АКТУЕЛНО:

Прослављен Петровдан у Слатини

На велики православни празник Светих апостола Петра и Павла архијерејску литургију у истоименом храму у Слатини са више свештеника и у присуству двјестотињак вјерника служио је епископ Пакрачко-славонски Јован. „Петар је био обичан рибар, а Павле учен човјек. Разишли су се и отишли на разне стране свијета ширити вјеру. Састали су се у Риму и изљубили што симболизује јединство и слогу“, међу осталим је рекао по завршетку литургије владика Јован.

Литругија је једна у низу активности које слатински вјерници заједно са мјесним свештеником Драганом Гаћешом организују славећи Свете апостоле и њихово дело. Протеклих дана одржана је изложба ручних народних радова, турнир у малом ногомету, изложба црквених књига. Подигнут је дрвени крст на којем ће ускоро почети градња Српског културног центра. Крст су сами израдили и подигли свештеник Гаћеша и српски замјеник жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић.

 

За годину дана Центар можда и завршен


Према ријечима Саше Милошевића које је изрекао данас окупљенима у црквеној порти, уз средства које је осигурао Клуб заступника СДСС-а и уз средства која ће се сакупити донацијама и на разне друге начине, очекивати је да до идућег Петровдана радови узнапредују, а можда чак и Центар буде завршен.

Осим Милошевића литургији је присуствовао дожупан Игор Павковић, начелник општине Ердут Југослав Весић и сектерар СКД „просвјета“ Слободан Живковић.

Српски културни центар изникнуће непосредно уз остатке некадашње Српске Православне школе које је изграђена 1805 године и од тада до завршетка рата 1945. године учила је овдашње ђаке српству и православљу.

Такође у склопу Петровданских свечаности у Слатини, дан уочи Петровдана, одржана је свечана сједница Вијећа српске националне мањине Града Пакраца. „Пројекат Српског културног центра је готов и израдила га је пројектантица Сњежана Стипеч. Радовали смо се да ће на Петровдан бити постављен камен темељац, али због сложене процедуре и исхођења разних дозвола то нисмо успјели. Код нашег свештеника не недостаје воље, па је уз помоћ неколико парохијана и дожупана постављен велики храстови крст који симболизира мијесто камена темељца“, рекао је предсједник Вијећа Миленко Обрадовић.

Православна парохијска црква Светог Петра и Павла освештана је 1747. године, 1941. године до темеља је разрушена, а 1978. на њеним темељима саграђена је данашња црква.

Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар