АКТУЕЛНО:

Одржана Друга сједница Извршног одбора Удружења Срба из Босанске Крајине у Федерацији БиХ

У Београду 18. 5. 2021. је одржана Друга сједница Извршног одбора Удружења Срба из Босанске Крајине у Федерацији БиХ. Поред чланова Извршног Одбора сједници су присуствовали народни посланик Миодраг Линта, Дара Трифовић предсједница Клуба Бранко Ћопић у Београду. Сједницом је предсједавао предсједник Удружења Драган Дивјак.

На Дневном реду се расправљало о активностима у протеклом периоду, затим о имовинско- правним односима и заштити имовине српских општина ФБиХ. Говорили су и о тужбама поднесеним против команданата 6. крајишке санске бригаде, обиљежавању  80 година од геноцида над српским, јеврејским и ромским народом, обнови спомен-плоче Бранка Ћопића у Београду  и  иницијативи за организовање заједничког састанка начелника општина Унско санског и Ливањског кантона, гдје би био позван и  в.д. директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон.

Народни посланик Миодраг Линта нагласио је да како би се заштитили имовинско-правни односи Срба у БиХ, прво се треба пописати колико је заправо људи оштећено на том подручју.

– Док причамо уопштено, без конкретних примјера и података, то није увјерљиво. У овом случају је кључан системски приступ државе Србије. Да ли ће питање Срба у региону од Словеније до Македоније са нагласком на Србе на подручју Хрватке и БиХ, бити једно од државних питања или неће? – рекао је Линта.

Држава би по Линти требало да оснује Министарство за Србе у региону, поред 21,22 министарства.

– Велики број људи са тог подручја ми даје за право да инсистирам да држава оснује такво министарство, са двије правне службе, једну за БиХ, другу за Хрватску. Тада би правници давали бесплатне правне савјете, писали поднеске и у име народа, звали институције. Затим би правили извјештаје о дискриминацији, преводили их на енглески, француски и њемачки језик и слали их у Европски парламент и тамо ће се наћи неко ко ће о томе говорити – рекао је Линта констатујући да све појединачне иницијативе или иницијативе удружења не уроде плодом док држава не стане испред тих људи.

Прекодринских Срба од  1918. године, рачунајући потомке, колонисте 1945, и протјеране Србе из посљедњег рата има око 1.500.000.

– Темељна питања овог корпуса људи заслужују да буду стављена на Дневни ред сједница Владе – закључује Линта.

Након Извјештаја о раду у претходној години предсједник Удружења Драган Дивјак је предочио присутнима које су наредне активности које Удружење планира да реализује.

— Нажалост, плоча у част Бранка Ћопића која је 2015. постављена на Косанчићевом венцу је  однијета. Претпоставља се да је уништена од стране Н.Н. лица. Тако да наше Удружење  заједно са Клубом Бранка Ћопића из Београда и институцијама које би жељеле да се укључе планира да поново постави нову плочу на истом мјесту – рекао је Дивјак и додао да поред спомен-плоче Бранку Ћопићу у Београду намјеравају да обнове и споменик саграђен у спомен страдалим Србима  у мјесту Липник на подручју Санског Моста који датира из времена Отоманског царства.

Поводом обиљежавања 80 година од страдања Срба у Другом свјтском рату Дивјак најављује да ће делегација Удружења положити вијенце страдалима на просторима општина Санског Моста, Дрвара и Бихаћа.

Такође, Удружење је покренуло иницијативу да се у неком будућем периоду отвори спомен-соба страдалим Србима на подручју Федерације БиХ у претходном рату.

– Наше удружење је покренуло и иницијативу да се што прије организује заједнички састанак начелиника општина Унско-санског и Ливањског кантона.  На састанку би се говорило о опстанку  Срба на просторима наведених општина два кантона. Позвали би и в.д. директора Управе за дијаспору и Србе у региону Арноа Гујона.

Борци 6. санске бригаде су се храбро борили, а сада су против команданата поднесене тужбе.

– Апеловаћемо на институције Републике Српске и Републике Србије да се за њих обезбиједе средства којима би финасирали своју одбрану.

Сви присутни су прихватили Извјештај о раду и приједлог о реализацији наредних активности.

Предсједништво СУБНОР-а Србије  је донијело одлуку за пријем у чланство Удружење Срба из Босанксе Крајине у Федерацији БиХ.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар