Потврђена оптужница за ратни злочин на Петровачкој цести

Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду донело је решење о потврђивању оптужнице Тужилаштва за ратне злочине, која је подигнута због ратног злочина против цивилног становништва током „Олује“.

Одељење за ратне злочине Вишег суда је оптужницу потврдило на седници већа одржаној 3. јуна.

Оптужница је подигнута против Владимира Микца и других због извршења кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву, саопштио је Виши суд.

„Испитујући оптужницу Тужилаштва за ратне злочине кривично ванпретресно веће је стало на становиште да докази и подаци прикупљени у досадашњем току поступка, пружају довољан основ за извођење закључка о постојању оправдане сумње да су окривљени предузели радње из чињеничног описа кривичног дела које им се оптужницом ставља на терет, односно да су испуњени неопходни материјални услови за оптужење у конкретном случају“, наведено је на сајту суда.

Против овог решења окривљени и њихови браниоци могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду, у року од три дана од дана пријема решења.

Српско тужилаштво предложило је да се оптуженима суди у одсуству јер протек времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или Босна и Херцеговина покренути кривичне поступке против одговорних за страдање цивила 7. и 8. августа 1995.

Тринаесторо српских цивила, од којих шесторо деце, погинуло је у два дана, у избегличкој колони која је већ напустила Хрватску и прешла на територију БиХ.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар