donji tovarnik 1

Одржан састанак Линте и сарадника са Крајишницима у Доњем Товарнику (општина Пећинци)

У просторијама Ловачког дома у Доњем Товарнику (општина Пећинци) одржан је 9. марта 2017. године састанак народног посланика и предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линте и његових сарадника предсједника Коалиције удружења избјеглица Миле Шапића и предсједника Завичајног удружења Кордунаша Петра Шауле са члановима Удружења Крајишника западно од Дрине – општински одбор Пећинци на чијем је челу предсједник Рајко Јевић. На крају састанка присутнима су подијељено неколико посљедњих бројева листа Српско Коло.

Линта је у свом излагању говорио о тешкој ситуацији у којој се налазе преостали Срби у Хрватској и Федерацији БиХ јер је њихов главни проблем дискриминација од стране надлежних државних и локалних органа, као и у дијелу законодавства. Он је говорио и о проблемима избјелгих и прогнаних Срба и других оштећених грађана јер не могу да остваре своја основна људска права у државама одакле су протјерани, али и о стамбеним и другим проблемима у процесу интеграције у Србији. Линта је истакао да би питање скоро два милона Срба у осам држава региона (Словенија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Македонија, Мађарска, Румунија и Албанија) требало дефинисати као једно од државних и националних питања у Србији. То конкретно значи, између осталог, да би требало да држава оснује посебну институцију која би се бавила овим питањем, као и да обезбеди далеко већа финансијска средства за опстанак Срба у наведеним државама и рјешавање имовинских и других питања избјеглих и проганих Срба и других оштећених грађана. Присутне је посебно интересовало признање ратног стажа свим припадницима војске РСК од 1991. до 1995. године. Линта је јасно рекао да се снажно залаже за признање ратног стажа у двоструком трајању али да тренутно нема разумијевања у надлежном министарству.

Предсједник Удружења Крајишника западно од Дрине – општински одбор Пећинци Рајко Јевић је говорио о циљевима удружења: пружање хуманитарне помоћи члановима удружења који нису у могућности да се сами издржавају или рјешавају одређене проблеме; пружање помоћи приликом запошљавања; пружање помоћи члановима удружења ради евидентирања отете и уништене имовине избјеглих и прогнаних Срба; помоћ и подршка младима у области образовања и њихово активно укључивање у друштвене активности локалне самоуправе; одржавање културних традиција и веза; сарадња са локалном самоуправом у циљу рјешавања егзистенцијалних проблема; остваривање сарадње са појединцима и удружењима у земљи и ностранству у циљу побољшања појединачног и колетивног положаја чланова удружења, као и помоћ и подршка удружења који се одлуче на повратак у државе које су настале на простору бивше Југославије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5886″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1490549102942″]
Нема коментара

Напишите коментар