Oдржана годишња скупштина Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда

Годишња изборна Скупштина Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда одржана је 10.марта у великој сали Скупштине општине Нови Београд. Поред чланова, Скупштини су присуствовали и Миле Шапић предсједник Коалиције удружења избјеглица и народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

Скупштина је на самом почетку минутом ћутања одала пошту преминулим члановима удружења и за све умрле и страдале Банијце.

Почетак рада Скупштине означен је наступом женске пјевачке групе са пјесмом Ој Крајино жалосна и пуста и мушке пјевачке групе са пјесмом  Моја Банијо.

Скупштином је предсједавао Милош Бајић.

Предсједник удружења Мирослав Ковјанић у свом обраћању на самом почетку је поздравио најстаријег члана и једног од оснивача Удружења Душанку Лукић и народног посланика Миодрага Линту. Затим се осврнуо на протеклу годину и активности Удружења.

– У марту смо се по први пут уселили у своје просторије, крајем марта основана је фолклорна секција Банија, у мају је било Банијско вече, 14. маја – промоција књиге Душана Миљевића Био сам вођа устанка, у јуну је одржан 12. традиционални турнир у малом фудбалу у Угриновцима, у јуну наступ женске пјевачке групе у Крагујевцу и Горњем Милановцу, наступ мушке пјевачке групе у Суботици, у октобру су обе пјевачке групе наступале у Пландишту на такмичењу Крајишки бисери, новембар – Банијско плетено коло у Угриновцима,  Први крајшки турнир у бели – Мајстори беле – рекао је Мирослав Ковјанић и у наставку предочио планове за 2019.

 

План рада у 2019


Округли сто са привредницима поријеклом са Баније у марту, Други крајишки турнир у Бели, 10. маја Банијско вече у ресторану Белвуд у Кошутњаку, јун мјесец Турнир у малом фудбалу, Умотворине и рукотворине Банијаца такође у јуну у Угриновцима, јул – август одлазак на Банију, август – септембар округли сто Друштвени положај и права бораца и војске у РСК, у септембру Банијски вишебој у Борчи, Пландиште – Крајишки бисери, у октобру Здравствена превентива до бољег здравља становништва, серија од 6 предавања, новембар Плетено коло Угриновци, децембар дружење и трећи Турнир у бели.

 

Mиодраг Линта: Односи међусобног уважавања међу прекодринским Србима


Миодраг Линта је на почетку свог обраћања похвалио Удружење као једно од најактивнијих које организује бројне активности, и чији чланови учествују на разним манифестацијама у Србији.

–  Ми крајишки и шире прекодрински Срби треба да градимо односе међусобног уважавања и поштовања, да превазилазимо сујету и да рјешавамо проблеме, ако постоје међу нама, разговором, а не међусобним оптужбама. Једини начин да скренемо већу пажњу надлежних институција на наше бројне проблеме јесте да будемо сложни. У Србији  нема увијек разумијевања за наша питања која се тичу отете и уништене имовине и других проблема – рекао је Линта и додао да би Србија требало да оснује једну државну институцију која би се бавила питањима Срба на простору бивше Југославије и шире у регион. То може да буде Министарство за Србе у региону или барем Канцеларија за Србе у региону, као што постоји и за Косово и Метохију.  Он је посебно нагласио да крајишки Срби  неће бити у цијелости признати  у новом завичају  све док год им Србија не призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању.

 

Изабран чланови Управног одбора


Мирослав Ковјанић, Ђука Клипић, Ђуро Црљеница, Мира Јанузовић, Стојан Кепчија, Станко Еремија, Нада Станић, Мара Путник, Ђорђе Самарџић, Ђуро Богдановић, Милан Гаћеша, Дана Богдановић, Јовица Тишма, Драган Остојић и Перо Дупало.

 

Скупштина


Ђуро Милинковић – предсједник

Милош Бајић – потпрдсједник

Стојан Медаковић – потпредсједникНадзорни одбор

 

Изабрани чланови Надзорног одбора


Драган Цветојевић, Владо Шашо, Нада Мицић, Ђуро Грубјешић и Бишко Џајић

 

Изабрани чланови Савјета


Ратко Дмитровић, Сањин Ивановић, Душан Богићевић, Душанка Поповић, Милорад Кнежевић, Никола Вујичић, Симо Шујица, Љиљана Колар Анић, Миле Паспаљ, Александар Ковјанић, Ива Црљеница, Бојан Бајић, Мишо Ђурић, Никола Ђурић, Петар Лађевић, Милош Кордић, Душанка Лукић, Никола Демоња, Чедо Вукмировић, Предраг Кнежевић, Будимир Кошутић, Зора Лукић, Богдан Шаренгаћа, Стојан Дабић, Перо Поповић, Никола Рогуља и Слободан Анић.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар