Одржано 22. Крајишко вече у организацији КУД- а “Крајина” из Београда

Традиционално, сваке прве суботе у фебруару одржава се Крајишко вече у организацији КУД- а “Крајина” из Београда, па тако и ове године скуп је одржан 2. фебруара у ресторану “Језеро” на Ади Циганлији.

Предсједник друштва Милорад Загорац у име домаћина поздравио је око 700 окупљених гостију, пожелио им добродошлицу и поручио да “није срамота научити туђе, већ је срамота заборавити своје обичаје”. Загорац је додао да је Друштво у свом раду имало кризни период због смјене генерација, али да су и ту недаћу успјешно превазишли. Након уводне ријечи услиједио је културно-умјетнички програм.

Почетак програма био је резервисан за изворно стваралаштво, пјевачке групе, фолклор, рецитаторе и инструменталисте. Учествовала је Пјевачка група Бојане Николић, Мушка пјевачка група КУД- а “Крајина”, диплар и умјетнички стваралац Милан Вашалић, оркестар КУД- а “Крајина” и пјесник Никола Шевер из Удружења Личана из Суботице.

Секретар Друштва Милош Калањ подсјетио је на почетке организовања Крајишких вечери у Београду. “Прво Крајишко вече организовано је 1997. године, то нас чини организацијом са најдужим стажом у области организовања крајишких вечери. За себе слободно можемо рећи да смо кровна организација у домену културно- умјетничког стваралаштва и чувања традиције”, истакао је Калањ подсјетивши на циљеве рада КУД- а “Крајина”, прије свега то су чување традиције, обичаја, пјесме, игре, ношња, стари занати, инструменти, а свакако и окупљање и повезивање Крајишника и пријатеља Крајине.

“Сваке године интересовање је веће, капацитети ресторана увијек су попуњени. КУД “Крајина” финансира се од средстава која се прикупе продајом карата и томболе на дружењу. Од тих средстава плаћају се ношње, путовања, фестивали, опрема, кореографи и сви остали трошкови у вези са радом КУД-а”, објаснио је Калањ и поручио да је поносан што по први пут КУД има младу фолклорну секцију од 4 до 9 година и да у својим редовима имају и дједа Бранка који има 94 године. “Охрабрени смо новом генерацијом фолклораша који ће бити окосница КУД-а у наредних 10 – 15 година. У протеклих двадесет и три године чланови КУД- а “Крајина” склопили су 14 бракова из којих се родило 21 дијете. Да бисмо сачували традицију, морамо је имати коме пренијети”, закључио је Калањ.

У остатку вечери настављено је народно весеље уз музичку подршку Моме Станића и Додира- Жељка Вукадиновића и Борислава Боце Томашевића, као и Миланке Вајагић, Саве Миодраг и Љубише Каплановић, Милета Делије, Миленка Крндије и бенда “Мерак Крајине”.

У поноћ је приређена богата томбола у оквиру које је подељено више од 50 вредних награда.

новинар “Српског кола”
Весна Вуковић

ФОТО: Марко Шкорић

Нема коментара

Напишите коментар