skup lastavici 1

Одржан комеморативни скуп посвећен Дани Ластавици

Комеморативини скуп под називом“Дјела и свједочења Дане Ластавице о почињеном геноциду државе Хрватске над Србима православне вјероисповјести“ одржан је 30.07.2016. године у клубу „Ћирилица“ у Београду. Организатори скупа били су Удружење Крајишки привредник и Удружење Личана Гацке долине и Врховина. Уводну ријеч је дао Милорад Поповић а још су говорили др. Момчило Диклић, генерал у пензији Милисав Секулић, Мирко Радаковић, Милан Ливада и др. Међу присутним учесницима скупа био је, између осталих, народни посланик Миодраг Линта.

На крају скупа донијети су слиједећи закључци: организовати у новембру ове године научни скуп на тему „ Геноцид државе Хрватске над Србима православне вјероисповјсти, поводом свједочења и дијела којима се бавио Дане Ластавица“; основати Организациони одбор формиран од представника крајишких удружења и стручњака запослених у значајним научним и другим институцијама који би се бавио припремама научног скупа и издавањем зборника радова након одржаног научног скупа. Присутни су се сложили да је потребно да се истина о Дани Ластавици подигне на виши ниво с циљем да се наша јавност упозна са његовим изузетно важним дјелом.

Дане Ластавица је рођен 16. априла 1928. године у селу Крш у Косињу, срез Перушић у Лици а умро је 8. јуна 2016. године. Последњи испраћај родбине и његових пријатеља био је на српском православном гробљу у Сремским Карловцима 10. јуна 2016. године. Дане Ластавица припада ријетким појединцима који су се читавог живота бавили истраживањем страдања свог народа за вријеме злогласне НДХ и када то није било пожељно. Написао је више значајних књига: „Хрватски геноцид над српским и јеврејским народом у концентрационом логору Госпић 1941.1945, а Србима и 1991…?“, „Бездане јаме НДХ – Ждерњаче српског народа 1941.-…“, „И у родном Смиљану Тесле Николе побијени Срби вјере православне 1941.-…“. „Геноцид у НДХ у срезу Перушић“ и др.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар