Одржан 5. Меморијални турнир у бућању Милан Судар – Мишо

ОРЛОВИ СВЕ НАДВИСИЛИ

Након годину дана поново су се буће закотрљале на теренима смјештеним непосредно поред популарног ресторана „Дашчара“. На турниру, посвећеном дугогодишњем  омладинском и синдикалном руководиоцу, у некадашњем главном граду Лике – Госпићу, оснивачу и првом предсједнику Удружења Госпићана „Никола Тесла“ у Београду, Милану Судару – Миши, учествовало је шест екипа. Након доста изједначених утакмица, екипа Орлова коју су сачињавали углавном Мишини некадашњи суграђани, савладала је Лавове са Бежаније и освојила прелазни пехар. Пехар најбољој екипи  додијелила је Весна, супруга преминулог Мише, за најбољег играча турнира проглашен је Мирко Кнежевић из побједничке екипе, а пуцача Сава Николић из екипе Лавови.

Већ у раним пријеподневним сатима, највјернији обожаваоци ове древне крајишке игре предвођени Милорадом Сударом-Суђом, дошли су на популарно бућалиште, на коме је и Мишо често играо и дружио се са својим земљацима. Убрзо је како и ред налаже стигло и пиће, ваља се, кажу, а и домаћи специјалитети, кифлице, пројице и сличне ђаконије, дјело женских руку, некадашњих пријатељица овог узорног Госпићанина.

Са неколико ријечи, окупљенима се обратио Милорад Судар, Мишин земљак из Острвице, поред Госпића, другар од дјетињства, са којим није био у  родбинској вези, мада су у овом селу било само двије куће Судара. Пожелио је да као и до сада турнир протекне у најбољем реду, да није битно ко ће побједити, већ да су овдје сви добитници јер су наставили да гаје једну традицију дугу пет година.

По традицији се породици Судар додјељује плакета од његових Госпићана, а овога пута уручена је Мишином рођеном брату Јовану Лоли Судару, за допринос организацији овог турнира. И заиста се може рећи да је био веома успјешан у сваком сегменту, од игре, понашања играча и великог броја присутних који су дошли да испрате овај турнир.

Након пријаве екипа и жребом је одлучено да турнир отворе екипе Далмоши и Орлови. Предвођени Владимиром Црнобрњом Кисијем и Мирком Кнежевићем, касније проглашеним најбољим играчем турнира, Орлови су савладали своје противнике убједљиво 21:13, мада је то ријетко ко очекивао. Турнир је свечано отворила Мишина супруга Весна, изводећи почетно бацање буће.

И друга и трећа утакмица су биле изузетно занимљиве. Тако је екипа Тесле убједљиво савладала фаворизовану Лику са 21:11, док је у најузбудљивијем мечу, у фото финишу, Прљеву измакла побједа од „лавова“ са Бежаније. Коначан резултат овог меча био је 21:19.

Вољом жреба Орлови су директно ушли у финале , а Тесла, након сјајног првог меча није успјела да добије Лавове. Резултатом 21:13 момци са Бежаније ушли су у финале гдје су их сачекали одморни Личани и убједљиво поразили са резултатом 21:10. Било је ту много добрих потеза, пуцања, ближења, али и непедвиђених ситуација када су неки играчи  погрешним избијањем стварали предност противничкој екипи.

Мада , као што је и на почетку наглашено, резултат оваквих меморијала није у првом плану, побједници су се искрено обрадовали овој титули добили пехар и медаље, а наредних годину дана њихове витрине красиће и велики прелазни пехар. Одмах се прешло и на додјелу признања, а затим на пригодну закуску и „анализу“ сваког потеза.

Наредни турнир заказан је на истом овом мјесту, у исто вријеме 2022. године у нади да ће бити још више екипа и оних који ће испратити турнир јер свакако човјек по коме се зове је то заиста и заслужио.

 

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

This is box title

УЧЕСНИЦИ ТУРНИРА

На 3. меморијалном турниру Милан Судар-Мишо  су учествовале три екипе:

          1/ ДАЛМОШИ                                                                                                         

 1. Бранко Драговић                                                                               
 2. Јово Стојић                                                                                           
 3. Славко Лежаја                                                                                      

              2/ОРЛОВИ

 1. Владiмир Црнобрња Киси   
 2. Стево Вуксан                                                                                              
 3. Мирко Кнежевић 

         3/ТЕСЛА –ГОСПИЋ 

 1. Бранко Мандарић                                                                                     
 2. Никола Тесла                                                                                                
 3. Жељко Дробац                                                                                            

               4/ ЛИКА

         1. Милорад Судар Суђо

         2. Милан Контић

          3. Слободан Шарац

                       5/ ПРЉЕВО

 1.  Стево Шијан
 2.  Стево Грбић
 3.  Дмитар Пуповац      

           6/ ЛАВОВИ

      1. Сава Николић

      2. Драган Мојсев

      3. Његомир Потежица

КОНАЧАН ПЛАСМАН

1.ОРЛОВИ

2. ЛАВОВИ

3. ТЕСЛА – ГОСПИЋ

 

This is box title

ОМИЉЕН МЕЂУ СВИМА

Судар Милан Мишо је рођен 1952. године у селу Острвица, општина Госпић, у Лици, у угледној домаћинској породици од оца Илије и мајке Саве. Oсновну школу и гимназију завршио је у Госпићу.Као млад човјек запослио се у Трговачком предузећу „Височица“ у Госпићу, гдје се истакао као друштвено-политички радник и убрзо je изабран за предсједника омладине, а затим за предсједника oпштинског синдикалног вијећа у Госпићу у више мандата. Велику активност показао је и у Савезу извиђача васпитавајући бројне генерације младих. Имао је и лаку руку, за цртачку оловку. Мишо је био заљубљеник у спортска дружења, посебно у бућање, гдје се до краја живота дружио са својим пријатељима. Био је иницијатор и један од оснивача Удружења Госпићана „Никола Тесла“, желећи да се кроз рад удружења сачува од заборава традиција и обичаји наших крајева. Мишо је био добар човјек, супруг и родитељ, весељак на дружењима, добар комшија, са неизмјерном љубављу према породици, поштен и честит, цијењен и поштован од својих рођених, комшија и бројних пријатеља.

 

 

This is box title

ГЕНИ СУ ГЕНИ

„ Захваљујем се свим учесницима, такође и онима који су на било који начин подржали овај турнир, како бисмо се сви заједно подсјетили успомене на мога оца. Драго ми је што овдје има оволико људи и што такмичење протиче у спортском духу, али и подсјећању на мога оца који је заиста волио овај спорт. Посебно ми је драго што се и моја кћерка заинтересовала за ову игру и што је са пажњом прати“, рекла је, за Српско коло, за вријеме турнира, Меланија Судар, Мишина кћерка која је због обавеза раније морала да напусти турнир.

Нема коментара

Напишите коментар