Одржан девети грмечки марш: Око 800 учесника освојило Црни врх

Девети грмечки марш, односно планинарски успон на Црни врх, највишу географску тачку на овој планини, чија висина износи 1.605 метара, одржан је у протеклу недјељу.

Овом догађају присуствовало је око 800 учесника, од чега највећи број планинара из 13 планинарских друштава, као и један број љубитеља природе и планинарства.

Организатори марша били су Завичајно удружење Сањана „Грмеч“, које постоји и дјелује у Бањалуци, и Планинарско-алпинистичко-оријентациони клуб „Бањалука“, док су покровитељи били општина Дринић и Планинарски савез Републике Српске.

„Овом приликом морамо захвалити и становницима села Бравско, надомак Босанског Петровца, гдје је била и полазна тачка одакле се кренуло ка највишем грмечком врху. Они су се потрудили да све учеснике угосте на најбољи могући начин и снабдију свим што је потребно“, истакла је Александра Рибић, предсједница поменутог удружења.

Иначе, овај догађај има и своју историјску симболику јер се одржава у знак сјећања на партизанске борце у Другом свјетском рату, који су пружили снажан отпор фашистичком непријатељу на почетку Четврте офанзиве у фебруару 1943. године и одбранили слободну територију на подручју Грмеча.

Након што је сломљена поменута офанзива, створени су предуслови за ослобађање Санског Моста и цијелог подгрмечког краја, што се и догодило у октобру 1943. године.

Успон на Црни врх трајао је неколико сати и том приликом су учесници прешли стазу укупне дужине око 16 километара, а у вишим планинским подручјима кретање је отежавао снијег.

Према ријечима Нено Добријевића, љекара и члана Управног одбора Планинарског савеза Републике Српске, циљ догађаја је првенствено промоција планинарства и спортског живота, али и природних љепота Грмеча.

Вест преузета са: nezavisne.com

Нема коментара

Напишите коментар