Одржано 13. Банијско вече у Београду

У Батајници у ресторану Happiness Event Centar 4. јуна одржано је 13. Банијско вече. Прошло је три године како се Банијци нису окупили на завичајној вечери, пун подијум за игру је био доказ да су се зажељели плеса, и дружења.

Са пјесмом се и почело, и то изворном Банијском у извођењу КУД -а Банија.

Домаћини су у току официјелног дијела поздравили госте и сараднике народног посланика и предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линту, члана општинско вијећа ГО Земун Бошка Радовановића, предсједника СКД Просвјета пододбор Двор на Уни Маријана Јаношевића, предсједника Крајишког културног центра Петра Шаулу, предсједника Завичајног удружења Банија из Суботице Жељка Тинтора и потпредсједника Драгана Боројевића, , предсједника Удружења Славонија у срцу Миодрага Жарковића.

Присутнима се обратила и замјеница жупана Сисачко-мославачке жупаније Мирјана Олуић која је присутнима пренијела поздраве са Баније коју сви носе у срцу.

—Једна наша позната књижевница са Баније Јагода Кљајић рекла је у својој посљедњој књизи коју је написала Кућа са зеленим баркодом, односно приче из епицентра: „Банија је увијек била у жижи свих збивања, била је у жижи 1941, 1991, али и 2021. када ју је задесио катасрофални потрес.” Овом приликом желим да се захвалим свима вама, вашем Удружењу, Мирославу Ковјанићу на помоћи, пажњи и љубави коју сте пружили људима који живе на Банији.

Присутне је поздравио и предсједник Завичајног удружења Банијаца потомака и пријатеља Баније Мирослав Ковјанић.

— Ово вече нас осим дружења и окупљања обавезује да сачувамо завичај од заборава, како у домену културно-умјетничког стваралаштва, тако и обичаја, традиције и пјесме и да све то пренесемо на млађе генерације. Паузу од три године због епидемиолошке ситуације смо искористили радећи на бројним пројектима.

Ковјанић је овом приликом најавио неколико манифестација које ће се одржати у наредном периоду. У недјељу 19. јуна 2022. године у Дому културе у Угриновцима биће одржан трећи по реду базар са пратећом етно-ревијом и културно-умјетничким програмом под називом „Умотворине и рукотворине Банијаца“. Базар ће почети у 14 часова док ће званичан програм почети у 16 часова. Традиционални турнир у малом фудбалу КУП „Баније“ 2022. ће се одржати у недјељу 26. јуна 2022. године на теренима ОШ Станко Марић у Угриновцима са почетком у 9 часова. Пријаве и уплате екипа примају се до 19. јуна 2022. године.

Посебну пажњу су изазвали најмлађи чланови КУД-а Банија са кореографијом Сплет игара са Баније. Креатор кореографије је Дејана Јакшић.

Наравно запјевали су и освајачи бројних награда у традиционалном пјевању мушка и женска пјевачка група Банија.

Овом приликом је предсједник Завичајног удружења Крајишника Никола Тесла из Пландишта Никола Везмар које већ 20 година организује Фестивал Крајишки бисери уручио плакету и дипломе ЖПГ Банија.

— Фестивал се бави традицијом Срба Крајишника са тежиштем на изворном крајишком пјевању. Ваше удружење је дало огроман допринос, и освојили сте већи број награда на Фестивалу. Женска пјевачка група КУД-а Банија је на прошлогодишњем Фестивалу освојила прво мјесто —рекао је Везмар и чланицама пјевачке групе уручио плакету и дипломе.

Везмар је напоменуо да и МПГ и ЖПГ служе за примјер јер изводе изворно традиционално пјевање са Баније, и добар су извор за све оне који изучавају традиционално пјевање.

— Добра страна нашег Фестивала је и могућност млађих пјевачких група да науче како се правилно пјева на Банији, Кордуну, Далмацији, Лици, Босанској Крајини — рекао је Везмар и позвао све да дођу на 20. Фестивал Крајишки бисери, 2. октобра у Пландиште.

Током вечери на бини је била кутија са којом су се сакупљала новчана средства за помоћ најстаријем фудбалском клубу на Банији НК ППГ Рујевац који је основан 1977. године.

Уз групу Момо и додир и Ратка Шарца Банијци су се веселили до дубоко у ноћ.

Банијци су припремили и богате награде на томболи.

Поклон трпезаријски сто радионице VB metal work власника Милана Богдановића, поклон ваучер за ПВЦ прозор предузећа Grasing, власника Роберта Месара, печено прасе печењаре Код чиче из Батајнице власника Дражена Окљеша, винотека коју је ручно израдио Ђуро Клипић, викенд преноћиште за двије особе у Врднику Етно кућа Код таште (апартмани Соња), аутопревозник  Дражен Рогуља поклања двије мајице, поклон ваучер салона вјенчаница Alegria у вриједности од 100 евра власнице Данијеле Јанузовић, Триошпед поклања двије мајице, поклон шишање и фенирање салона Пегаз са Бановог брда, сет књига поклон Завичајног удружења Банијаца, услуге малог сервиса поклања ауто-салон Еремија власника Станка Еремије…

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар