Oдржана Једанаеста змијањска ноћ у Каћу

Завичајно удружење Змијање организовало је 10. фебруара 2018. године у мотелу Оморика у Каћу, код Новог Сада. Једанаесто јубиларно змијањско вече на којем се окупило око 450 Змијањаца и њихових пријатеља. На почетку вечери свештеник Илија Проле је благосовио скуп) а ради напретка и берићета у кући, и пјесмом која је била, јесте и биће начин да се разумијемо, искажемо љубав једни према другима, нашу срећу, тежачку муку и своје жеље. Чланови удружења Змијање отворили су врата пријатељима и добронамјерницима, који поштују и подржавају жељу активиста Удружења да одрже змијањски дух и огњиште, и науче своје потомке да то исто чине.

Предсједник удружења Ђорђе Пантелић поздравио је присутне Змијанце и њихове пријатеље, као и учеснике програма и госте и упознао их са стањем у кући, плановима и о даљем раду. Скуп су својим присуством увеличали народни посланик Миодраг Линта, као и представници удружења Дрварчана ,Петровчана, Гламочана, Јањана, и др….(Г. Горан Квргић донио је тек објавлјен примјерак књиге Јањ и Јањани, која говори о 70- годишњици колонизације Јањана у Равно Село).Присутним Змијањцима и њиховим пријатељима обратио се народни посланик Миодраг Линта које је говорио о пројекту регистрације некретнина у Федерацији БиХ што практично замјену старих земљишњих књига са новим земљишним књигама или успостављање нових земљишних књига у општинама гдје су оне биле уништене током Другог свјетског рата. Општински судови преко својих земљишно-књижних канцеларија објављују огласе у којима позивају власнике који имају некретнине у одређеним катастарским општинама да пријаве своја права на некретнине (земљиште, објекте) у року од 60 дана, а најдуже годину дана. Нажалост, многи власници нису обавијештени о потреби одазивања суду око пријаве права на своју имовину. Поступак уписа у нову земљишну књигу је бесплатан а ако истекле рок од годину дана трошкови судске таксе и оглашавања износ енајмање 300 евра. Линта је позвао земљаке да детаљне инфомације могу да нађу на сајту Савеза Срба из региона и у мјесечном листу Српско Коло. Скупу се обратио и пријатељ Змијања Саво Видојевић родом из Чачка који се у својој бесједи захвалио Миодрагу Линти на борби за права Срба у Федерацији БиХ.

Чланови мушке пјевачке групе из КУД-а „ Младен Стојановић „ из Бачког Јарка, момачки су отпјевали неколико пјесама „ на суво“ и измамили лијепа сјећања и дивљење, као и аплауз. Ускоро су на сцену ступили и чланови КУД-а „ Свети Сава“ ( ветерани) игром са Косова, који су дугогодишњи чувари традиције свег народа српског,чија је љепота игре освојиласвијет.. А виртуоз на гуслама,инструменту који прати нашег човека у раду,слављу, весељу и доколици,Вид Змијањац , измамио је заиста дуготрајан аплауз. По завршетку богатог културно- забавног програма, а до извлачења томболе,, многобројне госте забављала је група Змијањско јато из Словеније.Удружење се може похвалити великим бројем пријатеља који подржавају и помажу рад и морално и материјално. Материјално су помогли рад Удружења: доо Армирач, Нови Сад; Душан Кондић; Eуро-транспорт, Бачки Јарак; доо Виторог, Нови Сад; Марко Лакић; доо Ауто- дуга, Нови Сад; доо Виторог. Маријанац, Друштво „ Змијање“, Бана Лука; Стакло. Гавриловић; доо Гудмарк, Шабац, Лакић Драгомир Лине, Војо Бореновић; Ауто- школа Старт; доо Кокта, Каћ; ресторан Оморика; Лура, Каћ; Младен Крстајић; доо Шуша- грађевинарство; доо Конзул, Нови Сад; доо сстратум, 2009, Нови Сад; доо –Дехидра, Нови сад; доо Виторог- промет; доо технобиро-инжењеринг; доо Невура, Нови сад; доо Нелт,Тител; доо Теодоровић,Каћ; доо Kопи- комерц; Мењачнице- Ђука, Каћ; Књиговодствени биро Хајдер; Грејач, Шиле-тим.

Захвалнице у знак изузетног доприноса раду удружења Змијање уручио је почасни предсjедник Томислав Никилић, Змијањцима које је живот одвео у Сремску Митровицу, проти Душку Марјановићу и попу Браниславу Дивљаку.

Послије занимњивих награда на томболи (премија је био одлазак седам дана на Копаоник) зашло се игром и пјесмом дубоко у ноћ, са жељом да се поново сретну у добром здрављу, расположењу и напретку.

Вујка Квргић

О Змијању


Данашње Змијање обухвата највећи дио општина: Бања Лука, Мркоњић Град, Рибник (Кључ), Оштра Лука (Сански Мост) и обухвата слиједећа села и насеља: Горње и Доње Ратково, Дујаковце, Локваре, Лусиће, Стричиће, Горње и Доње Соколово, Ситницу, Стражице, Дубицу, Горњу и Доњу Козицу, Хазиће, Стублове, Чађевицу, Павиће, Кадину Воду, Зеленце, Радманиће, Шљивно, Вилусе, Добрњу и друга насеља. Змијање је одвајкада било насељено српским народом које је увијек било свјесно своје националне и вјерске припадности. Змијањци очекују да Република Српска помогне изградњу инфраструктуре, прије свега водовода, с жељом да дође до економског и демографског развоја и напретка Змијања.

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар