naucni skup 1

Одржан међународни научни скуп под називом „Отворена питања примјене Анекса Г и Анекса Е Споразума о сукцесији бивше Југославије који се односе на приватну својину и стечена права“

Удружење пензионара из Хрватске уз подршку кровних организација избјегличких удружења из Хрватске (Асоцијације и Коалиције) и Комесаријата за избјеглице и миграције организовало је у сриједу 18. маја 2016. године у Палати Србија (бивши СИВ) у Београду Међународни научни скуп под називом „Отворена питања примјене Анекса Г и Е Споразума о сукцесији бивше Југославије који се односе на приватну својину и стечена права“. Подсјећамо да у Анексу Г јасно стоји да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени за вријеме рата биће проглашени ништавним. Наведена одредба је мрвто слово на папиру иако је Споразум о питањима сукцесије ступио на снагу још јуна 2004. године.

Присутним учесницима обратили су се на почетку Међународног научног скупа др Душко Димитријевић, научни савјетник у Институту за међународну политку и привреду који је био и модератор научног скупа; академик проф.др. Тибор Варади, члан САНУ и Мађарске академије наука; Владимир Цуцић, комесар за избјеглице и миграције, Владана Јовић, замјеница Заштитника грађана; Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије и Јован Каблар, предсједник Удружења пензионера из Хрватске.

У оквиру првог панела под називом „Отворена питања сукцесије бивше Југославије“ говорили су академик проф.др. Витомир Поповић, декан Правног факултета у Бања Луци; академик проф.др. Радован Вукадиновић са Правног факултета у Крагујевцу, др. Слободан Зечевић са Института за европске студије у Београду и Зоран Пусић, предсједник Грађанског одбора за људска права из Загреба.

У оквиру другог панела под називом „Отворена питања примјене Анекса Г Споразума о сукцесији“ који се односи на приватну својину и стечена права говорили су др. Александар В. Гајић са Правног факултета у Београду; др. Душко Димитријевић, научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду у Београду; докторант Радмила Никшић из Агенције за реституцију; др. Весна Дабетић-Трогрлић, судија Привредног суда у Београду; др. Љиљана Рајновић са Института за економику пољопривреде у Београду; др Иван Давидовић, амбасадор и савјетник Предсједника Скупштине Републике Српске; мр Нада Дебељачки, адвокат и докторант Правног факултета у Београду и Душан Ећимовић, независни политички аналитичар.

У оквиру трећег панела „Отворена питања примјене Анекса Е Споразума о сукцесији“ који се односи на пензије говорили су мр Жарко Радић, докторант Правног факултета у Крагујевцу; др Александар Божић, запослен у Дому здравља у Бачкој Паланци; Зоран Милошевић, помоћник министра у области пензионо-инвалидског осигурања у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Никола Калат, потпредсједник финансијски оштећених грађана из Вуковара-Книн; Ружица Банда, представница Канцеларије ОЕБС-а у Београду, Шпиро Лазиница, правни савјетник у Хуманитарном центру за интеграцију и толеранцију у Новом Саду и Јован Каблар, предсједник Удружења пензионера из Хрватској.

На округлом столу били су, између осталих, присутни Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду; Ратко Бубало, предсједник Хуманитарног центра за интеграцију и толеранцију из Новог Сада, Гордана Ћушић, испред Комесаријата за избјеглице и миграције; Миле Шапић, предсједник Коалиције удружења избјеглица; Милојко Будимир, предсједник Асоцијације избјегличких удружења и више чланова Удружења пензионера из Хрватске.

Учесници Међународног научног скупа су се сложили да у Хрватској нема политичке воље да се протјераним Србима и другим оштећеним грађанима врате њихова одузета имовинска и стечена права и апеловали на надлежне у Србији и Европској унији да се поново покрене питање спровођења Анекса Г Споразума о питањима сукцесије.

На крају Међународног научног скупа договорено је да се именује шесточлана Радна група која ће сачинити приједлог закључака до 31. маја 2016. године и доставити на усаглашавање свим активним учесницима који треба да своје приједлоге, сугестије и мишљења, доставе Радној групи, најкасније до 10. јуна 2016. године. Радна група ће до 15. јуна 2016. године утврдити пречишћени текст закључака и доставити га учесницима и другим заинтереованим учесницима. Са овог скупа сачинити ће се сажетак, који ће бити преведен на енглески језик и достављен амбасадама свих значајних држава и надлежним државним, међународним и другим институцијама.

Поред тога, закључено је да је потребно наставити активности, у вези са свим отвореним питањима у примјени одредаба Анекса Г и Е, у смислу актуелизовања проблема приватне својине и стечених права како према Влади Републике Србије, тако и према надлежним институцијама Републике Хрватске, затим према ресорним државним тијелима и министарствима обеју држава, како би се отпочело са њиховим рјешавањем.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3020″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1463686451980″]

 

Нема коментара

Напишите коментар