ВАСКРС СПОРТА У ГАЈДОБРИ: Кад срце куца за „Херцеговац“

Због великог броја интелектуалаца, пет академика, 41 докторa наука и 23 универзитетска професора, Гајдобра која има мање од 3.000 становника, временом је са правом понијела епитет „српске Сорбоне”. Ипак, свјетску славу овог мјеста пронијело је 37 државних репрезентативаца који су доносили медаље са свих меридијана.

Чак и у времену када је спорт вегетирао Гајдобрани су се поносили репрезентативцима попут кошаркаша Немање Бјелице и Владимира Лучића који носе исти ген.

Изградња спортске хале коју је 2018. године свечано отворио Игор Мировић, предсједник Покрајинске владе, створила је услове за васкрсавање спорта, па је одмах обновљен рад кошаркашког и рукометног клуба Херцеговац.

Некадашњи играч Стојан Дангубић прихватио се улоге предсједника кошаркашког клуба са амбицијама да се клуб, који је у скраћеној Југославији биљежио одличне резултате такмичећи се у Првој Б лиги, врати на стазе старе славе. Прве сезоне забиљежене су све побједе и клуб је ушао у Другу српску лигу у којој се и сада налази.

– Због дуге паузе направљен је тим у коме играју кошаркаши са територије Гајдобре, Бачке Паланке и Новог Сада. Капитен је Сава Рајковић који је играо у клубу у вријеме највеће славе. Један од најбољих играча је Билећанин Предраг Радовановић који студира у Новом Саду. У клубу је и Александар Лучић из Берковића, поријеклом Мостарац, који својим искуством и квалитетом даје пун допринос тиму. У саставу су још Милош Црњански, Давид Сабо, Ратко Дангубић, Драган Ђукић, Душан Стојановић, Никола Ћурчић, Никола Симић, Игор Шиник. Вељко Живановић, Данило Десница, Филип Поповић, Филип Манојловић и Предраг Косјер. Планирамо да доведемо и баскеташког репрезентативца Душана Самарџића. Уз повратак Пантића и Турањанина мислим да је реалан циљ Прва српска лига – прича Дангубић и истиче да се ове улоге прихватио јер вјерује у рад тренера Радомира Кисића.

– Он је рођени Гајдобранин који је седам година водио требињски Леотар, радио је у суботичком Спартаку, као и у двије новосадске екипе Војводини и Радничком. Његово име је гаранција да ће клуб имати веома квалитетан и стручан рад. По први пут у историји клуба формиране су млађе категорије. Срећни смо, прије свега, што су дјеца на тренинзима, а не на улици. Вјерујемо да ћемо уз добар рад у наредним годинама створити играче који ће имати и већу славу од гајдобранских кошаркашких легенди попут Мирка Милићевића, Раденка Појужине,Радомира Кисића, Бобана Бјелице, браће Стојановић, браће Сировина… – каже Дангубић и истиче да је жеља да се у клуб врате Гајдобрани који играју у другим срединама.

 

This is box title

ЗАХВАЛНОСТ РИСТУ ДАНГУБИЋУ


Приликом отварања хале, представници Рукометног савеза Војводине обећали су да ће учинити све да се клуб поново оснује. Неколико дана касније, генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна и бивши предсједник РСС Велимир Марјановић почели су преговоре о оснивању клуба са предсједником Савјета мјесне заједнице Ристом Дангубићем и некадашњим потпредсједником покрајинске владе Спасом Комадом.

Велики замајац у обнови спорта дао је управо Ристо Дангубић који је, као власник веома успјешне фирме Алинг-конел, један је од највећих спонзора спортског и културног живота села.

 

Секретар клуба је Зоран Зубац, а уз Миодрага Вуковића у раду помажу браћа Недељко и Милош Пудар, чији је отац Радивоје 1978. године био један од оснивача КК Херцеговац.

Пред почетак првенства Гајдобрани су у пуној дворани, чији је капацитет 1.500 мјеста, побиједили (82:72) јуниоре Партизана који су били појачани са појединцима који конкуришу за први тим.

