АКТУЕЛНО:

Одржан концерт Завичају у срцу те носим КУД-а Петрова гора Кордун

У сали ГО Земун 10. септембра у организацији КУД-а Петрова гора Кордун одржан је концерт Завичају у срцу те носим. Покровитељ овог концерта је Градска општина Земун.

Присутнима се обратио предсједник КУД-а Петрова гора Стево Бекић и нагласио да док год буду чували културно насљеђе, пјесму игру и обичаје, коријен српског народа, опстајаћемо као народ.

– Апелујем на одговорне ресоре у Држави да далеко више посвете пажње и финансијски помогну културни аматеризам који је најбројнији и окупља неколико стoтина хиљада младих људи који у тешким временима његују и чувају идентитет. Да је чување и његовање нематеријалног и културног насљеђа врло важно говори нам и завјештање жупана Стефана Немање:

„Чедо моје, Србија је тамо докле год допире наша пјесма и свирка. И запамти да је та ваздушаста струја пјесме из свирале најтврђа граница народа и државе. Тврђаве и градови од камена освајају се и руше и лако зарастају у траве и жбуње, куће и дворци се претварају у пепео. Једина неразрушива граница и тврђава народна је пјесма и свирка. Чујеш је, а не видиш је. Постоји, а невидљива је. Неопипљива је као душе. Мачевима је не можеш исјећи, стријелом је не можеш погодити, копљима је не можеш пробости. Огањ је не може сагорити, вода је не може потопити.

Зато љубите, чедо моје, своју пјесму и свирку као душу своју. И пазите добро да вам пред кућом никад не засвира туђа пјесма и заигра туђе коло.”

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта је рекао да често иде на овакве манифестације и изразио задовољство да у Србији још постоје ентузијасти који чувају и његују игру, пјесму и обичаје.

– Заиста за чување идентитета једног народа пјесма, игра, обичаји, култура и традиција су кључни елеменат. Ви заиста дајете један велики допринос, посвећени сте и слажем се са Бекићем да би држава требала да обрати далеко већу пажњу и помогне овакве манифестације. Било би добро да постоји једна посебна емисија на Радио-телевизији Србија у којој би се емитовале репортаже са оваквих догађаја.

Линта се осврнуо на присуство пјевачке групе Сретењске зоре из Аранђеловца и нагласио да су овакве манифестације и прилика за јачање духовног  јединства српског народа без обзира на постојеће границе, и без обзира одакле потичемо.

Концерт су отворили домаћини КУД Петрова гора Кордун са пјесмама: Са истока свиће рујна зора, Ево зоре, ево Петрове горе, Неке цуре дукати удају, Залијевала Смиља смиље, Мјесечина а ја зовем прело, Ђидо, Ђидо, А ој моја ливадо зелена.

Дивне даме из ЖПГ Црнућанке обрадовале су публику пјесмама Очи моје граорасте боје, Под Рудником село моје.

КУД Соко Изворна група Кордун из Инђије оправдао очекивања публике у извођењу сплета ојкача.

Чланице Изворне група Светлане Спајић представиле су се пјесмама Хвалила се материна фајда (Поткозарје), Ран ђевојко на воду (Банија), Кад љевчанско жито заталаса и измамиле громогласан аплауз присутних.

КУД Вук Караџић из Чонопља већ познати чувари кордунашке традиције запјевали су пјесме Ој Вељуну рушевино стара, Цуруј цуро док си код матере, а самичари су одсвирали Игре са Кордуна.

Момци из МПГ Плитвице разгалили су публику пјесмама Лички ојкан, Ја из прела, Пјевај ми соколе.

Мушка пјевачка група Сретењске зоре из Аранђеловца извели су пјесме Ој Космају мој зелени рају, Погледај де мала моја, Три ливаде нигде хлада нема.

Присутне је посебно развеселио излазак на бину чланова групе Коријени и њихово извођење Ора има небо, Није кућа за продају, Мала моја са камена змијо.

Завичајна група Банија Шабац извела је пјесме Лишће је танко, Ој зоро моја, Покошена ливадо зелена, Кад погледам са Чавића брда.

Радомир Вејиновић извео је сплет пјесама уз тамбурицу самицу.

Након тога водитељка програма је позвала присутне да заједно отпјевају Нема раја без роднога краја.

Цијели концерт је снимио Милан Јовановић из Студија Јовановић Кордун.

Након концерта организатори су организовали коктел за учеснике програма.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар