Ученици писали о вредности јабуке у животу српског народа

Завршна свечаност пројекта „Петровдан код Срба” одржана је 12. јула поред Храма Преподобне матере Параскеве на Доброј води у Вуковару.

Поводом верског празника Петровдана, ученици седмих и осмих разреда основних школа, као и ученици средњих школа који наставу похађају на српском језику и ћириличном писму били су учесници пројекта „Петровдан код СрбаМинистарство науке и образовања одобрило је Заједничком већу општина поменути пројекат у којем су се ученици литерарно или ликовно изразили на тему јабуке и њене симболике у делима српске књижевности. Завршна свечаност на којој су проглашени победници овог конкурса, одржана је након литургије на Петровдан, 12. јула поред Храма Преподобне матере Параскеве на Доброј води у Вуковару.

– Овај пројекат је намењен обележавању верских празника националних мањина и у разговору са оцем Миљеном Илићем договорили смо да то буде Петровдан, јер је јабука у српској традицији, народној поезији, песми и обичајима заиста врло присутна. Опевана је у свим етапама човековог живота од рођења, венчања, па све до смрти. Јабука се поклања и као симбол здравља, љубави и вере. Управо зато смо одлучили да прославимо ту јабуку која је обележила нашу традицију – каже председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић која је задовољна бројем деце која су учествовала у пројекту.

– Увек је незахвално проводити пројекте преко распуста, али за прву годину задовољни смо бројем учесника. Надам се да ће у будућности пуно више школа да се укључи када виде како смо то данас обележили – објашњава Стојановић.

Радове је прегледала и оценила стручна комисија у саставу председнице Одбора за образовање ЗВО-а Милице Стојановић, надзорнице-саветнице Јадранке Радошевић, као и професорке српског језика Љиљане Бајац Николић и Данијеле Атлагић, док је водитељка пројекта професорка српског језика Јелица Липовац Дудаш.

– Позив за учествовање на конкурсу смо послали много раније, већ почетком маја, тако да су ученички радови стигли већ пре завршетка школске године. Комисија је прегледала све радове и доделили смо три награде за литерарне радове основних школа, три награде такође за литерарне радове средњих школа, док смо ликовне радове објединили у једну категорију и за основношколце и средњошколце, међутим ту смо дали четири награде тако да су два ученика поделила треће место – рекла је водитељка пројекта Јелица Липовац Дудаш.

Теме о којима су ученици писали или се ликовно изразили везане су за јабуку и њену симболику у српској књижевности, религији, митологији, обичајима и веровањима. Треће место у конкуренцији ликовних радова поделили су Вања Никић ученица Основне школе Синише Главашевића и гимназијалац Габриел Михајловић, други је такође гимназијалац Небојша Павић, а победница је ученица Основне школе Синише Главашевића Милица Вукосављевић. У категорији награђених литерарних радова основних школа треће место заузео је Марко Шевић из Основне школе Бршадин, други је Никола Коњевић ученик Основне школе Драгутина Тадијановића из Вуковара, док је победник Милан Дудаш из Основне школе Никола Андрић такође из Вуковара. Награду за треће место у категорији литерарних радова средњих школа добио је Аљоша Тешановић из Техничке школе Николе Тесле, на другом месту је Никола Савичић ученик Гимназије Вуковар, док је на првом месту ученица Гимназије Вуковар Дуња Стопарић.

– У раду сам писала о јабуци у српској књижевности, а велика подршка и мотивација су ми професорка српског језика Љиљана Бајац Николић и моја мама. Од малена сам учена да негујем и чувам нашу традицију како се она не би заборавила и на овај начин се трудим и доприносим својој заједници – изјавила је ученица другог разреда Гимназије Вуковар Дуња Стопарић.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар