Одржан Међународни омладински камп Сабор 2019. у Апатину

 

Камп другарства, учења и његовања правих вриједности


На простору шуме поред Бање Јунаковић 12.7. 2019. отворен 10. Међународни омладински камп у Апатину. И ове године камп заједно организују Патриотски фронт и Општина Апатин.

Добродошлицу је дјеци пожелио Неђо Антонић предсједник Генералне скупштине Удружења ратних ветерана српских земаља од 1990–1999. Патриотски фронт.

–  Камп је замишљен да окупља дјецу бораца, ратних војних инвалида, уз дјецу из породица погинулих бораца. Жеља нам је била да помогнемо тој дjеци, усмjеримо их на прави пут, укажемо на проблеме са којима ће се сусретати  у друштву и покажемо им здраве начине живота – поручио је Неђо Антонић.

Камп је тематски подијељен у три цјелине: едукативни дио који обухвата предавања из историје, културе, традиције, језика; спортског дијела гдје ће се дјеца сама опредијелити за одређени спорт  и забавно-рекреативни гдjе су им на располагању бесплатно базени Бање Јунаковић и у вечерњим сатима драмски и музички програм уз логорску ватру.

Антонић је подсjетио присутне да је идеја отварања кампа у Апатину остварена захваљујући Мирку Цветићанину, предсjеднику Скупштине Патриотски фронт из Апатина, а да највећу захвалност дугују предсjеднику Oпштине Апатин Милану Шкрбићу. Антонић се захвалио и предсједнику борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу, пуковнику Бошку Ђуричићу и Удружењу Бирач – Дрина уз чију помоћ долазе дјеца из Републике Српске. Захвалио се Мирку Rадаковићу представнику Крајишког историјског културног центра и Крајишког привредника, пуковнику Жељку Обрадовићу, Милану Гомирцу који је дошао испред Савеза Срба из региона, Мићи Радаковићу предсједнику Удружења пензионера из Апатина.

Почасни гост био је Мирослав Васин, потпредсједник Скупштине АП Војводине, који рад кампа помаже од самог оснивања.

 

Предсједник Општине Апатин отворио Камп Сабор 2019


Предсједнику  Општине Апатин припала је част да отвори јубиларни, 10. камп.

– За вас што сте први пут у кампу желим да кажем да сте у сигурним рукама људи који организују овај камп већ десет година. Толико се и ја дружим са њима и са дјецом која овдје долазе. За све што вам недостаје имате коме да се обратите и све проблеме ћемо ријешити – поручио је Шкрбић дјеци.

Овом приликом је апеловао на друге општине да се укључе у одржавање и помоћи оваквим едукативним камповима јер они који долазе у њега одлазе богатији, паметнији, искуснији и стабилнији.

– Они који су у овом кампу били прије десет година су данас породични људи и дођу да нас све поздраве и послије толико година. То много говори о раду у кампу – рекао је Милан Шкрбић, предсједник Општине Апатин.

Учеснике и госте поздравио је и свештеник Жељко Васић.

–  Желим да будете на радост својим родитељима, својој држави и цркви.

Пуковник Мирко Радаковић, представник Крајишког културно-историјског центра је био срећан што види младе људе и њихове родитеље.

– Ми смо дужни да дјецу и омладину одгајамо и васпитавамо, а вашим присуством сматрам да сте нам указали повјерење за тај задатак. Највећа вриједност кампа је што ћете постати бољи и чвршћи пријатељи, имати већа познанства – рекао је Радаковић.

У кампу борави око 200 дјеце из Републике Српске и Републике Србије уз дјецу са Косова и Метохије.

 

Потписан Споразум


Овом приликом потписан је Споразум Борачке организације Републике Српске и  Удружења ратних ветерана српских земаља од 1990–1999 Патриотски фронт са жељом да ове организације сарађују и унапређују положај бораца, односно ратних ветерана и породица погинулих како у Србији тако и у РС. Споразум су потписали Неђо Антонић и генерал Миломир Савчић који се овом приликом обратио присутнима.

– Фала Богу да је рат иза нас, али борбе за многа питања итекако има. Једна од главних ствари којима се морамо бавити је борба за истину о одбрамбено-отаџбинском рату. Нападнути смо са свих страна. Историја се искривљује и фалсификује и на основу тога се одгајају генерације. Можемо само замислити какве ће бити посљедице васпитања тих генерација на потпуној лажној представи прошлости – рекао је Савчић.

 

Видимо се сљедеће године!


Десетодневни програм је на крају окончан 22.7.  додјелом признања, захвалница, диплома и пехара.

Како нам је рекао један од организатора Неђо Антонић успјели су да реализују комплетан програм, вријеме их је послужило и дјеца су уживала у свим активностима.

За свеукупни пласаман и ангажман у раду кампа, комисија је и ове године побједнички пехар додијелила екипи Апатина, али традиционално побједници су сва дјеца која су учествовала, па је тако сваки од учесника добио понеку награду.

Дјеца су се растала у сузама, размијенили су бројеве телефона и једни другима обећали да се виде и идуће године.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Фото: Радио Дунав

Нема коментара

Напишите коментар