Завршени јубиларни 25. Дани културе Срба

Свечаним програмом у Српском дому у Вуковару затворени су 25. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема.

Манифестација је отворена 14. маја у Белом Манастиру, након чега је уследио низ програма који је окупио више од 700 учесника са нашега подручја. Тако је публика са истока Хрватске уживала у песничкој, рецитаторској, литерарној и драмској вечери, ликовној колонији и смотри фолклора, као и затварању манифестације 5. јуна.

– Овогодишњи дани су одржани у организацији Координације Српског културног друштва „Просвјета“ источне Славоније, Барање и западног Срема. Са овим је завршена прича која траје две недеље, а у којој је одржан значајан број разних манифестација. Захваљујемо се свима који су учествовали и који су на тај начин дали допринос да све протекне тако лепо како је било.  Задовољни смо одзивом публике, људи су једва дочекали попуштање епидемиолошких мера – изјавила је потпредседница СКД „Просвјета“ Радмила Латас.

У склопу манифестације 28. и 29. маја одржана је ликовна колонија у Вуковару која традиционално окупља велики број уметника који своју емоцију преносе на сликарско платно.

-Укупно 25 уметника са простора Републике Србије, Републике Српске и Хрватске били су учесници ликовне колоније Боја Вуковара 2022 године. Дружили смо се два дана и имамо 50 уметничких дела који су нам остали након колоније. Много људи је учествовало у овогодишњим Данима културе Срба и са поносом могу истаћи како организацију програма полако препуштамо млађим члановима – рекао је председник вуковарске Просвјете Миленко Живковић.

Додељена награда „Бранимир Куруцић“

Завршни програм једне од најстаријих и најзначајнијих Просвјетиних манифестација прилика је да се додели награда „Бранимир Куруцић“ који је био истакнута личност у култури на овим просторима. Награда се додељује особама заслужним за афирмацију српске културе у Републици Хрватској и средини у којој живи. Овогодишњу награду добила је песникиња из Даља Гордана Павић која се писањем бави од детињства. До сада је издала 13 књига поезије и афоризама док тренутно припрема 14. књигу „Дневник моје свакодневице“.

– Ова награда ми много значи, да ли сам то заслужила не знам, али хвала свима који су ми ту награду доделили. Хвала мом великом пријатељу и песнику Миленку Васиљевићу-Чики који ме предложио и Координацији Српског културног друштва Просвјета источне Славоније, Барање и западног Срема која је прихватила предлог – каже добитница награде Гордана Павић.

Завршни програм манифестације био је прилика и да се организатори захвале свим учесницима који на различите начине чувају и промичу културу Срба на овоме подручју. Сала Српског дома у Вуковару била је испуњена публиком, а програму су присуствовали и представници верског, културног и политичког живота Срба са овог простора.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар