашњег сабора. Фотографије су преузете са ФБ профила „Људи говоре Недељко Жугић“.

Извор: Општина Ново Горажде

Нема коментара

Напишите коментар