АКТУЕЛНО:

Одржана 11. Сурдучка косидба

Једанаеста Сурдучка косидба одржана је 9. јуна у организацији Удружења косаца Сурдука „Крајина“  уз  подршку општине Стара Пазова.

Деветнаест учесника, од којих је петоро дошло чак из Словеније,  окупило се на простору испред фирме Супер компани власника Петра Раковића, где се врло брзо кренуло у такмичарски део, када су сви заузели своје парцеле. Такмичење у ручном кошењу траве је организовано у 5 категорија, сениори, жене, ветерани, екипно такмичење, меморијал пуковника Милоша Цветичанина, а ни ове године није изостало такмичење у брзом испијању пива. Учесници су били Драго Боговац из Инђије, Славо Мрђа из Босанског Петровца, Мићо Мрђа из Б. Петровца, Драго Иванић из Б. Петровца, Ђуро Керкез из Б.Петровца, Зоран Ракита из Новог Сада, Винцет Ерниша из Словеније, Мартин Макари из Словеније, Марија Макари из Словеније, Милан Млакар из Словеније, Јанез Шкалич из Словеније, Небојша Спасојевић из Рајца, Игњатије Кукобат из Рипња, Васо Кукољ из Обреновца, Рајко Мрђа из Б. Петровца, Стојка Беатовић са Романије, Цеца Кнежевић из Бачког Поља, Сека Кецман из Б.Петровца и Ђуро Ћопић из Сурдука.

Манифестацију је отворио председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, а међу гостима присуствовала је и песникиња и председница Савеза Крајишких удружења Ранка Срдић Милић.

Председник Удружења косаца Сурдука „Крајина“ Мићо Мрђа поздравио је такмичаре и госте у име организатора и овом приликом поручио да задовољан како је протекла косидба што им као организаторима даје снагу да и даље чувају традицију дедова и не препуштају забораву  вештину ручног кошења траве.

Жири у трочланом саставу чинили су Ђурић Мирослав , Горан Марјановић и Милан Пајић.

Међу сениорима најбољи је био Драго Боговац из Инђије, одмах иза њега Зоран Ракита из Ветерника Нови Сад, а трећи је био Мартин Макари из места Село из Словеније.

У женском такмичењу прво место освојила је Марија Макари из места Село из Словеније, друго место припало је Стојки Беатовић са Романије, а трећепласирана била је Сека Кецман из Б. Петровца.

У ветеранској категорији најбољи је био Драго Иванић из Б. Петровца, друго место освојио је Милан Млакар из Словеније, а треће Ђуро Керкез из Б. Петровца.

Већ традиционално одржан је и Меморијал косидба посвећена пуковнику Милошу Цветичанину, који поред тога што је био официр и учествовао у последњем рату, бавио се народном традицијом, био члан свих жирија на косидби, а и победник Косидбе на Рајцу. Оснивач је Удружења српских домаћина и радо виђен гост на косидби у Сурдуку. Првопласирани у овом делу такмичења био је Славко Мрђа из Б. Петровца, други је био Васо Кукољ из Обреновца, а трећи Игњатије Кукобат из Рипња.

Победнички пехар у екипном такмичењу заслужено је узела екипа „Удружења косаца Сурдук“, а косили су Славко Мрђа, Мићо Мрђа и Зоран Ракита. Друга је била екипа „Србија- Рајац“ за коју су се такмичили Драго Боговац, Драго Иванић и Небојша Спасојевић. Треће место припало је екипи из Словеније у саставу Мартин Макари, Милан Млакар и Јанез Шкалич.

На крају је одржано такмичење у брзом испијању пива из специјално направљеног бокала где се такмичило по пет такмичара. Најбрже су испили пиво екипа „Мрђе“ из Удружења косаца Сурдука, затим су други били екипа „Три длаке-три промила“ из Белегиша.

У забавном делу програма манифестације наступило је дечије Културно-уметничко друштво Никола Маринковић из Белегиша, Крајишка певачка група Саво и Љубиша, а своје родољубиве песме  рецитовала је песникиња Ранка Срдић Милић.

Програм манифестације водио је Драган Јовичић, а додељене су захвалнице и плакете спонзорима и другим људима који су помогли организацију манифестације,  а међу њима су најистакнутији Драго Иванић, председник општине Ђорђе Радиновић и други.

новинарка „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар