Одржана 9. Сурдучка косијада

У данашње вријеме ријетко који домаћин коси ручном косом, али постоје још ентузијасти коју се труде да ова традиција не падне у заборав, тако што организују косидбу. Тако се косидбе одржавају на Рајцу, која је и најпознатија, у Футогу, Бачком Добром Пољу, Буковцу, на Бусијама, а сви ти организатори се окупе код домаћина Миће Мрђе на косидби у Сурдуку.

Тако је било и на овој 9. Сурдучкој косијади која је одржана 5. јуна у организацији Удружења косаца Сурдука Крајина. Окупљање је било у кругу фирме Супер компани власника Петра Раковића након чега се ишло на парцеле. Косци на тракторској приколици, док су гости имали част да се возе фијакером Коњичког клуба Конверзано.

Недељко Керлец најбољи

Најбољи је већ добро познат Недељко Керлец. Друго мјесто у категорији сениори освојио је Небојша Спасојевић, а треће Зоран Ракита.

Косиле су и двије даме Цвјета Кнежевић и Стојка Бејатовић.

ВЕТЕРАНИ

  1. Драго Иванић
  2. Ђуро Керкез
  3. Рајко Мрђа

 

This is box title

Ове године су по четврти пут додјељене и меморијалне награде у част косца који је преминуо, пуковника Милоша Цвјетичанина. Милош Цветичанин је родом из Лике, учествовао је на многим косидбама, био је један и од судија. Разлог зашто баш његов Меморијал, Мрђа објашњава да је Цвјетичанин прије свега био добар човјек. Учестововао је у одбрани Републике Српске Крајине. Предводио је своју бригаду 28. јуна на 1995. године на војној паради Видовдан ’95 у Слуњу. У чин пуковника вандредно је унапријеђен 1995. у Српској војсци Крајине, а исти чин му је додијељен и у Војсци Југославије 1997. године. Учествовао је у одбрани СР Југославије од НАТО агресије 1999. године. Послије тешке болести преминуо је 12. маја 2019. године

Прво меморијално мјесто припало је Горану Марјановићу, друго Драги Боговцу и треће Драги Иванићу.

Косидбу је отворио првим откосом предсједник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић под чијим покровитељством се ова манифестација и одржава. Одмах затим су прве откосе начинили и народни посланик Миодраг Линта и глумац Александар Дунић.

Присутнима се обратила и једна од двије даме које су косиле Цвјета Кнежевић из Бачког Доброг Поља и позвала све да дођу на откос који она организује у Бачком Добром Пољу.

Судије су били Мирослав Ђурђић, Драган Јовичић и Милан Пајић (члан Удружења).

Миодраг Линта је навео да му је велико задовољство да је присуствовао 9. Косијади и изразио велику захвалност организаторима.

— Вјерујем да ћемо се још дуго година окупљати на оваквим и сличним манифестацијама. Посебно желим да истакнем значај јачања културног и духовног јединства српског народа. Наша држава и наше државне институције на томе раде и треба да раде још јаче. Да чувамо свој језик и ћирилицу, да се окупљамо око своје српске православне цркве, да славимо крсну славу и његујемо сјећање на наше страдале и да се боримо за истину да српски народ никада није водио агресорске ратове. Србија и српски народ су одувијек водили ослободилачке ратове. Морамо да чувамо нашу традицију и културу као што ви данас чините.

Линта наглашава да само ако се међусобно поштујемо и уважавамо можемо да јачамо духовно и културно јединство.

Ранка Срдић Милић, једна од организатора косидбе у Буковцу, је честитала домаћинима што је дјелић Грмеча пренио у Срем и Сурдук.

— Ова косидба има значај јер Мрђа окупи организаторе свих осталих већих косидби у Србији. Хвала на још једној појединости коју примјећујемо, на меморијалу Милош Цвјетичанин. То даје смисао свему и нашем залагању, да једни друге уздижемо, и када нас нема на овоме свијету, да остану трагови иза нас – рекла је Ранка и изговорила стихове своје пјесме Крајишници досељеници.

Предсједник Удружења косаца Сурдука Крајина Мићо Мрђа каже да је прве четири косидбе организовало неколико њих на његовом плацу. Када су отишли први пут на Косидбу на Рајац и рекли како они организују своју косидбу организатори са Рајца су рекли  да ће их подржати.

— Тада смо основали Удружење и уз помоћ организатора Косидбе на Рајцу организовали смо јавну косидбу. Тада нас је подржала и општина Стара Пазова и због тога смо захвални предсједнику општине Ђорђу Радиновићу.

Удружење има око 50 чланова, у организацији косидбе учествују поред Миће Мрђе, Милан Бајић, Горан Марјановић, Синиша Станчић, Синиша Бабић и Горан Романић.

Мрђа је освајао бројне награде, а како каже најдраже му је треће мјесто на Рајцу, иако је у Бачком Добром Пољу два пута освојио прво мјесто и једном треће. У Сурдуку је освојио два пута прво, два пута друго и једном треће мјесто. Иду на такмичења у Словенију, Републику Српску, Црну Гору, у Србију на све косидбе, а ишли су чак и у Аустрију на Европско такмичење двије године.

Мрђа наглашава да им је смисао очување ове лијепе традиције, окупљање људи, пријатеља и земљака, а нада се да ће им се све више младих придружити.

— За сада су се показали Вук Вучковић из Чачка, и седамнаестогодишњак Милош Шкорић, надам се да ће још младих да види љепоту ове традиције и почне да коси.

Током манифестације додијељене су и плакете покровитељу ове манифестације предсједнику општине Ђорђу Радиновићу коју је умјесто њега примио његов сарадник.

Затим Драги Иванићу, за подршку у организацији Миодрагу Линти, Ћири Личка Калдрма и Жељку Бурсаћу, КУД Бранко Марковић из Сурдука који су учествовали у културно-умјетничком програму, спонзору Петру Раковићу власнику Супер компани, за подршку у организацији предсједнику МЗ Сурдук Радовану Симићу, заслужном за трпезу и руча Горану Романићу, главном судији Мирославу Ђурђићу, из ТО Љига Гордани Благојевић, директору ТИ Љиг Владимиру Ибановићу, водитељу и судији Драгану Јовичићу, КК Конверзано, пјевачкој групи Саво и Љубиша који су били задужени за добру забаву као и клавијатуристи Душку Ћуку.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар