Oдржан концерт СКУД „Гаврило Принцип“ у Босанском Грахову

Пјесмом „Остајте овдје“ Алексе Шантића, чланови Српског Културно Умјетничког Друштва „Гаврило Принцип“ започели су 7. децембра ове године концерт у холу основне школе „Грахово“ у Босанском Грахову. Остајте овдје, била је уствари порука СКУД-а „Гаврил Принцип“ грађанима и свим Србима. Била је то порука колико и како се воли свој крај и мјесто. Показали су разлоге останка и опстанка на вјековним огњиштима. Народ који нема своју вјеру, културу, традицију и духовност, не може се звати народом. Управо ови разлози чврсто су утемељени у душама и срцима ове дјеце и људи, поноситих крајшника са ових простора. На иницијативу тадашњег начелника општине г-дина Душка Радуна у договору са садашњим умјетничким руководиоцем Младеном Зељковићем и још пар ентузијаста основало се СКУД „Гаврило Принцип“. Крунули смо у неизвјестан пројекат, фала Богу, њихова визија постала је стварност. На радост свих људи са подручја општине Босанско Грахово. Као и шире. Данас, након двије године, скоро сва дјеца основне школе као и дјеца која из Грахова иду у Дрвар у школу, чланови су СКУД-а, који ради у три секције.


Само двије године од те неизвјесности и страха, до данас, када је наш КУД постао име које обећава. Ради сваким даном све више и боље, све више је чланова који приступају друштву, на радост оних који га воле. У склопу друштва ради и драмска и рецитаторска секција.У плану нам је да покренемо и групу играча ветерена бившег граховског друштва, као и мушку и женску пјевачку групу, које ће чувати традицију правог крајишког пјевања. Данас се име нашег СКУД-а са респектом изговара и спомиње у: Дрвару, Петровцу, Дринићу,Накову, Кикинди, Новом Саду, Београду… На сваком кораку, гдје су опанци попуњени ногама наше дјеце заиграли. Не само играчи. Наша су дјеца постала амбасадори општине Босанско Грахово у сваком мјесту у којем су гостовали. На радост оснивача, управног одбора, општине Босанско Грахово и људи који у нама препознаше нешто, на шта могу бити поносни.


Српско Културно Умјетничко Друштво „Гаврило Принцип“ овом приликом жели да се захвали тадашњем начелнику општине Босанско Грахово г-дину Душку Радуну, затим Скупштини општине Босанско Грахово као и садашњем начелнику г-дину Милораду Глигићу.

Ништа мање није заслужно „Удружење граховљана и поштоваоца општине Босанско Грахово“, којима се и овом приликом јавно захваљујемо, на том тренутку када су схватили озбиљност нашег рада и потребу општине Грахово, те су у свему помогли и помажу и даље, од опреме, до одвођења СКУД-а по турнејама.

Захваљујемо се Покрајинској влади Војводине и граду Новом Саду, као и Фонду Аутономне Покрајине Војводине за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима и директору Душку Ћутилу.

Завршен је пројекат који смо аплицирали према Министарству спољних послова Србије, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Као и увијек имали су слуха за Србе у региону, те смо уз њихову помоћ, купили комплет озвучење за потребе СКУД-а. Са тиме смо ријешили горући проблем. Овом приликом им се захваљујемо са сред срца.

Захваљујемо се основној школи „Грахово“ и директору г-дину Воји Марићу на помоћи, од сале за вјежбање до просторија за остављање техничких средстава и ношњи.

Нашим драгим пријатељицама из ЖПГ „ЦАРЗА“ Дрвар, хвала са сред срца јер су стално ту да помогну кад затреба, прате нас од нашег почетка. Неизмјерно хвала свима онима који су у нама видјели озбиљну институцију те су на било који начин помогли наш рад.

Надамо се да ће наша сарадња наставити у позитивном смислу са свим овим институцијама горе побројаним. Надамо се, због будућности наше дјеце, због среће и радости те могућности да видимо како нисмо заборављени. Надамо се да ћемо уз вашу помоћ лакше у будућност и останемо и опстанемо на нашим вјековним српским огњиштима и темељима, како већ рекосмо. Још једном свима ВАМА од срца и велико ХВАЛА.

Српско Културно Умјетничко Друштво

„ГАВРИЛО ПРИНЦИП- Босанско Грахово

 

Нема коментара

Напишите коментар