Одржан турнир у малом фудбалу за ветеране поводом 30. рођендана ФК „Крајишник“ у Београду

Поводом 30 година постојања ФК „Крајишник“ из Београда организован је турнир у малом фудбалу за ветеране 1. јуна на теренима Основне школе „Браће Јерковић“ у Железнику.

Учествовало је шест екипа, ФК „Бусије“, ФК „Локомотива“, ФК „Хет Трик“, ФК „Институт Лола“, и екипе ФК „Крајишник 1“  и „Крајишник 2“. Побjеду је однијела екипа ФК „Бусије“ која је у финалу била боља од прве екипе „Крајишника“. Треће мјесто је припало екипи ФК „Локомотива“ , четврти „Институт Лола“, пети „Хет трик“ и посљедње пласирана била је друга екипа ФК „Крајишника“ . За све екипе организатори су припремили пехаре и медаље као и захвалнице. Најбољим појединцима су такође уручене пригодне захвалнице, а међу њима су Неђо Рудоња као најбољи голман из екипе  „Институт Лола“, Алфиревић Бранислав као најбољи стријелац из екипе „Бусије“ , Милован Опачић најбољи играч из „Крајишника“ и Ненад Боројевић као играч са најдужим стажом од 30 година у клубу „Крајишник“.

На отварању турнира обратио се предсједник клуба Драган Остојић који је поздравио све учеснике и захвалио екипама на узимању учешћа и увеличавању славља, посебно се захваливши пријатељима турнира без чије подршке би тешко успјели, а то су Фонд за избјегла и расељена лица, Општина Чукарица и генерални спонзор клуба, фабрика спортске опреме NAAI на чијем челу се налази Дмитровић Предраг.

 

 

Говорећи о кратком историјату ФК „Крајишник“  који је давне 1994. године основало неколико ентузијаста и љубитеља  фудбала, Остојић је рекао да су се  окупили да обиљеже 30 година постојања клуба и да оживе сјећања на дане када су у београдском фудбалу имали значајне резултате.

„ Морам поменути људе који су оставили значајан траг од оснивања клуба, првог предсједника клуба Ненада Ацан – Мачка ,из Славоније, из Пакраца, првог тренера Бранка Божанића из Лике, из Коренице , првог капитена Стојана Попића из Далмације, Книна, а ту су и Корлат Ратко- Книн, Гаћеша Миодраг – Грачац, Небојша Цветковић- Грачац, Вујанић Славко – Книн, Станковић Горан – Славонија, Пакрац, Остојић Драган- Банија, Двор на Уни… и многи други. Подсјетићу да се клуб до 1999. године такмичио у сениорској конкуренцији, али је због недовољно финансијских средстава имао проблем  да функционише па је такмичење наставио у секцији ветерана који и данас успјешно играју у београдским лигама под окриљем Фудбалског савеза Београда. Као и приликом оснивања проблем је остао исти и данас, а то су прије свега финансијска средства.  Од оснивања до данас наш клуб је увијек гост, јер немамо сопствени терен, игралиште. Уз помоћ многих пријатеља успијевамо да постојимо и уз обећања многих да би и стална адреса ускоро требала бити позната, односно сопствени терени, чему тежимо заједно“, истакао је Остојић.

Секретар клуба Милош Врањковић који је дио тима од 2007. године  захвалио се овом приликом Фонду за избегла и расељена лица и њиховом председнику Александру Ђедовцу и његовој сарадници Јелени Добровић Бојановић, који су, како је рекао, свим срцем уз ФК „Крајишник“, а такође захвалио се и ОШ „Браће Јерковић“ на челу са директорком Виолетом Марковић која им  је уступила терен и просторије.

 

„ФК Крајишник основали су људи који су дошли из Крајине, са простора ратом захваћене територије тадашње Југославије. Клуб се успјешно такмичио у нижим београдским лигама и сваке године напредовао у ранг више. Све до 1999. године када секција прелази у ветеране гдје се до данас успешно такмичи у лигама под окриљем фудбалског савеза Београда. Неколико оснивача и данас активно наступа за ветеране као што су Драган Остојић, Ненад Боројевић, Миленко Кретић као и Небојша Цвјетковић. Многи играчи су прошли кроз ФК „Крајишник“ који су имали запажене резултате у фудбалској каријери. Један смо од ријетких клубова без адресе, сопственог простора, да је опстао толики број година. Ми и даље имамо визију да од сљедеће сезоне стартујемо и у сениорској конкуренцији , а потом и у млађим категоријама, али свакако без подршке изван клуба то није могуће. Недавно смо били на пријему у градској општини Чукарица која нам је обећала помоћ у проналажењу терена за наш клуб, на чему смо захвални“, навео је Врањковић подсјећајући се на тешке дане с почетака рада клуба јер су чланови имали и непријатности на неким утакмицама гдје су били гости, због свог поријекла и начина доласка у Србију, али, како је додао, ипак је тога било у мањим облицима.

За „Српско коло“ говорио је и најстарији играч турнира, голман ФК „Локомотива“ Дмитар Матић који има 70 година.

 

„Поријеклом сам из Госпића, гдје сам професионално, прије доласка у Србију, и играо у ФК „Госпић“, као и у ФК „Велебит“, а бранио сам затим и у Лици за ФК „Лички Осијек“ . Доласком у Београд 1992. године бранио сам у „Конграпу“ и „Хероју“, затим од 1994. године сам завршио професионалну каријеру, па сам наставио играти као ветеран у  „Милиционару“, „Баску“, „Крајишнику“ итд. Данас сам у „Локомотиви“, старом београдском клубу, гдје се два пута недјељно тренира, а и често смо на турнирима овог типа“, испричао је Матић који, како каже, играће док може, јер воли дружење, а и спортски дух га не издаје.

Турнир је протекао у фер-плеј игри и пријатељској атмосфери, а након свечаног уручивања медаља, пехара и захвалница, дружење и прослава тридесетог рођендана клуба настављена је уз богату трпезу са учесницима и гостима.

Екипе и учесници турнира су:

1.ФК „Бусије“- Дамир Шарић, Данијел Божић, Бошко Босанац, Бранислав Тарбук, Владимир Бакула, Бранислав Алфиревић, Саша Стегњаја, Филип Шарић.

2.ФК „ Крајишник 1“- Милован Опачић, Далибор Вундук, Јово Малиш, Драшко Дракулић, Миодраг Мишчевић, Горан Радић.

3.ФК „Локомотива“- Милан Иванковић, Драган Јокић, Сенад Имери, Дмитар Матић, Сенад Зумбереј, Дејан Маринков, Душан Величковић, Владимир Јованов, Саво Ђикановић, Милован Бабић.

4.ФК „Институт Лола“- Саша Живановић, Милија Бојановић, Срећко Манасијевић, Неђо Рудоња, Александар Степановић, Александар Важић, Предраг Марчић.

  1. ФК „Хет Трик“- Игор Млинаревић, Новица Јовановић, Драгослав Вучић, Горан Станојевић, Дамир Радиновић, Бранислав Шеган.

6. ФК „ Крајишник 2“- Ненад Бохојевић, Драган Остојић, Дејан Шаловић, Дејан Ивановић, Бранко Вукојевић, Немања Срнобрња.

 

 

новинарка „Српског кола“

Весна Пешић

 

 

Нема коментара

Напишите коментар