Одржано 2. Вече Републике Српске у Зрењанину

Завичајно удружење Бирач Дрина Зрењанин (Лукићево) организовало је 13.12. у сали Гламур 2. Вече Републике Српске. Ово је седми пут да се окупљају, али други пут званично се оджава Вече Републике Српске.

Част да први поздрави присутне госте припала је домаћину Милану Шарцу који је нагласио да родитељи присутних Бирчана од како су дошли на подручје Војводине никада нису заборавили завичај.

– Ни ми потомци, никада нећемо заборавити Републику Српску одакле су нам коријени. Зато његујемо добре односе и наставићемо тако јер нас завичај повезује. Позвали смо и наше пријатеље из  Републике Српске. Ми смо овдје сви мостови преко Дрине. Нека Дрина буде вјечна! – рекао је Милан Шарац.

Бирчанима је указао част и допутовао у Зрењанин и начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

– Част ми је и задовољство што сам овдје са вама. Хвала удружењима која окупљају људе из Републике Српске и не дозвољавају да се одродимо. У удружењима се људи повезују, и ствара се јача веза људи који су отишли из Републике Српске. Оно што нам је остало је да сачувамо Сребреницу коју смо добили након 58 година, имамо српску власт у Сребреници и свим силама покушавају да нам то одузму.

Грујичић је нагласио да је све ове године Сребреница била мјесто гдје се рушила Република Српска и на српски народ  се покушавао ставити печат геноцидног народа.

– Српски народ је преживио три геноцида и нико није за то осуђен . Ми не можемо сами да се изборимо и задржимо ову позицију без подршке српског народа из Сребренице. Позваћу вас да нам помогнете и сљедеће године, да сви који имате право да гласате у Сребреници, па да освојимо поново српску власт и тако трајно ријешимо питање Сребренице.  Сребреница би трвала да постане мјесто на коме се брани Република Српска.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта изазвао је велики аплауз упутивши поздрав генералу Ратку Младићу и његовим сарадницима.

–  Ових дана по ко зна који пут присуствујемо болесним измишљотинама и лажима Странке демократске акције (СДА) која напада добитника овогодишње Нобелове награде, великог интелектуалца свјетског ранга Петера Хандкеа, нападају великог патриоту и интелектуалца Емира Кустурицу. Из Сарајева не можемо да очекујемо ништа добро. Странка демократске акције и Бакир Изетбеговић настављају упорно 24 године послије рата, своју ратнохушкачку политику, лажно оптужујући, да су Срби извршили геноцид, да је Република Српска геноцидна творевина, желећи да се српски народ који је једини доживио геноцид у Првом и Другом свјетском рату, брутална етничка чишћења и злочине деведесетих година прогласи за геноцидни народ.

Веома је важно да се Република Србија и Република Српска још снажније боре за истину у међународним оквирима уз помоћ великих људи као што је Петер Хандке, а има их доста.

– Мора да се зна да су главни крвивци за рат деведесетих година усташка политика Фрање Туђмана  исламски режим Алије Изетбеговића. Поред тога, веома је важно да Република Српска и Република Србија заједнички раде на јачању духовног и културног јединства српског народа. Да чувамо свој српски језик, да чувамо своје писмо ћирилицу и православну вјеру, да поштујемо своју Српску православну цркву да чувамо своје обичаје и традицију као што раде вечерашњи организатори на вечери Републике Српске, да никада не заборавимо и да се сјећамо својих страдалих сународника. Да се међусобно поштујемо и помажемо, да једни другима опраштамо и знамо да у јединству и слози опстајемо као народ.

Добровољац у Републици Српској Момчило Минић представио је своју књигу Тренутак вечаности.

Присутни су били и Драго Ашћерић предсједник Удружења Бирач Дрина Београд, замјеник предсједника Завичајног удружења Бирач Дрина Београд ЦвјетинЂукановић , Росић Миле Завичајно удружење Сана Темерин, представници Завичајног удружења Република Српска Суботица, предсједник Борачке организације регије Бирач Мишо Ступар…

Весеље и дружење је настављено до раних јутарњих часова.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар