Одржана Скупштина удружења Банијаца: Проф. др Душан Богичевић нови предсједник

У просторијама Општине Нови Београд, у недјељу 23. фебруара 2020. године одржана је редовна Скупштина „Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније“ из Београда. Била је то прилика да се рекапитулира стање у претходној години и представе члановима планови и пројекти за текућу годину.

Потпредсједник Скупштине удружења Милош Бајић и предсједник Управног одбора Мирослав Ковјанић истакли су да је претходна година била више него успјешна. Прошле године у марту одржана је редовна Изборна Скупштина, почело се са озбиљним радом фолклорне секције, женске и мушке пјевачке групе, радило се на повећању броја чланова, али и на набавци опреме за фолклорну секцију, мушку и женску пјевачку групу удружења. Основана је издавачка дјелатност удружења.

У априлу одржан је 2. турнир у „Бели“, у мају 12. по реду Банијско вече, у јуну 13. по реду турнир у малом фудбалу КУП „Банија“, у септембру одржана је прва етно – ревија под називом „Умотворине и рукотворине Банијаца“ по пројекту који је подржала Општина Земун. Истог мјесеца одржан је први „Банијски спортски вишебој“ у Крњачи чији је пројекат подржала градска Општина Палилула.

У октобру мушка пјевачка група је учествовала на фестивалу „Крајишки бисери“ у Пландишту гдје је освојила прво мјесто.

У новембру у Дому културе у Угриновцима је одржано 5. по реду „Банијско плетено коло“ док је у децембру одржан пројекат „Превентивом до бољег здравља становништва“, освајање другог мјеста на фестивалу Крајишких пјесама у Суботици на којем је учествовала мушка пјевачка група, одржан је и 3. по реду турнир у „Бели“, добијен је пројекат „Злочини на Банији 1991 – 1995“. Година је завршена дружењем уз музику, јело и пиће у просторијама удружења.

Више него успјешну годину потврдио је и предсједник надзорног одбора Драган Цветојевић финсансијским извјештајем у ком се види да је удружење успјешно пословало.

У текућој 2020. години планиран је такође велики број пројеката. Удружење је већ претходног дана учествовало на „Сајму завичаја“ у Новом Саду на ком је било врло запажено. У плану је округли сто са привредницима поријеклом са Баније, одржавање 4. по реду турнира у „Бели“, „Банијско вече“ (15.05.2020.), турнир у малом фудбалу, одлазак на Банију, припреме за одржавање манифестација по пројектима, одржавање сајма умотворина и рукотворина, Банијског спортског вишебоја, учествовање МПГ у Пландишту на такмичењу „Крајишки бисери“ као и одлазак на Банију по пројекту „Кестенијада и шљивијада“. По плану рада, за крај године, предвиђено је одржавање Банијског плетеног кола, пројекта „Превентивом до бољег здравља становништва“, 5. по реду турнира у „Бели“ и сумирање резултата у 2020. години и испраћај старе године.

Ова Скупштина била је и изборна. Пошто досадашњи предсједник Скупштине Ђуро Милинковић, није у могућности да се у потпуности посвети вршењу функције, споразумно се повукао са мјеста предсједника. На његово мјесто, једногласно је изабран проф. др Душан Богичевић који је истакао да ће дати све од себе да допринесе раду удружења.

Предсједник удружења захвалио се свима који помажу удружење, посебно народном посланику и предсједнику Савеза Срба из региона, господину Миодрагу Линти који је, обраћајући се присутнима, истакао да му је задовољство радити са удружењем попут Завичајног удружења Банијаца које својим радом доприноси очувању културе краја из ког потичу.

Велику подршку удружење има и од других удружења међу којима је и ЗУК „Никола Тесла“ из Пландишта и предсједник Никола Везмар који је био присутан на данашњој Скупштини.

Удружење не заборавља ни своје чланове и осниваче, те је у знак захвалности Душанки Лукић уручена плакета за несебичан рад, труд и велики допринос.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар