Одржан IV сусрет генерација НК “Велебит“ Бенковац-Београд

ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН УВЕЛИЧАЛИ СЛАВЉЕ

У oрганизацији Удружења „Бенковац и пријатељи“ и секције ветерана „НК Велебит“ у Поско aрени, на Царевој ћуприји у Београду,  гледаоци су могли уживати у три утакмице. У првој, генерација Велебит 95 (бијели) савладала је екипу својих насљедника појачаних са неколико фудбалера који су играли у златној генерацији овог клуба, предвођених Угљешом Малбашом. Затим је „бијелима“ на мегдан изашла екипа ветерана Црвене звезде и такође претрпјела пораз, док су у супериорној игри ветерани црно-белих савладали „црвену“ генерацију Велебита. Сјајан амбијент са трибина пренесен је у ресторан „Узелац“ гдје је одржано традиционално „треће полувријеме“.

Неуморни др Стеван Вукша са својим сарадницима, уз помоћ већег броја спонзора, на крају године поново је окупио некадашње играче Велебита да се подсјете на дане кад се у овом далматинском градићу играо одличан фудбал. Ветерани Звезде и Партизана радо су се одазвали позиву да увеличају овај сусрет и стигли су у веома јаким саставима, предвођени некадашњим ведетама једног и другог клуба.

НАДАХНУТИ „РАТНИЦИ“

Непосредно прије почетка првог сусрета, одата је пошта преминулом Драгану Грубићу, бившем играчу и функционеру Велебита, као и  члановима Управног одбора Тодору Пачковском и Гојку Иветићу.

Након тога, Ђуро Вукашиновић  извео је почетни ударац и сусрет, између екипе бијелих (ратна генерација 9о-их) и њихових насљедника, предвођених младим Душаном и Николом Стегњајом, Андријом Ћупаћем и Александром Кркљешом, „појачаних“ са неколико ветерана, могао је да почне.

Повели су „ратници“ голом Дукића, да би браћа Стегњаја преокренули резултат. Ипак је на крају искуство дошло до изражаја и са два гола Павловића „бијели“ су преузели вођство и на крају славили резултатом 4:3.

Било је то, испоставило се касније, само загријавање „бијелих“ за утакмицу са ветеранима Звезде које је са капитенском траком предводио Бошко Ђуровски, а са клупе Милош Шестић и Здравко Боровница. Додали се томе да су им подршку са трибина пружали Куле Аћимовић, Станислав Караси, Цвијетин Благојевић  и секретар ветеранске секције Бранимир Кантар, лако се могло закључити са колико поштовања су црвено – бели са Маракане дошли на овај сусрет.

Већ у уводним тренуцима, голом Врцеља, Бенковчани су повели, а само неколико минута касније Зоран Вранковић је сјајним ударцем са 10-ак метара повећао на 2:0. „Цар“ како звездаши и његови другари зову Дејана Туркаља, пројектилом са 12-13 метара, покупио је паучину из горњег лијевог угла Марунићевог гола, који се нешто касније истакао одбраном пенала у одлучујућим тренуцима меча.

Утакмица је протекла у бескомпромисној игри током читавог трајања. Борбеношћу су предњачили двоструки стријелац Вранковић и Ненад Ванић који је постигао други погодак за црвено-беле. Коначан резултат 4:2 у самом финишу меча дјело је Павловића. Овим голом он је  донио радост фудбалерима Велебита, којима је свака побједа значајна, а против Звезде сигурно најдража, јер се зна колико је Бенковац, и читава Буковица, волио најтрофејнији српски клуб.

ЦРНО-БЕЛИ УБЈЕДЉИВИ

Затим су на терен истрчали мајстори фудбала у црно-белим дресовима предвођени секретаром клуба ветерана Гораном Каденићем, Ушкетом Вучићевићем, доскорашњим капитеном Сашом Илићем и Да Силва Фабиом који је овај IV Сусрет генерација Велебита учинио интернационалним.

Одлично је Партизан отворио утакмицу и управо головима Саше Илића, Богуновића и Вучићевића брзо дошао до недостижног вођства. До краја меча успјели су домаћини да ублаже пораз, а крајњи резултат 2:6 је сасвим одговарајући приказаном на терену.

Све утакмице су добро водиле судије Давор Миљевић из Бенковца, Зоран Моца Митровић и његова кћерка Александра из Београда.

По завршетку турнира, сви учесници и гости, наставили су дружење у доброј атмосфери ресторана „Узелац“. Тамо су им се пригодни ријечима обратили Слободан Лежаић, предсједник удружења „Бенковац и пријатељи“ и Миодраг Линта, предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

У пријатном амбијенту и подсјећању на нека љепша времена, завршен је још један добро организован сусрет генерација играча Велебита и њихових гостију, а колико се Велебит воли можда најбоље илуструје примјер Младена Чотре који је само због овога сусрета допутовао из Аустрије.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

This is box title

ПЕХАРИ И ПОКЛОНИ НАЈБОЉИМА

Домаћини су капитенима Партизана и Звезде додјелили пригодне пехаре за учешће на овом ревијалном турниру. Новинарски жири за најбољег играча прогласио је Зорана Вранковића из екипе Велебит „бијели“.

Зведин голман Горан Чумић, са великим бројем сјајних интервенција, заслужио је епитет најбољег чувара мреже.

Најбољи стријелац турнира био је Ушке Вучићевић са три поготка. Сви награђени осим пехара добили су и поклон пакет фирме „БАФТИМА Вулиновић Стојан“ ад у коме су се налазили спрејеви, спортска и релакс крема.

This is box title

ТИМОВИ И СТРИЈЕЛЦИ

ВЕЛЕБИТ (бијели) – ВЕЛЕБИТ (црвени) 4:3

Стријелци: Дукић и Павловић по два за бијеле, а Н. Стегњаја два и Д. Стегњаја за црвене

Бијели: Граовац, Марунић, Д. Алавања, Кнез, Дукић, Вранковић, Чотра, Павловић, Дуброја, Врцељ и Лежаја

Црвени: Мимић, Малбаша, С. Стегњаја, Н. Стегњаја, Д. Стегњаја, Б. Алавања, Кркљеш, Граовац, Цупаћ

ВЕЛЕБИТ (бијели) – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 4:2

Стријелци: Врцељ, Вранковић (два) и Павловић за Велебит и Туркаљ и Ванић за Звезду

ВЕЛЕБИТ: Марунић, Д. Алавања, Кнез, Дукић, Вранковић, Чотра, Павловић, Дуброја, Врцељ и Лежаја

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Чумић, Б. Ђуровски, Туркаљ, Николић, Миросављевић, Крњешевац, Ђаковић, Ванић и Бурсаћ

ВЕЛЕБИТ (црвени) – ПАРТИЗАН 2:6

Стријелци: Дукић и Масал за Велебит, а С. Илић, Богуновић, Да Силва и Вучићевић (три)

ВЕЛЕБИТ (црвени): Миљевић, Малбаша, Чотра, Кнез, Стегњаја, Масал, Алавања, Дуброја, Граовац, Дукић и Мимић

ПАРТИЗАН: Будиша, Антић, Каденић, Ристић, Лазић, Илић, Богуновић, Радојчић, Жунић, Ћош, Да Силва и Вучићевић

Нема коментара

Напишите коментар