Ердоганова странка одбацила приједлог закона којим би се дешавања у Сребреници окарактерисала као геноцид

Владајућа Странка правде и развоја турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и њен коалициони партнер Странка националистичког покрета одбацили су данас парламентарни приједлог главне опозиционе да се дешавања у Сребреници из 1995. године окарактеришу као геноцид.

Одбијање је изазвало жустру расправу у турском парламенту, а активисти за људска права сматрају да је један од могућих разлога за овакву одлуку очување односа са Србијом, јавио је БИРН.

Републиканска народна странка такође је предложила да се 11. јул прогласи даном сјећања, али је приједлог одбила владајућа коалиција која има већину у парламенту.

– Не могу схватити како су и зашто одбили овај приједлог закона – рекао је Омер Фарук Гергерлиоглу, високи турски активиста за људска права и заступник из прокурдске Странке зелене љевице, оцијенивши да је то скандалозно.

Гергерлиоглу је рекао да вјерује да постоје три разлога зашто је Ердоганова владајућа алијанса одбацила приједлог закона.

– Прво, они не желе улазити у расправу о геноциду јер не желе погоршати односе са Србијом. Друго, одбили су овај приједлог закона јер га је главна опозицијска странка – Републиканска народна странка, донијела у парламент. Треће, боје се његових ефеката због расправе о јерменском геноциду – рекао је Гергерлиоглу.

Неколико парламената широм свијета признало је убиства и депортације Јермена под Отоманским царством током Првог свјетског рата 1915. године као геноцид. Турска је одбацила те оптужбе, подсјетио је БИРН.

РТРС
Нема коментара

Напишите коментар