Одржани 19. „Дани бресака“ у Новом Сланкамену

Деветнаеста по реду манифестација „Дани бресака“ традиционално је обиљежена 14. јула  у Новом Сланкамену у организацији Културно-умјетничког друштва „Др Ђорђе Натошевић“ и Мјесне заједнице Нови Сланкамен под покровитељством општине Инђија. На централној свечаности, након дефилеа центром села, пред бројном публиком, осим домаћина наступили су и КУД-ови из Републике Српске, Хрватске и других дијелова Србије. Програм је отворила предсједница КУД-а „Др Ђорђе Натошевић“ Светлана Алексић која је пожеливши свима добро дружење уз игру и пјесму, с поносом истакла да овај КУД слави 21 годину постојања.

„КУД је основан 1997. године, а финансира се од наших чланарина и уз подршку Општине Инђија. Често организујемо међусобна такмичења и смотре фолклора, а с обзиром да је село познато по узгоју брескве, ово је велики и свечан догађај код нас. Сваке године у овој манифестацији учествује око 500 учесника и око 10 КУД-ова из окружења“, испричала је Алексић.

Ове године наступили су КУД-ови: „Дворови“ из Републике Српске, СКД Просвјета пододбор Вировитица из Хрватске, „Младост“ из Крепољина, „Бранко Цветковић“ из Сурдука и „Чукојевац“ из Краљева. Играле су се Игре из Шумадије, из Лесковца, из Црноречја, Нишаве, Славоније, Влашке игре, игре из Пчиње итд.

Праве пријатељске односе и сарадњу  са домаћинима успоставили су СКД“ Просвјета“ из Вировитице који већ трећу годину учествују на „Данима бресака“, а представили су се ове године играма из Славоније.

„Овдје има пуно људи из нашег краја, ту се осјећамо домаће“, рекла је предсједница Љиљана Вукомановић која је за „Српско коло“ испричала како функционише ово културно друштво.

„Дјелујемо већ 13 година, а у склопу Просвјете постоји етно, пјевачка и фолклорна секција. Фолклорна секција има 30 чланова од који већина активно игра. Наше изворне ношње старе су преко 100 година. Често наступамо и путујемо у Србију и Босну, а наредно путовање нам је у Љубљани у августу гдје ћемо наступити на сусретима дијаспоре“, рекла је Љиљана додајући да у Вировитици данас има веома мало Срба, а до 90-их је Градина, село крај Вировитице имало већинско српско становништво. „Међутим данас је размјеном српских кућа из Градине са хрватским из Сланкамена остало око хиљаду Срба у селу“, како је објаснила Љиљана.

Предсједник Мјесне заједнице Нови Сланкамен Драган Кривошија био је поносан на добру посјећеност манифестације али и на добар род брескве ове године.

„Производња брескве расла је из године у годину, па смо заједно са КУД-ом „Др Ђорђе Натошевић“, а уз подршку Општине Инђија одлучили да Нови Сланкамен обиљежава један дан у години по коме ће бити познат нашироко, а брескве су свакако заслужне за препознатљивост нашег села, тако да је било логично да тај дан симболизује бербу бресака. Међутим, у Сланкамену успјевају и јабуке и грожђе па и друго воће и поврће“, истакао је Кривошија.

Своје рукотворине на овој манифестацији представиле су и даме из Удружења жена из Инђије, а пчелиње производе и мед промовисао је пчелар из Инђије Небојша Чукаловић.

„Први пут сам на „Данима бресака“ овдЈе у Сланкамену, гдје ми пчеле зимују. Овдје је природа захвална. Општина Инђија има доста оваквих манифестација током године и ја и моје колеге присутни смо на скоро свакој. Надам се да ће будући конзументи препознати праву адресу за снадбијевање квалитетним медом“, рекао је Чукаловић представљјући широку понуду својих производа који потичу из свих крајева Србије, попут багремовог и сунцокретовог меда.

И овогодишњи дани бресака завршени су подјелом најукусније домаће брескве сваком посјетиоцу и како је рекао водитељ програма, глумац Срђан Јовановић, стављен је зарез и традиција се наставља следеће године у исто вријеме на истом мјесту.

Испред Општине Инђија манифестацији је присуствовао Немања Милојевић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар