У Нoвим Бановцима одржан Четврти сабор Морполачана и пријатеља Морполаче

У ЗНАКУ ЗВЕЗДЕ


Фудбалском утакмицом између ветерана ФК “Змај“ и ФК “ Црвена Звезда“ Београд, поменом страдалим мјештанима, пригодним културно-умјетничким програмом и на крају, подсјећањем на игре и пјесму из њиховог краја, обиљежен је 10. фебруара четврти сусрет Морполачана и њихових пријатеља. У спаљено и девастирано село, које је прије рата било у саставу општине Бенковац, које је према посљедњем попису из 1991. године имало преко 400 становника вратило се једва њих четрдесетак, док су остали своје уточиште пронашли широм Србије и иностранства. Морполачани су већ заказали ново окупљање за 4. мај наредне године, када би требало да се одигра утакмица са ветеранима Буковице из Кистања, а почасни гости на утакмици и каснијем саборовању биће ветерани Звезде.Домаћин овогодишњег Сабора и домаћин звездиним легендама ове године био је Бранко Томасовић који је за ову прилику дошао специјално из Чикага. Бранко је за ову прилику донио и специјално израђене дресове а да поменемо да је један од најватренијих звездиних навијача. Бранко је други дан послије одржаног сабора још једном отишао на Маракану са Јовицом Ромићем гдје су опет частили звездине легенде младом јагњетином, крувом испод пеке и вином. Веома заслужан за одржавање Сабора јесте и Бранков пријатељ који такођер живи у САД, Синиша Јефтовић.

Уводни дио Сабора припао је одмјеравању снага у малом фудбалу између ветерана некадашњег мјесног клуба Змаја и Црвене звезде из Београда предвођене Јованом Кулетом Аћимовићем, Милошем Шестићем и Здравком Боровницом. Овом сусрету у једном од батајничких балона присуствовао је и велики број гледалаца, а након утакмице завршене побједом Звезде (5-3) упутили су се у Хотел „Новела Уно“ у Новим Бановцима (општина Стара Пазова) гдје је настављено дружење уз пригодан програм.

Ветерани Змаја и Звезде

На утакмици, а касније и у хотелу, био је присутан и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, као и Ђорђе Радиновић, предсједник општине Стара Пазова, који је овом приликом узео активно учешће у фудбалском сусрету бранећи боје црвено – белих.

 

У ПЛАНУ ИЗГРАДЊА ЦРКВЕ


Програм је отворила Душанка Клеут, уз Милу Иванишевића један од организатора овог саборовања , захваљујући се свим присутнима, посебно секцији ветерана Звезде који су се одазвали позиву домаћина, као и Модрагу Линти кога је позвала да наредне године буде домаћин саборовања Морполачана, што је он и прихватио.

Невен Клеут, Миодраг Линта, Миле Иванишевић и Душанка Клеу

Како то обичаји налажу, јереји Бранислав Џомбић и Александар Маџаревић одржали су помен страдалим Морполачанима и благословили трпезу. Свештеник Бранислав Џомбић након обреда обратио се присутнима посебно истичући то што су подизањем крста и почетком градње цркве изразили велику љубав за своју православну вјеру.

јереји Бранислав Џомбић и Александар Маџаревић

„Ништа човјека не може да сабира на једно мјесто, као што то светиња може, а нема веће светиње него што је кућа божија, храм божији, молидбени дом гдје се људи мире, праштају,посте, кају се, причешћују и тако постају пријатељи и сарадници божији, а ви се подизањем крста и изградњом храма налазите на путу божијем. Многи су на данашње Задушнице помислили на своје миле и драге сроднике који су далеко и за које нису могли да упале воштану свијећу у Далмацији, тамо у некој другој држави гдје други народ шета и гдје се оно више српско не зове, али сте то урадили у некој од овдашњих светиња. Овај наш сабор је покушај да ви сачувате сјећање, да се одупрете забораву, да сачувате своју вјеру, изградите храм божији који нико неће моћи никад избрисати. Шта човјек може да покаже у свом мјесту, у свом селу, ако не покаже гдје је његова црква, и како му је лијепо очувано и уређено гробље. По томе се познаје мјесто, по томе се познају мјештани, њихова култура и просвјећеност једног народа“, рекао је, у својој бесједи, отац Бранислав пожеливши присутнима пријатан остатак вечери.У сличном тону говорио је и Миодраг Линта поздрављајући домаћине и њихове госте, као и организаторе окупљања.

„ Већ четврти пут присуствујем сабору Морполачна који се од 2015. године, одржава овдје у Новим Бановцима и заиста се осјећам пријатно међу вама. Желим да истакнем да је Морполача, иако сам ја Кордунаш из општине Вргинмост, јединствено село у Крајини. Јединствено је због тога што су Морполачани 2015. године у селу подигли крст величине 6,5 метара и најавили изградњу цркве. Желим вам да што прије изградите божији храм и у томе ћете имати моју пуну подршку“, истакао је, између осталог, Миодраг Линта захваљујући се Морполачанима што су њега, Кордунаша, одабрали да буде домаћин наредног Сабора Moрполачана.

Миодраг Линта и Саша Марковић

 

СУЗЕ И ПЈЕСМА


У име Црвене звезде на топлом пријему домаћинима се, у говору са много емоција, захвалио Саша Марковић.

„Ветерани Звезде гостују у разним мјестима широм бивше Југославије и оно што мене одушевљава је да сваки пут осјетимо колико је Звезда значила и још увијек значи за српски живаљ. Оно што нас је данас овдје одушевило је начин на који ви гајите српство упркос свим тешкоћама са којима сте се сусрели од деведестих година до данас. Морам да вам честитам на томе, знајући да вам је много теже него нама у Србији. Пјесме које сам чуо су дивне, говори изазивају језу и ја вас испред ФК Црвена звезда поздрављам…“ није успео да заврши своје излагање Марковић јер су му на очи кренуле сузе, а грло остало без гласа. Заузврат је добио велики аплауз након чега је усљедило оно већ познато скандирање „Звезда, Звезда“, онако како то Морполачани знају и како су то годинама радили долазећи у Београд на Звездине утакмице.

Благоје Баковић, Лиу Ченг Шан и Гојко Томасовић и шијање

Многима је сузе измамио и Благоје Баковић, пјесник из Црне Горе, са своје три родољубиве пјесме. Како би овај скуп био интернационални „побринуо“ се један од гостију, Кинез Лиу Ченг Шан, који је на изненађење присутних на чистом српском језику отпјевао пјесму „Тамо далеко“. Запјевали су и домаћини, одиграли своје коло уз пратњу усне хармонике Гојка Томасовића. Заиграли „шијање“, показујући онима који нису из њиховог крај начин како се то ради. Директно из Морполаче је дошао и Мишо Клеут-Шериф доносећи домаће вино, своје и комшија који нису могли овај пут доћи. Поздравио је све присутне, позивајући их да дођу у Далмацију, јер се тек тамо може осјетити прави дух Морполачана. Tакођер из Морополаче су дошли на овогодишњи сабор Јовица Ромић и Драго Тинтор.

Рајко Деспот, домаћин овогодишњег сабора рекао је да неке земљаке није видио двадесет година.“Ово не смије да буде само овако, да се један дан скупимо, дружимо и разговарамо. Ми морамо да сваког дана мислимо како да помогнемо једни другима. Наравно, ова традиција треба да остане и дижем ову чашу вина да нам Бог да здравља и дружења наредних сто година, да ово преносимо не на нашу дјецу, него на унучад и праунучад“, рекао је Деспот, такође се захваљујући ветеранима Звезде што су увеличали њихов скуп.

Гости из ФК „Црвена звезда“

Ријечи Деспота да треба традицију преносити на млађе имају веће значење тиме што је заиста на овом сабору присуствовао релативно велики број младих како оних на дружењу, тако и оних који су „помогли“ својим ветеранима да се што боље супроставе ветеранима Звезде. Када је о фудбал у питању о томе ко је и када донио прву лопту у Морполачу, када су почели званично такмичење, како је настало име ФК „Змај“ , ко је све бранио његове боје у причи која завређује посебан текст.

Младост Морполаче

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

МОРПОЛАЧА НЕКАД И САД


Морполача је насељено мјесто у Равним котарима у Далмацији. Насеље је до распада Југославије 1991. године припадало општини Бенковац, а сада општини Станковци. 19 километара је удаљена од Бенковца, а 15 од Водица. Према попису из 1991. године, Морполача је имала 407 становника, од чега 389 Срба, 14 Хрвата и четворо осталих. 2001. године имала је 26 становника, а према посљедњем попису становништва из 2011. године, насеље је бројало 49 становника. Повратници, углавном старије доби, живе од пензија и социјалне помоћи, а мањи број млађих повратника тешко налази посао па се баве пољопривредом. Уочи светог Илије 2015. године тадашњи владика далматински Фотије је у Морполачи освештао крст који се налази у сеоском гробљу, а Морполачани очекују да ће се ускоро подигнути и црква у овом мјесту. Прошлогодишњи сусрет Морполачана, иако су званичне власти дале зелено свјетло за његово одржавање, није протекао у свечарском тону, јер комшије из околних хрватских села то нису дозволиле.

Крст Морполача

 

ШЕСТИЋ ИСЈЕКАО ВРАТАРУШУ


Нису домаћини заборавили да гостима понуде торту. Не једну, него двије. Једна у облику фудбалског терена њихове популарне „Вратаруше“ гдје је своје утакмице играо ФК „Змај“, а друга за најбоље изречену лаж. Част да торте исјече и подјели их гостима припала је Милошу Шестићу некадашњем репрезентативцу бивше Југославије и стандардном првотимцу Црвене звезде.

 

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар