F1

Одржан научни скуп под називом „Република Српска Крајина – узроци настанка, нестанка и посљедице“

У недјељу 20. децембра 2015. године у Угриновцима, општина Земун,  одржан је научни скуп под називом „Република Српска Крајина- узроци нестанка, нестанка и посљедице“ у организацији Удружења „Крајишки привредник“ и Фондације „Крајишки културно-историјски центар“ на чијем челу је Мирко Радаковић. Скуп је организован поводом 20 година од агресије Хрватске на РСК и прогона Краjишника са својих вјековних огњишта. Циљ скупа јесте да допринесе утврђивању истине због чега су крајишки Срби доживјели катасторфу током 90-тих година прошлог вијека.

На скупу је били присутни научници из разних области друштвеног живота, актери догађаја у виду појединих крајишких официра, полицајаца и политичара, представника избјегличких и завичајних удружења,  као и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе из региону у Скупштини Србије и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта. Договорено је да учесници скупа пошаљу организаторима своје писане прилоге који ће током слиједеће године бити објављени у Зборнику. Водитељ скупа је био новинар Сава Смољановић.

Присутним учесниицма научног скупа обратиo се, између осталих, замјеник предсједника Одбора за дијапосру и Србе у региону и предсједник Савеза Срба из региону Миодраг Линта.  Линта је присутне упознао са акцијом евидентирања уништене, оштећене и отете имовине протјераних Срба и свих других оштећених грађана која се налази у Хрватској, Федерацији БиХ и Словенији и позвао их да попуне образац који се налази на сајту Савеза Срба из региона.  Присутнима је подијељен први број листа Савеза Срба из региона Српско Коло  у коме је детаљно образложена акција евидентирања имовине.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“1224″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“1″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1451237919507″]

Нема коментара

Напишите коментар