– Том приликом постигли смо договор са Николом Лончаром, спортским директором Партизана. Очекујемо да ћемо у Гајдобри угостити први тим Партизана. Такође, вјерујем да ћемо већ од наредне сезоне од Партизана добити на позајмицу играче којима би боравак у Гајдобри добродошао за разигравање – закључио је Дангубић.

 

This is box title

ЕКИПА ДАРКА МИЛИЧИЋА НАЈВЕЋИ РИВАЛ


Колики је квалитет Друге српске лиге најбоље свједочи податак да однедавно у њој игра и некадашњи НБА играч Дарко Миличић. Његова екипа, I came to play за коју наступају и бивши репрезентативци – Бранко Цветковић, Јово Станојевић, затим баскеташки репрезентативац Душан Булут, Драган Ћеранић, биће највећа препрека Гајдобранима.

 

Рукомет се враћа кући


Захваљујући групи ентузијаста и бивших играча предвођених прослављеним бившим репрезентативцем Србије Рајком Продановићем након три деценије обновљен је и рад Рукометног клуба Херцеговац.

Већ у првој сезони Херцеговац је убједљиво заузео прво мјесто и пласирао се у Другу српску лигу. То и није тако велико чудо, ако се зна да је Гајдобра подарила рукомету, поред Продановића, много великих играча попут Спаса Јањића, Драгана Суџума, Зорана Куртеша (био селектор Србије), Добривоја Марковића, Вукашина Стојановића, Тихомира Додера, Обрада Ивезића, као и мноштво репрезентативаца у кадетском и јуниорском узрасту.

– Успјех је дошао прије свега због минулог рада. Наиме, сви рукометаши су тренирали код легендарног тренера и професора Анђелка Кашиковића Калета, а потом су надоградњу и афирмацију стицали у другим клубовима, углавном у Бачкој Паланци и Каћу. Желимо да клуб организацијски подигнемо на виши ниво и превасходно се појачамо играчима пониклим у Гајдобри и околини. Надамо се да ћемо на нивоу Мјесне заједнице, евентуалним формирањем спортског друштва и увођењем самодоприноса за спорт, уз помоћ привредних субјеката, финансијски стабилизовати спорт. На тај начин можемо да постанемо стабилан друголигаш, да афирмишемо младе играче и радимо на проширењу базе школском дјецом. У пракси се и раније потврдило да уз квалитетан стручни рад из ове средине стасавају врхунски рукометаши и репрезентативци – каже Продановић.

 

This is box title

ПОДРШКА ШАМПИОНА


Осмоструки првак државе и вишеструки освајач националног купа и суперкупа Војводина из Новог Сада увеличала је прославу уласка РК Херцеговца у Другу лигу.

Пред почетак утакмице директорка Треће лиге запад-сјевер Слађана Градић уручила је побједнички пехар капитену Гајдобрана Николи Бакмазу.

 

Ове сезоне у улози тренера је прослављени репрезентативац Драган Суџум, а на терену екипу предводи бивши репрезентативац Божидар Надовеза. Састав још чине: Лазар Аћимовић, Младен Француз, Ђорђе Урошев, Страхиња Рачић, Страхиња Рађеновић, Милорад Ђурица, Александар Јањић, Игор Танкосић, Никола Краљ, Никола Бакмаз, Марко Бојанић, Стефан Солдо, Мирко Козомора, Милан Самарџић, Лука Лажетић, Немања Ратковић, Марко Тасић и Лука Милутиновић. Оно што радује је чињеница да је већина екипе сачињена од играча који су из Гајдобре и околних мјеста.

Први предсједник обновљеног клуба био је легендарни Спасо Јањић, први репрезентативац из Гајдобре, а од ове сезоне улогу предсједника преузео је Владимир Грубачић, бивши рукометаш Синтелона.

Преузето са: slobodnahercegovina.com

 

Погледајте како је изгледало отварање спортске сале у Гајдобри – прилог РТВ 

Нема коментара

Напишите коментар