Одржан 43. сусрет Козарчана у Београду: Поносни чувари слободарске традиције српског народа Козаре

У Београду је  1. јуна 2019. године у Дому Војске Србије одржан традиционални 43. Сусрет Козарчана, учесника Народно-ослободилачке борбе, потомака, поштовалаца козарске епопеје и пријатеља легендарне Козаре у организацији Удружења Козарчана.

У уводном дијелу учеснике свечаног Скупа и бројне госте  поздравио је предсједник Скупштине Удружења др Рајко Срдић.

– Вријеме у којем живимо је ровито и бременито тамним слутњама. Управо то оправдава постојање ових и оваквих удружења. Она његују и чувају историјску прошлост и традицију овог народа и завичаја нашег. Свима нам је јасно да нема тих суза ни тог јаука који може ожалити мртве Козаре, Кнежпоља и Лијевча поља. Нема толико црне боје којом би се могле обиљежити сва стратишта нашег народа, пусти домови и празне колијевке – рекао је др Срдић. Он је подсјетио да је почетком априла Удружење Козарчана заједно са УГ Јадовно 1941 из Бањалуке организовалча помен  на гробљу 6.500 уморених Козарчана на Сајмишту, који су потом  сахрањена на Јеврејском гробљу у Земуну.

–  Обилазимо и чувамо два спомен обележја на нашој славној Петој бригади у спомен шуми посвећеној на Авали. Потребно је постојање, чување и брига о нашој прошлости, традицији и историји. Та брига оправдава наше постојање и рад-   закључио је др Срдић.

Домаћин овогодишњег сусрета Козарчана била је општина Козарска Дубица, па је као домаћин  овај скуп поздравио и њен начелник  Раденко Рељић. Он је,  како то обичаји налажу,предао симболе домаћинства пешкир и пљоску, домаћину наредног сусрета, представнику општине Костајница

– Посебно задовољство је бити домаћин што наша општина Козарска Дубица у своме имену носи легендарно име Козара. Оно што је богатство свакако је то да имамо вас који овде живите , а који сте улазна карта за све проблеме које имамо – рекао је Рељић посебно истичући континуитет и значај удружења.

Он је истакао и добру сарадњу Републике Српске и Србије и подсјетио да је ова општина од матице у претходном периоду добила донације у вриједности од пола милиона марака.

Удружење Козарчана постоји више од четири деценије,  а својим радом обухвата  средине  које окружују легендарну планину, а то су градови Бања Лука  Приједор и Градишка као и четири општине, Лакташи, Козарска Дубица, Нови Град и Костајница.

Предсједник Извршног одбора Удружења Раде-Раденко  Каралић је истакао да ово Удружење има помоћ и подршку градова и општина Покозарја. Tа сарадња је озваничена и потписаним Споразумима о сарадњи  између Удружења  Козарчана у Београду и седам локалних самоуправа што је омогућило велики напредак у раду.


– Поносни смо што чак трећину чланства чине пријатељи и поштоваоци Козаре. То су људи који немају директне везе са Козаром, али су са нама и уз нас. Жеља нам је, и на томе стално радимо, да привучемо што више младих, ученика, студената, дјевојака и младића како би се кроз наше Удружење, поред његовања веза са родним крајем у пјесмама и играма успоставиле што шире и тјешње везе на свим пољима културне, спортске, просвјетне, научне и привредне сарадње иземеђу Републике Српске и Србије –  
истакао је Каралић.

Већ по традицији, у име Удружења Козарчана  извезеним пешкирима са натписом Козара потпредседник Скупштине Удружења Момир Крагуљ окитио је  оводишњег домаћина Раденка Рељића, као и домаћина за наредну годину Драга Бундала.

Пешкири су уручени и предсједнику Одбора за дијаспору и Србе у региону Мидорагу Линти, Мирку Рашићу  и водитељу  програма легендарном српском глумцу Тихомиру Станићу. Удружење је припремило пешкире за предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, министра одбране Алесандра Вулина, представника Града Београда и за др Слободана Ристановића који ће накнадно бити уручени.

Предсједник ИО Удружења Раде-Раденко Каралић уручио је Захвалницe као посебно признање за допринос раду Удружења начелнику општине Козарска Дубица др Раденку Рељићу,  Општини Козарска Дубица и ОпштиниКостајница, Граду Београду,  Миодрагу  Линти,  Мирку Рашићу, Тихомору Станићу, Душку Војновићу и Рајку Тадићу. Припремљене су Захвалнице Милораду Додику, Александру Вулину, Млађену Цицовићу и др Слободану Ристановићу које ће им бити накнадно уручене.

– Част ми је да сам имао прилику да Вам уручим ово наше високо признање у знак захвалности за све што сте учинили. не само за Удружење већ и за народ козарачких градова и општина. Честитам Вам и желим још много година доброг здравља, рада и дружења са нама –
 рекао је Каралић .

Председник Скупштине Удружења Рајко Срдић уручио је Златне Спомен значке др Раденку Рељићу, начелнику општине Козарска Дубица и Милану Вукелићу, председнику Секције бораца Козарачке епопеје из Новог Сада.

У име награђених домаћинима се захвалио предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта који је на скуп стигао са дводневног форума дијаспоре који је одржан у Бањалуци.

– Потребно је да јачамо осјећај националног, културног и духовног јединства српскога народа. Важно је  да чувамо и његујемо наш српски језик и ћирилицу, чувамо  нашу српску православну цркву, да се узајамно помажемо и баштинимо вриједности наших предака и да посебно његујемо културу сјећања на наше страдале сународнике у двадесетом веку. Посебно на незапамћени геноцид који је наш народ и легендарна Козара доживјела током Другог свјетског рата у геноцидној Независној држави Хрватској. Србија има моралну, цивилизацијску и националну обавезу да изгради један меморијални центар српских жртава геноцида у НДХ да покажемо садашњим генерацијама, да наш страдалнички народ никад неће прихватити лажи и бесмислице, да су Срби наводни злочинци, агресори, а да су неки други ослободиоци и жртве – рекао је Линта и посебно се захвалио челним људима Удружења Козарчана др Рајку Срдићу и Раденку Каралићу на организацији овог скупа.

У програму који је веома надахнуто водио глумац Тихомир Станић наступио је Перо Лајшић на усној хармоници, а потом је козарачка мушка пјевачка група пјесмом позвала присутне да се придруже у Козарачком колу.

У забавном дијелу програма наступио је виртуоз на хармоници Часлав Љубеновић са својим оркестром и вокалним солистима, а Козарчани су се у добром расположењу дружили до касних сати. До наредног скупа који ће по традицији бити прве суботе у јуну, а чији ће домаћин бити општина  Костајница.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

Нема коментара

Напишите коментар