Одржано 18. Крајишко завичајно вече у Бачкој Тополи

У свечаној сали ресторана Орфеј у Бачкој Тополи 30.3.2019. одржано је 18. Крајишко завичајно вече. Присуствовало је око 200 гостију.

Клуб досељених и прогнаних општине Бачка Топола основан је 18.03.1999. године у Бачкој Тополи. Основала га је једна група људи који су дошли у Бачку Тополу, у периоду од 1991. до 1998. године, из свих крајева бивше заједничке државе – СФРЈ.

Клуб организује Завичајно крајишко вече, турнир у боћању и слави славу Преображење. Оно што је посебно важно нагласити за овај Клуб је свакако њихова изузетна сарадња са осталим удружењима и појединцима. Они су први из Сјевернобачког округа почели одлазити у Крушедол на Сабор прекодринских Срба, одлазе и на парастос жртвама Олује који се одржава у цркви Светог Марка у Београду. На Личкој олимпијади која се одржава сваке године у Апатину су обавезни гости. Присуствују и Завичајним вечерима, обиљежавању слава разних удружења Сјевернобачког округа, али и Новог Сада и Београда.

За вријеме 20 година постојања имали су два прекида 2003. и 2017. из оправданих разлога.

Клуб досељених и прогнаних општине Бачка Топола прави је примјер слоге међу Крајишницима и тежње ка остварењу заједничких циљева са осталим удружењима, организацијама и појединцима.

Гости 18. Крајишке вечери били су предсједник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић, предсједник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић, предсједник Спортског савеза општине Бачка Топола  Милан Јануш, специјални гост Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, расељеним и прогнаним лицима АП Војводине.

Члан Управног одбора Жељко Ћулибрк поздравио је госте и дао ријеч предсједнику Клуба Мили Павлици. Миле Павлица је поздравио госте и говорио о циљевима и раду Клуба. Гости су добили флајер гдје су могли прочитати активности о раду Клуба у претходних 20 година, затим се обратио предсједник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић који је поздравио госте и пожелио много успјеха у даљем раду и помоћ локалне самоуправе, затим се обратио директор Фонда АП Војводина Душко Ћутило, поздравио је госте и пожелио им много успјеха у даљем раду.

Да би манифестација успјела, помогли су им донатори: Локална самоуправа Бачка Топола, Месна заједница Бачка Топола, Аик Бачка Топола, Топола комерц Бачка Топола, Ливница Бачка Топола, Дожа Ђерђ Бачка Топола, Душко Брчин Карађорђево Бачка Топола, Милорад Кочић Бачка Топола.

Присутни гости из удружења:

Завичајно удружење Банија Суботица, Завичајна заједница Република Српска Суботица, Завичајно удружење Славонија – Барања Суботица, Завичајно удружење Личана Лика Суботица, Завичајно удружење Далмација Суботица, Завичајно удружење Слога Суботица, Удружење избеглих и расељених Бајмок, Удружење Завичај Пачир, Удружење Врбљанаца Суботица, Савез српски удружења Сjевернобачкога округа Суботица.

Милорад Кураица из Завичајног удружења Далмација из Суботице је уручио предсједнику Клуба Мили Павлици плакету са ликом Доситеја Обрадовића. Милорад Кураица је приредио изложбу посвећену Доситеју Обрадовићу у Новом Саду, слиједи изложба у Београду и Суботици.

– За 20 година рада њиховог Клуба и значајне годишњице, поклонио сам им ову плакету. Имам одличну сарадњу са секретаром Клуба Благојем Ацаном, и поштујем њихов рад – рекао је Милорад Кураица.

Клуб је организовао богату томболу, 67 томбола.

  1. награда: телевизор, донатор Аграрија-плус власник Љубојевић Милан Бачки Соколац
  2. награда: кухињски сто донатор, АКЕ Ђантар доо Бачка Топола
  3. награда: апарат за варење донатор, Мидмас Доо власник Марко Предојевић Бачка Топола

За вријеме цјеловечерњег програма госте је забављао Бенд Бумеранг – Дајдо и Крајишка група Крајишки бећари и наступао је фолклорни ансамбл СКЦ Вук Стефановић Караџић из Бачке Тополе.

Ансамбл је извео неколико тачака из свог програма гдје је побрао велики аплауз од гостију. Гости су тражили да још учествују, што су они и прихватили.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар