Лушчани прославили Петровдан уз манифестацију „Волимо и чувамо наше обичаје“

„Волимо и чувамо наше обичаје“ назив је манифестације која је одржана у Лушчанима испред њихова сеоског Дома. На тај начин обиљежен је Дан села Лушћани, Петровдан. Јелена Вилус је у име организатора истакнула како ову манифестацију организирају већ четврту годину за редом.

„Нисмо били у могућности раније, сада када су се створиле могућности да добијемо коју донацију, Град Петриња нам ту пуно помаже, онда смо почели с организацијом. Најприје имамо културно-умјетнички програм. Ове године имамо четири КУД-а, СКД Просвјета из Хрватске Костајнице, дошли су нам наши пријатељи из Хрватског Чунтића, дошла су дјеца из СКД Просвјета Мали Градац и ту су КУД Звуци Баније из Јабуковца. Послије тога у Дому смо припремили малу част за њих, ловци су нам донатори па имамо ловачки гулаш, а након тога и забаву“, рекла је Вилус.


Предсједник Мјесног одбора Лушчани Никола Бајловић је истакнуо како је Петровдан слава коју славе одавно, иако је мјештана све мање. „Млади су отишли ван, старији полако умиру. Сада имамо 95 становника у Лушчанима. Највећи проблеми су нам сада дивље свиње, то је највећи проблем . То се више не можемо обранити, мало их се убија, слабо се води рачуна о томе и то нас као сељаке уништи. Људи избјегавају узгајати стоку, има нас још пар који имају стоке. Свиње све униште“, рекао је Бајловић.

Петрињски градоначелник Даринко Думбовић свим мјештанима Лушчана честитао је њихов дан. „Мени је драго што сам данас овдје и што могу поздравити све мјештане Лушчана, који желе дати снажну поруку да овдје живот живи, да се овдје иде даље са животом и послом, али с оним најврједнијим што има, то је чување традиционалних, културних и вјерских садржаја који су на неки начин светиње за сваки народ. Сваки народ има своју светињу, свој олтар, своју цркву, то треба поштивати. Овдје морамо лупати једне нове темеље, темеље заједништва које повезује људе, никако да их раздваја“, рекао је Думбовић те подсјећа како су на том подручју Бановине обновили неколико домова, а конкретно у Лушчанима су асфалтирали цесту те је постављено неколико примјерака ЛЕД расвјете.

Прије фолклорног и забавног програма, петрињски парох Саша Умичевић благословио је благдански славски колач и све назочне.

Извор: Марио Гршић; Портал 53
Преузето са: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар