Одржан 31. САБОР КОРДУНАША у Београду

Кордун у срцу


Кордунаши су са нестрпљењем чекали 23. март 2019. године да похрле у Интер Холивуд. Карте су врло брзо распродате. Њих нешто мање од 900 је присуствовало 31. традиционалној вечери под називом САБОР КОРДУНАША у Београду.

Доброг дружења нема без добре пјесме, па је дружење почело нумером Пјевам пјесму своме родном крају, мушке пјевачке групе Завичајног клуба Кордунаша Звуци Кордуна која до сада има 18 снимљених пјесама.

Кордунаши су имали велики број гостију, народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, из Владе Републике Србије и Министраства за државну Управу и локалну самоуправу дошао је државни секретар Иван Бошњак, он је био и на челу делегације Града Зрењанина, представник Фонда за помоћ прогнаним и избјеглим лицима у АП Војводина из Новог Сада Дејан Орабовић, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији Миле Шапић, делегација СНВ из Загреба, представници општина Кордуна, начелник општине Крњак Дејан Михајловић и начелник општине Гвозд Милан Врга, представници Српског културног друштва Просвјета пододбор Гвозд, многобројна делегација Удружења бораца из Кљајићева на челу са предсједником Слободаном Михајловићем, делегација ФК Кордун и делегације КУД-ова из Кљајићева и Чонопље на челу са предсједницама Љиљаном Бјеливук и Милком Боснић, делегација КУД Ћирило и Методије из Бусија на челу са Снежаном Вељо, Удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније, предсједник Мирослав Ковјанић, Удружење Славонаца Славонија у срцу предсједник Миодраг Жарковић, Удружење Крајишника Завичај из Ковачице, предсједник Дамјан Пенић, Завичајно удружење Срба Коријени Сомбор, предсједник Секулић Душан, делегација Хуманитарне организације Људи за људе – Клаудија Мандић.

 

Петар Шаула: Његујмо традицију и обичаје нашег Кордуна


Петар Шаула, предсједник Завичајног клуба Кордунаша је свакако један од најзаслужнијих што вечери Кордунаша оправдавају из године у годину очекивања гостију, па сви са нестрпљењем чекају наредну годину и прилику за поновно дружење са земљацима.

– Ово је почетак четврте деценије како су наши преци започели овакакв вид дружења, далеко од свог завичаја. Надам се да ће ова наша генерација, а и сљедећа која долази обратити посебну пажњу на његовање културе, традиције и обичаја нашег Кордуна – рекао је Петар Шаула, и пожелио свима да уживају у весељу и да се подсјете завичаја уз игру и пјесму младих из КУД-ова из Чонопље и Кљајићева.

 

Миодраг Линта: Кордунаши у Хрватској се боре за српско име


Народни посланик Миодраг Линта је поздравио све присутне у име Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, и у своје лично име.

– Посебно желим да поздравим онај дио Кордунаша и Крајишника који се вратио у Крајину. Сви ми знамо у каквим околностима живе, али ја им честитам што својим боравком и животом тамо чувају српско име – рекао је Миодраг Линта и позвао све присутне да их поздраве великим аплаузом.

Миодраг Линта је нагласио да апелује на Србију да исправи велику неправду над Крајишницима, да свим крајишким борцима призна ратни стаж у двоструком трајању за читаво вријеме рата. Док то не удари, Србија није признала Крајишнике.

У име Града Зрењанина и у име Владе Републике Србије, Кордунашима се обратио Иван Бошњак и пожелио да у срцима носе своје српско име, своју Србију, а у својој глави никада да не забораве ко су, шта су и одакле су.

 

Дејан Михајловић: Има нас од Кордуна до Огњене земље


Начелник општине Крњак Дејан Михајловић је радо виђен гост на саборовању Кордунаша, а како каже њему је посебно драго када их види окупљене, сретне и задовољне.

– Има нас свуда зато што нас расађују често, па нас има по Хрватској, Србији, Америци, добро се примамо очигледно – нашалио се и додао како се они тамо на Кордуну боре за права Кордунаша, и без обзира колико је тешко, лакше је уз подршку коју имају од Владе Републике Србије.

Милан Врга предсједник општине Гвозд се такође захавалио Влади Републике Србије на подршци.

КУД Вук Караџић из Чонопље, КУД Ђурђевак из Кљајићева су својим играма и пјесмом подсјетили Кордунаше на родни крај.

Организатори су се захвалили и спонзорима: Еуро Танктранс из Старих Бановаца, Феромонт Инжењеринг – Београд, Монт-Р – Београд, Дарком– Руменка (Нови Сад), Аеролаб – Земун, GTP company – Београд.

Било је више од сто вриједних награда за томболу.

 

Организација Људи за људе


На САБОРУ КОРДУНАША је била и Клаудија Мандић из Организације Људи за људе која је добро позната на Кордуну као велики хуманиста. Заједно са Бранком Бакшић Митић помаже људима са Кордуна и Баније.

– Скупљамо суву храну, пећи, веш машине. Почели смо почетком првог мјесеца. Много се људи јавља да помогне, или да иде на терен, или да донира – рекла нам је Клаудија Мандић и додала ко жели да помогне може да се јави на њен фејсбук профил, или на фејсбук страници ljudi za ljude.

Свако ко прати рад ове две хумане жене могао је видјети у каквим тешким условима људи живе на Кордуну и Банији. Старци без воде, струје, намирница, сами и усамљени.

– Многима много значи и то што их обиђемо, попричамо са њима, да виде да неко мисли на њих. Јављају нам се и из других дијелова Хрватске, из Славоније, Далмације и моле нас да их не заборавимо – додала је Клаудија и напоменула како јој је срце пуно због помоћи које пружа њихова организација.

Госте су забављали Момо и Додир, Ратко Шарац и Миле Делија. Подијум је током цијеле вечери био пун, тако да су се Кордунаши веселили до раних јутарњих часова. Уз обећање да се виде и наредне године на 32. САБОРУ КОРДУНАША.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар