Oдржано Велебитско вече на северу Бачке у селу потомака солунских добровољаца

На Велебиту, селу потомака солунских добровољаца из Лике у кањишкој општини на сјеверу Бачке, одржано је 10.фебруара традиционално Велебитско личко вече за памћење. Украшена сала мјесног Дома,која је мирисала домаћом шљивовицом и традиционалном личком вечером ,била је претијесна да прими све који су из разних крајева одлучили да “од вечери,па до касно у ноћ“ преле на Велебиту. На улазу у Дом млади Велебићани,обучени у личке народне ношње,служили су погачу и со. Носилац читаве организације била је предсједница и секретар Мјесне заједнице Велебит Милица Маљковић и Миодраг Ђаковић. Након уводне и топле добродошлице Милице и Миодрага, присутне је поздравио пригодном бесједом и предсједник Скупштине општине Кањиже Велебићанин Милош Кравић, који заједно са братом Данилом ,чува сјећања на славне Личане Солунце у завичајном музеју на Велебиту.

Завичајни програм припремио је доајен личке народне пјесме и обичаја Добривоје Павлица који већ скоро пола вијека “гласом и пером“ баштини народно стваралаштво Теслине Лике. На Велебитска личка прела које је организовао Велебићанин из Новог Сада Дејановић долазио је Добривоје Павлица са крајишким глумцем Ђуром Утјешановићем 70- их и 80- их година прошлог вијека. Југотоново аудио издање “Личко прело“двапут се позлатило,чиме је Добривоје овај народни обичај овјековјечио. На Велебиту планира изњедрити и видео запис овог народног обичаја, који ће са књижевном публикацијом чинити значајно трилогијско издање. Иако у емисији “Никад није касно“ успјешно изводи севдалинке, Добривоје користи сваки тренутакда са супругом Ђурђицом запјевуши своју личку пјесму,спомене Лику, Плитвице,личку капу…Раздраганим посјетиоцима прела поклонио је завичајну књигу “Личка народна ношња“. добру пјесму из старог краја могли су се чути и звуци личке тамбурице самице.

Прије завичајног програма уприличена је почаст прецима у сусрет 100 година од завршетка Великог рата јер су њихови дједови дошли из Америке и Русије да бране “ Мајку Србијју“,а потом се 150 Личана из кршне Лике населило на сјевер Бачке и дали мјесту име Велебит,како би их подсјећао на завичај. Гост овог дијела програма био је кустос музеја Српска кућа на Крфу Љубомир Сарамандић, сестре Катарина и Милица Сочин са пјесмама “ Креће се лађа француска “ и “ Тамо далеко“ ,те глумац Микица Петронијевић из Београда који је казивао одломке из “Књиге о Милутину“ Данка Поповића. и “Плаве гробнице“ Милутина Бојића. Мјесна заједница Велебит планира да у септембру за Велебићане организује одлазак на Крф. На Велебитском личком прелу била је и покрајинска посланица Јованка Чолак Кирали, Личанка из Коренице, која је домаћине даривала књигом “Моја тетка Броз и ја“ и генерал Милош Ђошан који је објавио неколико књига везаних за догађаје из деведесетих.Велебићанин Владимир Иванчевић обрадовао је присутне са информацијом да,уз већ раније објављену Монографију села Велебит у Војводини, аутора Милоша Д.Радаковића,припрема монографију села у којој ће се,између осталог, наћи и биографије свих добровољаца који су основали село Велебит.

Имајући у виду да се за овогодишње Прело тражила карта више,предсједница Милица и секретар Миодраг са својим сарадницима стараће се да се постојећи Дом прошири,како би ову завичајну манифестацију учинили доступним свим поштоваоцима овог древног личког обичаја над обичајима који морамо сачувати за генерације које долазе.

Припремила: Ђурђица Ђурђа Борић

Нема коментара

Напишите коментар