АКТУЕЛНО:

Прослављена храмовна слава Петровдан у Великом Гају

У Великом Гају у општини Пландиште традиционално се прославља храмовна слава Петровдан Мјесна заједница и удружења организовали су разноврсан програм, уз велику подршку Општине Пландиште. У недјељу 9. јула одржана је Гулашијада и турнир у боћању. Турнир је организован ове године други пут и биљежи велику посјећеност.

Учествовало је 16 боћарских екипа: Меркатурс Владимировац (Љубо Матијевић, Миленко Николић, Милан Вранешевић), Делије Книн Гудурица (Милан Драгић, Ђуро Бјелан, Милош Драгић, Азировић), Велебит Вршац (Драган Грбић, Далибор Миланко, Светислав Алавања), Зрмања Гудурица (Миле Балаћ, Војо Вуканац, Страхиња Балаћ), Тешина екипа Вршац (Горан Тешић, Саша Кречак, Жељко Јакововић) , Земљаци Велики Гај (Борислав Мркела, Милан Ћурчић, Никола Драганић), Печењара Шуша Банатско Ново Село (Јово Кнежић, Недељко Топић, Радослав Андић), Колонија Селеуш (Дарко Кресовић, Милан Олујић, Марко Косовац), Козјак (Петар Тутуш, Стево Вујатовић, Митар Зубић), Владимировац (Драган Цвијетић, Данијел Марган, Ненад Деспенић), Владимировац пионир (Сава Лукић, Мићо Лукић, Блажа Вуцеља), Велика Попина Земун (Петар Лукић, Данило Лукић, Милан Грубишић), Попина Батајница (Бошко Стојсављевић, Боро Лукић, Зоран Стојсављевић), Жегар Вршац (Саша Радмиловић,Мићо Радмиловић, Милан Мрдањ) Румунија Гатаја (Шушман Кузмин, Шабан Ћоби, Дору Киш), Динара Банатско Ново Село ( Милорад Андић, Јандриа Мирковић, Дарко Комазец).

Турниру су присуствовали предсједник општине Пландиште Јован Репац, замјеник предсједника Душан Ћурчић, директор Јавног комуналног предузећа Полет Пландиште Морослав Петровић који је такође помогао финансијиски у организацији обиљежавања славе, народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Треће мјесто освојила је екипа Велебит из Вршца

Друго мјесто Делије Книн из Гудурице.

Прво мјесто Колонија Селеуш.

У кувању гулаша треће мјесто освојила је Зорица Поповић (Маргита Панчево),

друго мјесто СТР Срем Хајдучица,

и прво Царић из Влајковца.

Жири су чинили Радован Субин витез кулинарства из Кикинде и члан Куварске федерације Републике Србије Драгиша Стефановић. Они су навели да су гулаши премашили њихова очекивања и да су нијансе одлучиле о побједницима.

Поред Гулашијаде и Турнира у боћању, дан раније 8. јула било је такмичење у гађању глинених голубова Бане и Боба који је био хуманитарни и у част ловаца који су преминули, Меморијални турнир у фудбалу Гојко Ђурић Зенга.  Јуче је почео хуманитарни турнир за Матију Пољака који ће трајати до сутра. Побједницима ће пехаре уручити Никола Пољак, Матијин отац, а њему ће бити предата прикупљена средства од котизација и донација. Тада ће се програм завршити са наступом КУД-а Јасен.

На прозорима Мјесне заједнице могле су се видјети фотографије свега што је изграђено, поправљено у посљедњих неколико година. У Велики Гај се нон-стоп улаже и како предсједник МЗ Далибор Карапанџа каже иако је у ово мјесто дошаока дјечак у Олуји са Баније, труди се да чини све најбоље за Велики Гај.

– Слава у селу се увијек обиљежавала, али посљедњих година ми из Мјесне заједнице се трудимо да направимо баш садржајну и богату манифестацију која траје пет дана. Не бисмо успјели без помоћи општине Пландиште и предсједника Јована Репца.

Много тога је урађено у Великом Гају, од потпуне реконтрукције школе и и дворишта, како кажу имају најљепше терене за дјецу, тартанске терене за кошарку и мали фудбал. Изградили су нову капелу, асфалтирали улице, реновирали Мјесну заједницу, почели су цркву да реновирају те су замијенили прозоре, па раде врата…

– Што се младих људи тиче доста њих одлази за послом у градове, они који раде по државним установама углавном остају у селу. Оно што посебно радује да имамо и доста младих момака који се баве пољопривредом. Старији се враћају када стари родитељи премину да се огњиште не би угасило враћају се у родно село.

Велики Гај је најстарије насеље у општини које је постојало у континуитету од настанка до данас. Као насељено први пут се јавља у средњем вијеку 1355. године под називом Гај.

Двадесет српских војника је 13. октобра 1918. године ушло у Велики Гај. Једно вријеме ово мјесто је било среско у торонталско-тамишкој жупанији, да би 1922. ушло у састав вршачке жупаније. У том периоду посјед спахије Ернеста Данијела аграрном реформом подијељен је добровољцима и колонистима из Босне, Црне Горе, Лике и других крајева. Веће насељавање Гаја било је након Другог свјетског рата када је у ово насеље дошло 38 породица из општина Ариље и Бајина Башта. За потребе избјеглица 1999. и 2000. године изграђено је насеље са 28 станова по принципу изградње и самоизградње.

Црква Светих Петра и Павла саграђена је 1854. године, а осветио ју је епископ темишварски Самуило Маширевић 22. априла 1856.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар