Одржани дани Николе Тесле

Манифестација “Дани Николе Тесле 2023” којом се обележава дан рођења Николе Тесле 10. јул и Националони дан науке одржава се на више локација, међу којима је и Сремска Митровица. Тим поводом у Средњој техничкој школи која носи назив по великану светске науке откривена је биста, аутора Ждрале Радована.

Манифестација је почела позивом да се сви заинтересовани придруже раду новоформираног Клуба Николе Тесле у Сремској Митровици. Међу првима Клубу су приступили млади, пре свих ученици те школе. Они о животу и раду славног научника доста знају и сматрају да је неопходно промовисати његова достигнућа.

У наставку програма, са говорнице је речено да је српски геније рођен на данашњи дан у Смиљану. Један период живота, док се лечио Никола Тесла је боравио у манастиру “Шишатовац”. Ту је изнад Срема “рођена” бела енергетска голубица, која је младом Тесли донела нов живот и постала његова водиља и пратила га је читавог живота.

У холу школе откривена је Теслина биста. Како је раније речено ове године, у плану је постављање две бисте , поред ове у Митровици, друга је у шабачком научном парку.

Никола Тесла, како је истакнуто остаће упамћен као човек чији су проналасци омогућили производњу и пренос струје, због чега је човечанство ушло у ново доба технолошког и индустријског развоја. Његов рођендан се од 2011. године у Србији обележава као Национални дан науке.

Извор: Сремска ТВ

Нема коментара

Напишите коментар